Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΕΠΕ) ΛΟΚΡΙΔΑΣ...ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ...Αταλάντη, 31/5/2016, 2ο Δημοτικό Σχολείο «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(ΣΕΠΕ)
ΛΟΚΡΙΔΑΣ


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Αταλάντη, 31/5/2016, 2ο Δημοτικό Σχολείο
«Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»


ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΕΙ
ΓΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΚΙΝΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ  ΣΧΟΛΙΚΩΝ  ΜΟΝΑΔΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κομοτηνής  14                                                                            Αθήνα, 30-05-2016
11526  Αθήνα                                                                              Αρ. Πρωτ.: 30
ΠΛΗΡ.: Κουντούρης Τηλέμαχος    6939415171
              Μακεδών Νικόλαος          6972093097

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ                        ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017

Με αφορμή την έκδοση της με Αρ. Πρωτ. 87776/Δ1/30-05-2016 εγκυκλίου του ΥΠ.Π.Ε.Θ. που αφορά στον Προγραμματισμό λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2016-2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., έχει να επισημάνει τα εξής:

1. Κρίνει  απολύτως λανθασμένη την απόφαση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να εγγράφονται και να φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των 6/θεσίων και άνω σχολικών μονάδων μόνο οι μαθητές/τριες των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας.
Αλήθεια, σε μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και με μεγάλο ποσοστό ευκαιριακής και αδήλωτης εργασίας, πόσοι γονείς μπορούν να προσκομίσουν τα παραστατικά αυτά;
Προτείνουμε την άμεση τροποποίηση της Υ.Α. με Αρ. Πρωτ. Φ12/657/70691/Δ1/26-4-2016 (ΦΕΚ 1324/11-05-2016, τ.Β΄) καθώς και της εγκυκλίου με Αρ. Πρωτ. 87776/Δ1/30-05-2016, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εγγράφονται και να φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα όλοι οι μαθητές/τριες που οι γονείς τους το επιθυμούν, χωρίς την προσκόμιση κανενός δικαιολογητικού, από τη στιγμή μάλιστα που το γνωστικό αντικείμενο της Μελέτης–Προετοιμασίας μαθημάτων για την επόμενη ημέρα δεν εντάσσεται στο Πρωινό Πρόγραμμα για όλους τους μαθητές(όπως κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε), αλλά προσφέρεται μόνο στους μαθητές του Ολοήμερου Προγράμματος. Άλλωστε, η εμπειρία μας δείχνει ότι πολλοί γονείς   πραγματοποιούν την εγγραφή των παιδιών τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, γιατί οι ίδιοι αδυνατούν να τα βοηθήσουν στη Μελέτη-Προετοιμασία των μαθημάτων τους, η οποία αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντισταθμιστικής αγωγής.
2. Ο ελάχιστος αριθμός των 14 φοιτώντων μαθητών  για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος στα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία θα πρέπει να ισχύει μόνο για τη 1η και 2η διδακτική ώρα και όχι για την 3η, γιατί αυτό θα έχει ως συνέπεια την αναστολή λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος σε πολλές σχολικές μονάδες.
3. Σύμφωνα με την εγκύκλιο: «Η συγκρότηση και η λειτουργία τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών γίνεται ύστερα από σχετική τεκμηριωμένη πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων και θετική εισήγηση του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Θεωρούμε ότι η όλη αυτή απίστευτη γραφειοκρατική κωλυσιεργία έχει ένα και μοναδικό στόχο: Την κατάργηση του τμήματος  Πρόωρης Υποδοχής μαθητών (07:00-08:00).
Για το λόγο αυτό προτείνουμε η λειτουργία του τμήματος  Πρόωρης Υποδοχής μαθητών(07:00-08:00) να γίνεται ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και χωρίς καμία περαιτέρω έγκριση.
Αλήθεια, γιατί οι συντάκτες της εγκυκλίου δεν εμπιστεύονται τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων;
Πότε επιτέλους θα αναγνωριστεί και στη χώρα μας το αυτονόητο δικαίωμα στις σχολικές μονάδες να μπορούν να προγραμματίζουν, να οργανώνουν και να υλοποιούν το έργο τους, δίχως άσκοπες γραφειοκρατικές εξαρτήσεις;


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

          Ο Πρόεδρος                                                                                    Ο  Γεν. Γραμματέας


Τηλέμαχος Κουντούρης                                                                        Νικόλαος  Μακεδών


ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Αγαπητοί συνάδελφοι,

σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 6-6-2016, στις 15:00 η ΠΟΣΕΕΠΕΑ έχει προσκληθεί να καταθέσει τις απόψεις της για τον Ανασχεδιασμό και την Αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, την Παρασκευή 3-6-2016, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας, όπου θα συζητηθεί εκτενώς και το πλαίσιο προτάσεων προς το Υπουργείο.

Παραθέτουμε την πρόσκληση του ΥΠΠΕΘ:

Υπουργείο Παιδείας: "Η χθεσινή ομιλία του υπουργού Νίκου Φίλη στην Καλλιθέα"

Οι απαντήσεις του Υπουργού Παιδείας σε ερωτήσεις εκπαιδευτικών στην Καλλιθέα για την Παιδεία, τις προσλήψεις, την Ειδική Αγωγή κ.α

 
 Ο Υπουργός Παιδείας κος Φίλης αναφέρεται, στο video του esos.gr, στα Αρχαία Ελληνικά, Ξένες Γλώσσες, Θρησκευτικά, Παρελάσεις, αναπληρωτές, βιβλία, γυμναστές, Θεολόγους,την Ειδική Αγωγή, τους Ποντίους, τους υπεύθυνους εργαστηρίων και το θεσμό των Σχολικών Συμβούλων.

Για την Ειδική Αγωγή μιλάει από το 33:25 και μετά...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΕΔΩ

Καλοκαιρινή γιορτή...encardia...Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ιλίου...Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016...Στον κήπο του ΕΚΑ


"Να σφραγίσουμε τις στιγμές εδώ που ζήσαμε στο αγαπημένο μας σχολειό"...Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φθιώτιδας - Σύλλογος Καρδιτσιωτών Φθιώτιδας - Μουσικό συγκρότημα Οδοιπόροι - Χορευτικός Σύλλογος Κωσταλεξίου...Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016...Κωσταλέξι Φθιώτιδας


Υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες (PHD) εσωτερικού ύστερα από 5 χρόνια

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.Π.Ε.Θ.
 
Υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες (PHD) εσωτερικού ύστερα από 5 χρόνια

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρησης Τομεακών Ε.Π. του Ε.Κ.Τ. και ανάδοχο το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών εξασφάλισαν κοινοτικά κονδύλια από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την ενίσχυση νέων επιστημόνων για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.
Είναι η πρώτη φορά ύστερα από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 που το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκηρύσσει υποτροφίες εσωτερικού για υλοποίηση διδακτορικής έρευνας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για ανάσχεση της εκροής νέων επιστημόνων.
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκηρύσσει πρόγραμμα υποτροφιών συνολικά διακοσίων έντεκα (211) θέσεων σε τρεις (3) επιστημονικούς τομείς, με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, χρονικής διάρκειας το ανώτερο έως τριάντα έξι (36) διαδοχικούς μήνες με μεικτά μηνιαία τροφεία ύψους 816,90 ευρώ.
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση νέων ερευνητών και η παραγωγή υψηλών ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω της διδακτορικής έρευνας με κριτήριο επιλογής την επιστημονική επάρκεια των υποβληθεισών προτάσεων, την καινοτομία και την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Διευκρινήσεις στις προτάσεις του Εθνικού Διαλογου για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Δόθηκαν σήμερα οι διευκρινήσεις στις προτάσεις του Εθνικού Διαλογου για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας αναλυτική παρουσίαση στους δημοσιογράφους των προτάσεων του πορίσματος του Εθνικού Διαλόγου αναφορικά με την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους κ. Αντώνη Λιάκο, Νίκο Παΐζη, Νίκο Θεοτοκά, Βασιλική Δενδρινού και Χάρη Αθανασιάδη. Τονίστηκε ότι οι αλλαγές που προτείνονται δεν αφορούν μόνο την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, αλλά διαμορφώνουν ένα Τρίπτυχο, που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και ενίσχυση του Λυκείου, σεβασμό της βούλησης των μαθητών να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν και μοριοδότηση της επιλογής τους και την κινητικότητα εντός του Πανεπιστημίου. Ακολούθησαν στη συνέχεια ερωτήσεις των δημοσιογράφων και γενικότερη συζήτηση πάνω στα πορίσματα του Διαλόγου.

Η πιλοτική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑμΕΑ θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουνίου 2016 και προς το παρόν απευθύνεται μόνο σε Ειδικά Δημοτικά Σχολεία.


30/5/2016
  
ΕΝΑΡΞΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΟΥ 

Για την ενημέρωσή σας

ΚΕΔΔΥ και Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

 

Αγαπητές συναδέλφισσες,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Μετά από μια σειρά απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου για τις διαδικασίες, την ασφάλεια, τα πρωτόκολλα και τους ρόλους είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε το  «Μητρώο αμεα» και το δίκτυο Ήφαιστος.

·         Καλούμε τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία να πραγματοποιήσουν όλη τη διαδικασία και να μας ανατροφοδοτήσουν ως τις 30 Ιουνίου 2016.

·         Αύριο θα κάνουμε μια επιπλέον αποστολή σε όλες τις λίστες επικοινωνίας με σκοπό την ενημέρωση όλων και κυρίως για να αρχίσετε να ενημερώνετε την πλατφόρμα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

·         Σας καλώ  για την κατάλληλη προετοιμασία υμών και ημών  μέχρι τη γενικευμένη εφαρμογή.

  
Με εκτίμηση

  Θεοδώρα- Ντορέττα Αστέρη

Προϊσταμένη

Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης


+30 210 344 2191

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 15180
 
  31/5/2016

Οδηγός λειτουργίας και κώδικας δεοντολογίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου δεδομένων μαθητών ΑμΕΑ


Σας ενημερώνουμε ότι έχει αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑμΕΑ, η οποία θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουνίου 2016 και προς το παρόν απευθύνεται μόνο σε Ειδικά Δημοτικά Σχολεία. Οι υπόλοιπες Σχολικές Μονάδες Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής καθώς και τα ΚΕΔΔΥ δεν απαιτείται μέχρι τις 30/6/16 να προβούν σε καμία ενέργεια. Επειδή ωστόσο, από την επόμενη σχολική χρονιά θα κληθούν οι παραπάνω να θέσουν σε εφαρμογή το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑμΕΑ, σας αποστέλλουμε τα επισυναπτόμενα για ενημέρωσή τους και παρακαλούμε να τα αποστείλετε στις δικές σας λίστες αποδεκτών.

   
    Η Διευθύντρια Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης


    Θεοδώρα Αστέρη  

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑμΕΑ ΕΔΩ

«Άδειες άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»...Το νομοθετικό πλαίσιο







Λαμία, 31.05.2016
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αρ. Πρωτ. Φ.12.1/4603
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

                                       
------


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ


ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΠΡΟΣ:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1.
Διευθύνσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. & ΟΙΚΟΝ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
ΤΜΗΜΑ Α’ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
2.
Σχολικές Μονάδες Περιφέρειάς μας
------

(μέσω των Διευθύνσεων εκπαίδευσης)
Διεύθυνση:           Αρκαδίου 8, Λαμία, 35131
3.
ΠΕΚ Λαμίας
Ηλεκτρ. Δ/νση:     mail@stellad.pde.sch.gr
4.
ΚΠΕ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Πληροφορίες:      Τσουκνίδα Αθανασία
5.
ΚΕΔΔΥ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Τηλέφωνο:            22310 66151
6.
Γραφεία Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας &
Φαξ:                       22310 66167

Β/θμιας Εκπ/σης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας



ΘΕΜΑ:
«Άδειες άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»


          Το νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών άνευ αποδοχών στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τίθεται με τις διατάξεις του άρθρου 16, περ. Ε΄ του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 τ.Α’/30-09-1985), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37, παρ. 1 του Ν.4351/2015  (ΦΕΚ 164 τ.Α’/04-12-2015), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 51 και 53 του Ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26 τ.Α’/09-02-2007), όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 τ.Α’/01-07-2011). 
                Με τις ανωτέρω διατάξεις προβλέπεται ότι:
                α. Στους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι ενδεικτικά αναφέρονται, όπως η θεραπεία δυσιάτων ασθενειών του ιδίου του εκπαιδευτικού, εφόσον έχει εξαντλήσει το όριο των αναρρωτικών αδειών με αποδοχές που δικαιούται, ή των μελών της οικογενείας του, ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών ή η ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό.
Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται το μήνα Ιούνιο, ώστε η ζητούμενη άδεια να αρχίζει με την έναρξη του σχολικού έτους.  Μόνο σε σοβαρές και αιφνίδιες περιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν, θα είναι δυνατή η υποβολή σχετικών αιτήσεων των εκπαιδευτικών και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.), για σχολικό και όχι για διδακτικό έτος και δεν μπορεί να παρατείνεται πέρα από πέντε (5) σχολικά έτη.
β. Χορηγείται στον εκπαιδευτικό, μετά από αίτηση του, άδεια χωρίς αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν, χρονικής διάρκειας μέχρι ενός (1) μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.
γ. Σε εκπαιδευτικό του οποίου σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό σε ελληνική υπηρεσία του Δημοσίου, νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα ή σε υπηρεσία ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, χορηγείται, ύστερα από αίτησή του άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι έξι (6) έτη συνεχώς ή και τμηματικά, εφόσον έχει συμπληρώσει διετή πραγματική υπηρεσία.  Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτερου Περιφερειακού  Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.).
 δ. Στον εκπαιδευτικό που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία για μία ακόμα πενταετία. Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.).  Αν ο εκπαιδευτικός δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την υπηρεσία.
ε. Χορηγείται επίσης άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε (5) έτη στους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των έξι (6) ετών, για σχολικό και όχι για διδακτικό έτος.  Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Σχετικά με τη δυνατότητα διακοπής ή ανάκλησης των αδειών άνευ αποδοχών οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, θέτουμε υπόψη σας ότι αρμόδιο όργανο για την εξέταση των σχετικών αιτημάτων είναι εκείνο που χορήγησε την άδεια.  Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι εν λόγω άδειες χορηγούνται κάθε φορά μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, για τη διακοπή τους θα πρέπει να συντρέχουν ειδικοί λόγοι, οι οποίοι θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τις ανάγκες και το συμφέρον της υπηρεσίας.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, εφιστούμε την προσοχή σας στην αυστηρή τήρηση των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης των αδειών άνευ αποδοχών.             
Παρακαλούμε να ενημερωθούν ενυπόγραφα όλοι οι εκπαιδευτικοί αρμοδιότητάς σας.
               


Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης





Χρήστος Ι. Δημητρίου