Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

“Ποιές είναι οι προθέσεις σας σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης Mendi;” - ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή


Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: “Ποιές είναι οι προθέσεις σας σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης Mendi;”
Αθήνα, 23 Ιουλίου 2018
Κύριε Υπουργέ,
Η διττή επαγγελματική εκπαίδευση, που εφαρμόζεται επιτυχώς για πάνω από 100 χρόνια στη Γερμανία, υλοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2013 με το καινοτόμο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης “Mendi-Mentoring Dual International”. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα τουριστικής εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2013 – 2017 στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης. Το πρόγραμμα αποτέλεσε προϊόν αγαστής συνεργασίας της Ακαδημίας της DEKRA, του ΟΑΕΔ και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 16-24 ετών που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον Τουριστικό κλάδο σε μια από τις τρεις προσφερόμενες ειδικότητες: Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτης Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τεχνίτης Εστιατορίου και Επισιτισμού.
Οι σπουδαστές εκπαιδεύονται, σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική εξάσκηση, με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, η οποία πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και η επιτυχία του αποτυπώνεται στους εντυπωσιακούς αριθμούς: το πρόγραμμα παρακολούθησαν δύο εισαγωγικές σειρές, αποφοίτησαν από αυτό 143 σπουδαστές και, σήμερα, το 92% αυτών απασχολείται ως μόνιμο προσωπικό σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4 και 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα και σε κρουαζιερόπλοια.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένων των δυσθεώρητων ποσοστών νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα, ερωτάσθε:
Προτίθεστε να συνεχίσετε την υλοποίηση του προγράμματος; Ποιες είναι οι αναλυτικές σας προθέσεις σχετικά με το πρόγραμμα αυτό;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου