Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ «ΑΛ. ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ “EDUCATION LEADERS AWARDS”


Με αφορμή τη δημόσια ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλ. Δελμούζος» που δικαίως διαμαρτύρεται για την «αξιολόγηση» δημόσιων σχολείων – και μάλιστα επί πληρωμή! – από την επιτροπή Education Leaders Awards, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ απέστειλε την πιο κάτω επιστολή προς τους Προέδρους ΔΟΕ και ΟΛΜΕ με την οποία ζητά συνάντηση για να συζητηθούν εκ νέου οι τεράστιοι κίνδυνοι εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και η ανάληψη δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

“Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πληροφορήθηκα σήμερα για  την επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου «Αλέξανδρος Δελμούζος» που αφορά στο διαγωνισμό Education Leaders Awards και τη συμμετοχή σ’ αυτόν δημόσιων σχολείων. Οι συνάδελφοι εύλογα αναρωτιούνται για ποιο λόγο δημόσια σχολεία αξιολογούνται από ιδιώτες και μάλιστα με την καταβολή αντιτίμου ύψους 250 ευρώ.

Στις δύο τελευταίες κοινές μας συναντήσεις είχαμε θίξει ως Ομοσπονδία τον τεράστιο κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης στη χώρα μας και τη δημιουργία ενός πολιτικού/επιχειρηματικού/μηντιακού μετώπου που έχει ως στόχο την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη σταδιακή εισχώρηση στο πεδίο-φιλέτο της Παιδείας δυνάμεων της αγοράς. Οι εκδηλώσεις και οι ενέργειες του μετώπου αυτού πληθαίνουν. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, πολιτικοί και επιχειρηματίες του χώρου διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις (πολύ πρόσφατα είχαμετην παρουσίαση του βιβλίου «Το κίνητρο του κέρδους (!) στην εκπαίδευση») όπου ξεδιπλώνεται το δήθεν φιλελεύθερο πρόγραμμα του μετώπου για την Παιδεία.

To Education Leaders Awards είναι μια διοργάνωση – έκφραση του συγκεκριμένου μετώπου. Διόλου τυχαία, της φετινής επιτροπής «αξιολόγησης» προΐσταται ο ιδεολογικός καθοδηγητής της πλήρους ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, η πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι εργοδοτικών ενώσεων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που έχουν ισχυρό όφελος από τη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, στις επιτροπές της διοργάνωσης των τελευταίων χρόνων συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΟΕΦΕ (της Ομοσπονδίας των φροντιστηριαρχών που κατηγορείται για το σκάνδαλο του διαγωνισμού για τις υποτροφίες και που μέλη της ιδρύουν τα παράνομα Κέντρα Μελέτης), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (που ζητά την πλήρη άρση της εποπτείας της πολιτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση και την εισαγωγή θεσμών, όπως είναι τα vouchers) και εκπρόσωπος της Ένωσης των Ελληνικών Κολλεγίων (που συστηματικά εργάζονται για την ανατροπή του άρθρου 16 του Συντάγματος και την άλωση του πανεπιστημιακού χώρου από τις ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς). Δυστυχώς, κι αυτό είναι το ακόμη πιο επικίνδυνο, πέρσι συμμετείχε στην επιτροπή ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ Β. Δαγδιλέλης, διορισμένος από το Υπουργείο Παιδείας στη θέση αυτή (θέλω να πιστεύω εν αγνοία των πολιτικών του προϊσταμένων).

Το κυρίαρχο ζήτημα σχετικά με τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων σε μια τέτοια διοργάνωση είναι ότι αυτά χρησιμεύουν ως ένα θλιβερό προπέτασμα καπνού και ως «νομιμοποίηση» της διαφήμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Και ποιας ιδιωτικής εκπαίδευσης; Όχι αυτής που λειτουργεί νόμιμα, υπό την εποπτεία της πολιτείας και που σέβεται την παροχή δημόσιου αγαθού. Αλλά αυτής που λειτουργεί ασύδοτα, χωρίς μέτρο, χωρίς κανένα σεβασμό στην Παιδείας και στην κοινωνία. Όποιος δει τις βραβεύσεις των ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης από τη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια, θα καταλάβει πολλά. Ωστόσο, οφείλω να αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα (τα ονόματα των φορέων είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται) «βραβευμένων»:

–           Ιδιωτικό ΙΕΚ που μήνυσε (!) τον ελεγκτικό φορέα της Πολιτείας (ΕΟΠΠΕΠ), επειδή δεν έλαβε θέση υπέρ του (!!) σε έναν ανελέητο ενδοεπιχειρησιακό πόλεμο
–           Κολλέγιο που πολλάκις έχει απασχολήσει τις αρχές για σοβαρότατες κτηριολογικές και άλλες παρανομίες.
–           Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που δύο φορές έχει αλλάξει όνομα για να ξεγελάσει την πολιτεία και να μηδενίσει τα χρέη του και που έχει τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες με αποτέλεσμα η άδεια λειτουργίας του να είναι στον αέρα
–           Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο η ιδιοκτήτρια οικογένεια του οποίου είχε πλημμυρίσει την αγορά με παράνομους τίτλους (με παλιότερα νυχτερινά ιδιωτικά σχολεία) και το οποίο έχει παραπεμφθεί πειθαρχικά για βαρύτατες παραβιάσεις της εργατικής και της εκπαιδευτικής νομοθεσίας (παραποίηση ωρολόγιου προγράμματος, αδήλωτη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων).

Στην επιτροπή «αξιολόγησης» συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα συγκεκριμένων πολιτικών χώρων που εδώ και δέκα χρόνια περίπου έχουν θέσει ως στόχο την αντικατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης από ένα ημι-ιδιωτικό σύστημα που θα ανακυκλώνει και θα διογκώνει τις ανισότητες και τη μετατροπή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της συνεχιζόμενης κατάρτισης σε προνομιακό πεδίο ανομίας.

Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα. Ωστόσο, επιθυμώ με τη σημερινή μου επιστολή να ευαισθητοποιήσω τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, διότι πλέον ο εχθρός είναι intraportas. Οι συνάδελφοι του Συλλόγου «Αλ. Δελμούζος» δικαίως αναρωτιούνται ποια είναι η σκοπιμότητα συμμετοχής των δημόσιων σχολείων σε μια νεοφιλελεύθερη φαρσοκωμωδία που έχει ως στόχο τη διαφήμιση της Παιδείας ως είδους εμπορίου. Σας καλώ σε άμεση συνάντηση για να συζητηθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα και να αποφασίσουμε περαιτέρω ενέργειες για να ανακοπεί η επέλαση του «μαύρου» μετώπου στο χώρο της εκπαίδευσης. Διότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θύματα της πολιτικής του σοκ που κάποιοι επιδιώκουν να εφαρμοστεί θα είναι τα παιδιά, ιδίως αυτά των μη προνομιούχων, οι εκπαιδευτικοί, το δημόσιο σχολείο, το ιδιωτικό σχολείο που λειτουργεί νόμιμα και σέβεται τους νόμους.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου