Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ(12/8/2014) ΓΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ/Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π - ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π - ΝΕΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ Π.Δ.Ε/Δ.Δ.Ε/Δ.Π.Ε




ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – Ε.Ε.Π – Ε.Β.Π
Η Εγκύκλιος πρόσληψης Αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π) για το 2014-15, είναι έτοιμη και αμέσως μόλις λάβει Φ.Ε.Κ η Υπουργική Απόφαση θα δημοσιοποιηθεί.
Όσον αφορά στο περιεχόμενό της, όπως και στο περιεχόμενο της Εγκυκλίου πρόσληψης Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, η οποία μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί!!, θα ισχύουν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης όπως αυτά ρυθμίζονται στον ν.3699/2008(καθότι δεν μπορεί ν αλλάξει νόμος με Υπουργική Απόφαση), ενώ τα κριτήρια πρόσληψης αλλάζουν σύμφωνα με ότι περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση.
Μ άλλα λόγια θα ισχύουν για φέτος -και για τελευταία φορά- οι δύο πίνακες Ψυχολόγων(ΠΕ23) (Σχολικών και λοιπών) κι αυτό γιατί δεν μπορούσε ν αλλάξει με Υπουργική Απόφαση ο νόμος που καθορίζει το «κατά προτίμηση Σχολικοί Ψυχολόγοι» και που με βάση τη γνωστή Γνωμοδότηση που έχει αποδεχθεί το Υπουργείο Παιδείας έχουμε τους δύο πίνακες όσον αφορά στους Ψυχολόγους(ΠΕ23).
Από την άλλη ο Πίνακας Α των ΑμεΑ καταργείται και θα υπάρχει μοριοδότηση όπως προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Π & Ε.Β.Π
Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π) θα συνεδριάσει για το θέμα των Αποσπάσεων Ε.Ε.Π & Ε.Β.Π για το 2014-15, γύρω στις 25 Αυγούστου, οπότε οι αποσπασθέντες συνάδελφοι θα μπορέσουν να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Σεπτεμβρίου.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – Δ/ΝΣΕΙΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΣΕΙΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η δεύτερη φάση των αποσπάσεων σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα διενεργηθεί γύρω στις 25 Αυγούστου 2014.

Βασίλης Βούγιας
12/8/2014

26 σχόλια:

  1. Η κουτσή Μαρία να πήγαινε την Υπουργική Απόφαση στο Ε.Τ. για είχε φτάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαράδεκτη η πρόταξη των Σχολικών Ψυχολόγων για άλλη μία φορά. Υπάρχουν μεταπτυχιακά που η ύλη τους έχει απόλυτη συνάφεια με τις διαδικασίες των ΚΕΔΔΥ και ΕΔΕΑΥ. Μάλιστα, πρόκειται για μεταπτυχιακά που έχουν διάρκεια τρία ακαδημαϊκά έτη, όπως αυτό της Κλινικής Ψυχολογίας, απευθύνονται αποκλειστικά σε Ψυχολόγους και έχουν απόλυτη σχέση με την διάγνωση, την διαφοροδιάγνωση, τη διαμόρφωση συμπεριφορών, τη βαθιά γνώση της ψυχοπαθολογίας και τη συμβουλευτική. Δεν είναι δυνατόν Ψυχολόγοι που έχουν ανάλογα μεταπτυχιακά σαν αυτό που περιγράφεται παραπάνω με εμπειρία 10 και 15 χρόνια και κάποιοι από αυτούς με Διδακτορικά στην ειδική Αγωγή να μπαίνουν στον επικουρικό πίνακα και να προηγούνται Ψυχολόγοι που μόλις έχουν τελειώσει τη Σχολική Ψυχολογία και ενδέχεται να μην έχουν αντιμετωπίσει μόνοι τους (χωρίς εποπτεία) ούτε ένα περιστατικό, Γνωρίζω ότι φέτος στις ΕΔΕΑΥ, υπήρχαν Ψυχολόγοι που δεν γνώριζαν πως να κινηθούν μέσα σε ένα σχολείο και προτιμούσαν να βρίσκονται στο γραφείο του Διευθυντή. Πρέπει να υπάρξει και για τους αναπληρωτές αξιολόγηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε χρόνο οι προσλήψεις των αναπληρωτών ΕΕΠ καθυστερούν. Φέτος κάποιους από εμάς μας καλέσανε Μάρτιο. Ας ψηφίσουν το νομοσχέδιο στις αρχές του Σεπτεμβρίου και να βγάλουν την εγκύκλιο για τους αναπληρωτές ΕΕΠ και ΕΒΠ αμέσως μετά. Υποτίθεται ότι τώρα βιαζόμαστε και γι' αυτό πρέπει να πάμε με τα παλιά κριτήρια; Ή μήπως πάλι υπάρχουν κάποιοι της Σχολική Ψυχολογίας που έχουν τον κατάλληλο τρόπο να πιέζουν το Υπουργείο. Αυτό που λέγεται για τη Γνωμοδότηση δεν είναι δίκαιο και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ΑΣΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να καθυστερησουν λοιπον οι προσληψεις ολων κα Beata για να αλλαξουν τα κριτηρια προσληψης και να εφαρμοστουν οι επιθυμιες σας. Αλλωστε η ανακοινωση το λεει ξεκαθαρα, τα κριτηρια δεν αλλαξαν γιατι δεν μπορουσε να παρακαμφθει ο νομος που αναφερει την προτιμηση στην παιδαγωγικη (και οχι στην κλινικη) ψυχολογια. Γι' αυτο υπαρχουν οι νομοι, για να μην μπορει κανεις να τους παρακαμψει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο οποίος αγαπητή maria θα παρακαμφθεί σε 2-3 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι άλλα οι νόμοι κα Maria θα πρέπει να βασίζονται στην κοινωνική δικαιοσύνη και όχι να ευνοούν μια συγκεκριμένη ομάδα...... Ακόμη και οι προσκλήσεις των ΕΕΠ και ΕΒΠ όπως γίνονται, που οι προθεσμίες διαρκούν τόσο λίγο, κανονικά δεν είναι νομότυπες. Αν κάποιος προσφύγει στις ανώτατες αρχές οι περυσινές προϋπηρεσίες όλων μας μπορεί να ακυρωθούν. Δεν γίνεται μια προκύρηξη/πρόσκληση να διαρκεί 28/08-2013 με 03/09/2013. Μόνο ΕΞΙ ημέρες;....που ακούστηκε..... Γνωρίζεται ότι πολύς κόσμος δεν το έμαθε και δεν έκανε αίτηση; Έτσι θα φτιάχνουμε προϋπηρεσίες; Όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε; Για να κλείσω όμως, εγώ αναφέρομαι μόνο για τους ΕΕΠ και ΕΒΠ. Αν ψηφιστεί όπως λένε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο, θα μπορούσε να βγει η εγκύκλιος με τα καινούργια δεδομένα μέσα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Και όπως λέει ο κ. Κωνσταντίνος Ζ, ενδέχεται με τον καινούργιο χρόνο η περυσινή εγκύκλιος να παρακαμφθεί με μια καινούργια τροποποιητική που θα βασίζεται στο καινούργιο νομοσχέδιο. Δεν υποστηρίζω ότι το καινούργιο είναι τέλειο, είναι όμως λίγο καλύτερο. Γενικότερα, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλύτερα όταν οι εγκύκλιοι και οι τροποποιητικές δε θα γίνονται για "ορισμένους"..........αλλά θα γίνονται βασισμένες σε αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχεις κι άδικο Marian Beata! Θα μπορούσαν να περιμένουν και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Μήπως θα δουλεύουν αναπληρωτές ΕΕΠ-ΕΒΠ Σεπτέμβριο; ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ τους βλέπω μετά τα μέσα ΟΚΤΩΒΡΗ στα σχολεία και όχι σε όλες τις περιοχές, μην ξεχνιόμαστε! Μόνο στις ΠΔΕ που τρέχουν τα πράγματα κι έχει σταματήσει το Coppertone από τη στιγμή που υπάρχει δουλειά. Η κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μπορεί να κινείται (ως ένα βαθμό), με τους δικούς της ρυθμούς. Τί θέλω να πω;
    ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, η ΠΔΕ Πελοποννήσου είναι αυτή που ανακοινώνει ΠΡΩΤΗ τους πίνακες κατάταξης αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ και ΜΠΡΑΒΟ στους αρμόδιους! Κάποιες ΠΔΕ είναι τόσο δυσκίνητες που τις πιάνει ο Οκτώβρης να βγάλουν πίνακες. Στέλνονται πιστώσεις από το Υπουργείο και το κάθε ΠΥΣΕΕΠ συνεδριάζει όποτε βρει χρόνο. Και ναι, αντιλαμβάνομαι ότι όσοι απαρτίζουν τα ΠΥΣΕΕΠ έχουν κι άλλες υπηρεσιακές απασχολήσεις και καθήκοντα αλλά δε μπορεί οι πιστώσεις π.χ. να στέλνονται στις 10/10 και να βλέπεις ότι σε μία ΠΔΕ οι προσλήψεις γίνονται στις 15/10 ενώ σε άλλη στις 30/10. Αυτή η διαφορά των ημερών είναι προϋπηρεσία και χρήμα. Χρήμα που το κράτος έχει υπολογίσει ότι πρέπει να μου το δώσεις «κ. ΠΥΣΕΕΠ» και ΔΕ ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΝΕΙΣ. ΚΑΙ ΔΕ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ και την προϋπηρεσία των ημερών αυτών!
    Θυμάμαι ότι πριν 2-3 χρόνια, το ΠΥΣΕΕΠ Στερεάς Ελλάδας είχε συνεδριάσει νωρίς σχετικά με την Α' φάση πιστώσεων-προσλήψεων αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ. Θυμάμαι ότι η απόφαση πρόσληψης είχε ημερομηνία 11/9 και το είχα συνδυάσει με την ημερομηνία που γινόταν αγιασμοί στα σχολεία. Στη δική μου ΠΔΕ οι πρώτες προσλήψεις έγιναν αρχές Οκτωβρίου τη χρονιά εκείνη. Αυτή δεν είναι διαφορά; Είναι -σχεδόν- ένας μισθός ΚΑΙ προϋπηρεσία!
    Στο κάτω - κάτω υπάρχουν και αναπληρωματικοί στα ΠΥΣΕΕΠ. Ας βάλει επομένως και κάποιο όριο το Υπουργείο ως προς την προθεσμία που θα πρέπει να έχουν γίνει οι προσλήψεις σε κάθε φάση προσλήψεων: π.χ. σήμερα στέλνονται οι πιστώσεις; Μέχρι 20/8 θα πρέπει να έχουν γίνει οι προσλήψεις. Όχι όποτε βολευτεί ο καθένας!
    Είναι βέβαια και πώς θα τύχει σε κάθε ΠΔΕ με τους υποψηφίους, αφού ο καθένας έχει το δικαίωμα πίστωσης χρόνου (2 ή 3 ημερών; δε θυμάμαι), προκείμενου να απαντήσει θετικά η αρνητικά. Ας το δει και κάθε υποψήφιος αυτό, σκετπόμενος ότι "μπλοκάρει" τη διαδικασία. Αν δεν έχω σκοπό να αποδεχτώ την πρόσληψη, γιατί να το τρενάρω 2 και 3 μέρες; Με την άμεση κατάθεση - αποστολή υπ. δήλωσης περί μη αποδοχής της πρόσληψης θα μπορεί να κυλά ο πίνακας και να προχωράνε άμεσα στον επόμενο υποψήφιο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχετικά με το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτήσεων, θα διαφωνήσω μαζί σου αγαπητή Beata. Ξέρουμε ότι το ηλίθιο σύστημα λειτουργεί με τον ηλίθιο αυτό τρόπο που σε θέλει κάθε καλοκαίρι να είσαι κολλημένος στο υπολογιστή και εν αναμονή. Ξέρεις ότι θέλεις να επιδιώξεις να δουλέψεις, ξέρεις ότι θα βγει η προκήρυξη και μάλιστα αργά, ε, ας μη δίνουμε και προθεσμία 15-20 ημερών γιατί θα βγουν οι οριστικοί πίνακες το Δεκέμβριο και δουλειά από Μάρτιο πάλι! Αν θέλουμε να γίνονται όλα πιο γρήγορα, θα πρέπει να βοηθήσουμε κι εμείς λίγο και να βάλουμε νερό στο κρασί μας.

    Επίσης, αγαπητή Beata, δεν είπα, ή τουλάχιστον δεν εννοούσα ότι «ενδέχεται με τον καινούργιο χρόνο η περυσινή εγκύκλιος να παρακαμφθεί με μια καινούργια τροποποιητική που θα βασίζεται στο καινούργιο νομοσχέδιο.»
    Με την απάντηση που έδωσα στη maria και στο «Γι' αυτο υπαρχουν οι νομοι, για να μην μπορει κανεις να τους παρακαμψει...» εννούσα ότι με το νέο νόμο ο οποίος θα ψηφιστεί από το Γ’ θερινό Τμήμα της Βουλής, θα «παρακαμφθεί» ο προηγούμενος αφού θα πάψει η ισχύς του. Ναι μεν θα μοριοδοτείται περισσότερο το μεταπτυχιακό στη σχολική συγκριτικά με ένα άλλο μεταπτυχιακό (ΑΝ τελικά αυτό ισχύσει, αφού επτασφράγιστο κρατείται πια το τελικό σχέδιο νόμου και η Υπουργική Απόφαση δε λέει να πάρει ΦΕΚ! – τι έγινε ρε παιδιά; τέλειωσαν τα νούμερα στο Εθνικό Τυπογραφείο;) αλλά θα πάψει η πρόταξη των σχολικών ψυχολόγων.
    Άλλωστε όλοι μας δε θέλουμε τους ικανότερους και εμπειρότερους στην εκπαίδευση; Αυτό δε θέλουμε και για τα παιδιά μας; Φαντάζομαι πως ναι.
    Ας έχουμε την υγειά μας και θα δείξει τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον καθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κε Κωνσταντινε Z για το οτι πλεον θα προτασονται οι μολις αποφοιτησαντες νηπιαγωγοι και δασκαλοι των τμηματων ειδικης αγωγης εναντι των συναδελφων τους της γενικης αγωγης που εχουν μεγαλυτερη προυπηρεσια δεν βλεπω ουτε εσας ουτε και την κα Beata να διαμαρτυρεστε. Σε αυτη την περιπτωση εχουμε τους καταλληλοτερους εργαζομενους για τα παιδια ενω στους ψυχολογους οχι; Και ναι, ενας νομος μπορει να αλλαξει τον προηγουμενο, οχι ομως να παρακαμφθει με υπουργικες αποφασεις. Και για το αν ο καινουργιος νομος θα αλλαξει κατι στα αυγκεκριμενα κριτηρια προσληψης, αυτο μενει να το δουμε. Εκτος και αν γνωριζετε απο επτασφραγιτικα μυστικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μίλησα εγώ για παράκαμψη νόμου μέσω Υ.Α.; Δε διαβάζεις σωστά αγαπητή μου. Μίλησα για ικανότερους και εμπειρότερους και όχι για καταλληλότερους.
      Ικανότερος και εμπειρότερος: Συνδυασμός των ικανοτήτων (στην προκειμένη περίπτωση γνώσεων) και εμπειρίας (προϋπηρεσίας). Αυτό ακριβώς που θέλουμε να ισχύσει.

      Διαγραφή
  10. Είπα: εμπειρότεροι και ικανότεροι με ό,τι αυτό σημαίνει. Στο κάτω - κάτω, οι απόφοιτοι των τμημάτων γενικής αγωγής έχουν κι άλλες θέσεις εργασίας (της γενικής εκπαίδευσης), ας προτιμηθούν στην Ειδική Αγωγή οι περισσότερο εξειδικευμένοι σ' αυτή, έστω και με μικρότερη προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία στη γενική αγωγή δε σε κάνει απαραίτητα ικανό και για την ειδική αγωγή,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η προυπηρεσια τους εχει αποκτηθει στην ειδικη αγωγη αλλα αυτο απο οτι φαινεται δεν τους κανει "εμπειροτερους" εφοσον πλεον θα επονται των προσφατως αποφοιτησαντων. Οσο αφορα την επιχειρηματολογια σας θεωρω οτι προκειται για κλασικη περιπτωση "δυο μετρων και δυο σταθμων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η προϋπηρεσία τους θα συνεχίσει να προσμετράται αλλά υπάρχει πλέον ο βασικός τίτλος σπουδών ο οποίος είναι "πιο κοντά" στην ειδική αγωγή και έχει εφοδιάσει πους αποφοίτους των τμημάτων αυτών με περισσότερα εφόδια σχετικά με την ειδική αγωγή.
    Από την άλλη όμως, δεν είδα πουθενά να αναφέρεται στη δική σου επιχειρηματολογία ότι "καταλληλότερος" θα ήταν αυτός που έχει μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και όχι στη Σχολική Ψυχολογία, μιας και μιλάμε για Ειδική Αγωγή. Αυτό δεν είναι 2 μέτρα και 2 σταθμά; Θα ήταν πιο δίκαιο για όλους, αν πρέπει να προτάσσεται κάποιος ανεξάρτητα από μόρια, μόνο και μόνο επειδή έχει μεταπτυχιακό, να προτάσσεται αυτός που έχει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Αναρωτήθηκες πόσο ανόητος μπορεί να νιώθει αυτός που έκανε μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή και τον εντάσσουν στον επικουρικό πίνακα; Αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο μάγκες αυτοί της ειδικής αγωγής να την πέσουν στους αρμόδιους για πρόταξη και προτίμηση του μεταπτυχιακού τους, ενώ κάποιοι κατάφεραν να περάσουν αυτό που είχαν σκεφτεί με σκοπό να βγάζουν φράγκα (καταλαβαίνεις τί εννοώ).
    Έρχεται λοιπόν ο νομοθέτης και μοριοδοτεί αυξημένα τα δύο αυτά μεταπτυχιακά χωρίς να αφήνει απ' έξω την προϋπηρεσία. Και πάλι, εμμέσως "προτάσσεται" αυτός της σχολικής: δύο κάτοχοι μεταπτυχιακού (σχολικής και γνωστικής π.χ.) δε θα έχουν την ίδια θέση στον πίνακα (υποθέτοντας ότι κατά τα λοιπά έχουν τα ίδια προσόντα, όπως ο βαθμός πτυχίου κ.λ.π.). Ο κάτοχος της σχολικής θα πάρει επιπλέον μόρια και θα είναι πάνω από αυτόν της γνωστικής. Πάλι βρε σας σκέφτηκε ο νομοθέτης, άντε!
    Υπομονή λίγους μήνες θα κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κα Maria δεν γνωρίζω τα θέματα των εκπαιδευτικών διότι δεν προλαβαίνω να ενημερωθώ. Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα στον κλάδο των Ψυχολόγων που δεν έχω χρόνο για κάτι άλλο. Επομένως δε μπορώ να έχω αντικειμενική άποψη για τα θέματα των εκπαιδευτικών. Έχω ακούσει για τα καινούργια πτυχία ΕΑ που προτάσσονται και το βρίσκω και αυτό άδικο, όταν υπάρχουν άτομα με πτυχίο, μεταπτυχιακό συναφές στην ΕΑ και ίσως και Διδακτορικό και μεγάλη εμπειρία. Προφανώς κάποια ''ομάδα επιρροής" μάλλον πανεπιστημιακών έχει μπει στο Υπουργείο και κατευθύνει. Το ίδιο αντιμετωπίζουμε και εμείς οι Ψυχολόγοι.
    Σε αυτό που λέει ο κ. Κωσταντίνος Ζ, σκεφτείτε πόσο ηλίθιος μπορεί να νιώσει κάποιος όταν έχει μεταπτυχιακό ειδικότητας στην Κλινική Ψυχολογία τριετούς φοιτήσεως, Διδακτορικό στην Ειδική Αγωγή, προϋπηρεσία βάσει του ΑΣΕΠ 109 μήνες, (άντε ας υπολογίσουμε την προϋπηρεσία μετά την κτήση του μεταπτυχιακού, 9 χρόνια) και αυτός ο άνθρωπος να βρίσκεται στον επικουρικό πίνακα. Να σας πω ότι μόνο πέρυσι το Σεπτέμβριο έκανα αίτηση για αναπληρώτρια. Τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν δεν γνώριζα ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία και για τους Ψυχολόγους. Δεν είμαι η μόνη που δεν μάθαινα εγκαίρως για αυτές τις διαδικασίες. Πέρυσι άρχισα να βάζω στο Google "θέσεις Ψυχολόγων" και έτσι το βρήκα. Επομένως η δικιά μου προϋπηρεσία είναι ελάχιστη. Τι μπορώ να πω; Τίποτα. Εφόσον αυτό το ωραίο ελληνικό κράτος δέχεται να δημιουργούνται συνεχώς εγκύκλιοι και κριτήρια που δεν ακολουθούν τις αρχές του ΑΣΕΠ πάντα θα υπάρχουν προβλήματα και αδικίες. Πρέπει όλα κάποια στιγμή να γίνουν δίκαια. Για την ειδικότητα των Ψυχολόγων μπορώ να μιλήσω και να πω ότι υπάρχουν μεταπτυχιακά η ύλη τους είναι απολύτως απαραίτητη με την Ειδική Αγωγή, όπως της Γνωστικής Ψυχολογίας, της Νευροψυχολογίας, της Εξελικτικής....Δεν γίνεται για τα ΚΕΔΔΥ που γίνεται ουσιαστικά μόνο αξιολόγηση να προτάσσονται μόνο οι της Σχολικής Ψυχολογίας. Δε θα μιλήσω άλλο για τη Κλινική Ψυχολογία. Να σας πω ότι κάποιος που έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γνωστική ή στη Νευροψυχολογία μπορεί να πολύ καταλληλότερος για τις διαγνωστικές διαδικασίες των ΚΕΔΔΥ άλλα και των ΕΔΕΑΥ. Είναι ατελείωτο το θέμα,πόσα ακόμη να γράψω...
    Σας εύχομαι καλό Δεκαπενταύγουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν νομιζω οτι τιθεται θεμα "μαγκιας". Ο νομος της ειδικης αγωγης απο το 1985 αναφερεται στην προτιμηση στην παιδαγωγικη ψυχολογια. Υπαρχει επομενως μια ιστορικη ακολουθια αλλα ειναι και ζητημα κοινης λογικης. Που αλλου μπορει να ειναι ο σχολικος ψυχολογος αν οχι στην εκπαιδευση; Στα νοσοκομεια; Δεν νομιζω μια και εκει προτιμωνται οι κλινικοι ψυχολογοι. Στην αστυνομια; Οχι, και εκει ειναι απαραιτητη κλινικη εμπειρια. Στα κεντρα προληψης; Ουτε και εκει, οσο υπαρχουν οι εξειδικευμενοι στις εξαρτησεις. Και ολα αυτα θεωρουνται αυτονοητα εκτος απο την περιπτωση των σχολειων. Περιεργο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχεις απόλυτο δίκιο Μαρία. Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς. Απλά τώρα τελευταία (λόγω και των ΕΔΕΑΥ) η εκπαίδευση έχει πολύ "ψωμί", οπότε τα επιστημονικά κριτήρια και οι νόμοι πάνε στις καλένδες και υπερισχύει η λογική του "όλοι οι καλοί χωράνε". Απλά πράγματα, για να μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας. Αν η γνωμοδότηση ήταν ενάντια στους νόμους ή τις αρχές του ΑΣΕΠ, πολύ απλά το Υπουργείο δεν θα την δεχόταν και δεν θα είχαμε χωριστούς πίνακες τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι ώρα να πάψει το παραμύθι περί "ευνοημένων" σχολικών ψυχολόγων, που "τους σκέφτηκε ο νομοθέτης". Αν τους σκεφτόταν όντως θα είχε εφαρμόσει το νόμο ήδη από το 2005 και όχι το 2012. Αρκετά πια με τις ειρωνείες και τις εξυπνάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως ο νομοθέτης κάτι είδε που δεν είχε δει ο κύριος με τα γυαλιά;
      Τα έχουμε ξαναπεί νομίζω αγαπητέ μου: αν πάγωναν οι προσλήψεις στην εκπαίδευση, τότε θα σκεφτόταν οι σχολικοί ότι πάνω απ' ολα είναι ψυχολόγοι και μπορούν να δουλέψουν κι αλλού κι ότι έχουν διδαχθεί και κλινική, και κοινωνική και αναπτυξιακή ψυχολογία και....και....και...
      Επειδή αφήνεις να εννοηθεί ότι κάποιοι έπεσαν εκεί επειδή υπάρχει ψωμί, γι' αυτό το λέω καλέ μου δάσκαλε.
      Δες τις προϋπηρεσίες του πίνακα κατάταξης ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και συμπέρανε ποιός έκανε στροφή στην Ε.Α.

      Διαγραφή
    2. Προς τον κ. Δημήτρη Κυπαρισσάκο. Η γνωμοδότηση είναι ενάντια στις αρχές του ΑΣΕΠ, όπως και η διάρκεια της πρόσκλησης. Να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και άλλα μεταπτυχιακά που η ύλη τους έχει απόλυτη συνάφεια με το έργο των ΚΕΔΔΥ και των ΕΔΕΑΥ.

      Διαγραφή
  16. Ας μείνουμε στο 1985 τότε....Θα είναι πολύ ωραία!
    Υπάρχουν οι της Σχολικής Ψυχολογίας διορισμένοι σε Ιατροπαιδαγωγικές Υπηρεσίες και κανείς δεν γνωρίζει με ποιες διαδικασίες έχουν βρεθεί εκεί. Να σας ενημερώσω ότι τα Ιατροπαιδαγωγικά υπάγονται σε νοσοκομεία. Για όλα τα άλλα που λέτε αστυνομίες, κέντρα πρόληψης μόνο με τις κατάλληλες γνωριμίες μπορείς να βρεθείς. Πάντα υπάρχει το "παραθυράκι" της συγκεκριμένης προϋπηρεσίας. Οπότε αν έχεις Σχολική Ψυχολογία και την κατάλληλη γνωριμία μπορεί να βρεθείς στο τμήμα της Εισαγγελίας Ανηλίκων ή στα προγράμματα πρόληψης κατά των ναρκωτικών για τους εφήβους. Στα δε νοσοκομεία δεν ανοίγουν θέσεις για Ψυχολόγους, παρά μόνο με συγκεκριμένα "παραθυράκια" ¨. Αν όμως οι σχολικοί είναι μόνο για τα σχολεία γιατί διεκδικούν τα ΚΕΔΔΥ τόσο έντονα και τις ΕΔΕΑΥ τις βλέπουν σαν ο διάολος το λιβάνι; Μήπως γιατί όλοι θέλουν να είναι στο γραφειάκι τους.......; Στην παρέμβαση που γίνεται στις ΕΔΕΑΥ φαίνεται ο έμπειρος και ο ικανός!! Θα επιμείνω στην αξιολόγηση και των αναπληρωτών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί σου κοπελιά στην αξιολόγηση αλλά ποιός μας ακούει εμάς; Λέμε δε λέμε...
      ΔΕΝ είπα να μείνουμε στο 1985, αντιθέτως εσύ επιθυμείς, εγώ σου λέω να προσαρμοστείς στο σήμερα.
      ΔΕΝ είπα ότι οι σχολικοί είναι μόνο για σχολεία.
      Μα καλά, τί δεν καταλαβαίνεις από αυτά που γράφω;
      Είπαμε, ο εμπειρότερος και ικανότερος δεν έχει να φοβάται τίποτα!
      Πότε πρόλαβαν να δουν τις ΕΔΕΑΥ ως ο διάολος το λιβάνι; Αυτές με το ζόρι λειτούργησαν την περασμένη χρονιά! Πρόλαβαν και είδαν οι σχολικοί; Πόσο μπροστά είναι τελικά! Εύγε!
      Στο τμήμα επιμελητών κοινωνικής αρωγής θα πας ως μόνιμος με διαγωνισμό (τώρα με ΑΣΕΠ) και όχι με παραθυράκι. και οι τελευταίες προσλήψεις εκεί έγιναν με ΑΣΕΠ.
      Στα νοσοκομεία ΔΕΝ ανοίγουν θέσεις έτσι κι αλλιώς. Όταν γίνονταν προσλήψεις, γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ.

      Διαγραφή
    2. Ως σχολική ψυχολόγος εργάστηκες στις ΕΔΕΑΥ; Δεν πήραν σε ΣΜΕΑΕ -ΚΕΔΔΥ στην Περιφέρειά σου;

      Διαγραφή
    3. Μάλλον σε μπέρδεψα. Δεν απάντησα σε εσένα. Στην κa Maria απάντησα. Πάντως, γίνονται συνεχώς προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ τουλάχιστον από το 2003 που γνωρίζω εγώ και γνωρίζω και τα πρόσωπα!

      Διαγραφή
  17. Ιστορική: όπως το είπες. Κι ο ΝΩΕ να επέλεγε να κάνει μεταπτυχιακό τη σχολική θα επέλεγε αφού στην Ελλάδα τότε (και το 1985) δεν υπήρχαν μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής (ούτε τμήματα βασικών σπουδών Ειδικής Αγωγής).
    Επειδή οι εποχές έχουν αλλάξει και οι ανάγκες επίσης, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη και περισσότερη εξειδίκευση είναι καλό να προσαρμοστούμε και να συμβαδίζουμε με την εποχή.

    Πέραν αυτών, ο σχολικός ψυχολόγος είναι πάνω απ΄ όλα ψυχολόγος και έχει πτυχίο ψυχολογίας και όχι σχολικής ψυχολογίας. επομένως μπορεί να πάει παντού. Το ΑΣΕΠ σπάνια (έως πουθενά) στις τόσες προκηρύξεις που είχε βγάλει δε ζητούσε συγκεκριμένο μεταπτυχιακό.
    Συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ζητούν κυρίως φορείς και υπηρεσίες που προσλαμβάνουν εκτός ΑΣΕΠ (αστυνομία, ΚΕΘΕΑ, κ.λ.π.).
    Έχουν διοριστεί κι έχουν διοριστεί τόσοι και τόσοι σε νοσοκομεία χωρίς που δεν είχαν κλινική εμπειρία αλλά είχαν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν απαραίτητα της κλινικής.
    Όλοι σε όλα και ο καλύτερος ας κερδίσει.
    Η κοινή λογική που λες, μέχρι να την πέσουν στο υπουργείο οι "αρμόδιοι" δεν υπήρχε με αποφάσεις δικαστηρίων. τα Δικαστήρια άλλα είχαν κρίνει και αποφασίσει. Αλλά επειδή είδαν κάποιοι που θα έχαναν το ψωμί τους και είδαν ότι έτσι δουλειά δε γίνεται και λεφτά δεν πέφτουν, όσο γυρνοβολούσαν εκεί μέσα (Υπουργείο) και τους έπαιρνε σκαρφίστηκαν τους δύο πίνακες (για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει ζήτηση το μεταπτυχιακό ΜΑΣ).
    Τί να κάνουμε; Ο νομοθέτης ξαναλέω θέλησε να αλλάξει το σύστημα και να άρει την αδικία των τελευταίων 2-3 ετών. νομοθέτης είναι, ό,τι θέλει κάνει. Μήπως όταν έβγαλαν διευκρίνηση περί πρόταξης μας ρώτησαν; μια από τα ίδια και τώρα (ή μάλλον από του χρόνου).
    Υγεία να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει, λέμε δε λέμε εμείς!

    Καλό 3ήμερο να έχουμε, με υγεία και να περάσουμε όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ανήκω στην περιφέρεια Αττικής. Πήρανε πρώτα τους Σχολικούς στα ΚΕΔΔΥ από τον Οκτώβριο και εμάς τους υπόλοιπους μας κάλεσαν τον Μάρτιο για τις ΕΔΕΑΥ. Εδω των Αθηνών οι Σχολικοί τρέμουν μήπως χάσουν τις θέσεις των ΚΕΔΔΥ και ταυτόχρονα είναι πολύ αρνητικοί στη λειτουργία των ΕΔΕΑΥ.
      Καλό τριήμερο!

      Διαγραφή
  19. Αγαπητέ μου Κωνσταντίνε, θα σε παρακαλούσα πολύ όταν παίρνεις μέρος σε μια συζήτηση να εκφράζεις απλά τις απόψεις σου, οι οποίες είναι εκ μέρους μου απόλυτα σεβαστές, άσχετα με τις όποιες διαφωνίες μου,χωρίς να γίνεσαι ειρωνικός και προσβλητικός προς τους συνομιλητές σου, κάτι που δυστυχώς κάνεις πολύ συχνά. Σκέψου το λίγο αυτό που λέω, γιατί δε σε τιμά καθόλου. Εγώ δεν ειρωνεύομαι κανένα συνομιλητή μου.
    Όσον αφορά το σχόλιό σου για τους πίνακες της Θεσσαλίας, μήπως μπορείς να μας εξηγήσεις τι εννοείς;

    Καλό τριήμερο σε όλους σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή