Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ε.Σ.ΑμεΑ: Συνάντηση με υπουργό Παιδείας για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών ΑμεΑ και εκπαιδευτικών γονέων ΑμεΑ


Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου είχε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τους γεν. γραμματέα Ι. Λυμβαίο, Ταμία Κ. Γαργάλη, αν. γεν. γραμματέα Κ. Χόρτη και το μέλος του Γενικού Συμβουλίου Α. Λίβανο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προηγούμενης με την υφυπουργό Παιδείας Μ. Τζούφη, και κυρίαρχο θέμα ήταν οι διορισμοί των εκπαιδευτικών με αναπηρία και των εκπαιδευτικών γονιών ατόμων με αναπηρία.
Η αντιπροσωπεία έθεσε στον υπουργό τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ, όπως περιγράφονται στην επιστολή
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε στον υπουργό ότι για την ΕΣΑμεΑ μοναδική λύση στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση των εκπαιδευτικών με αναπηρία, είναι η εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 25 του ν.4440/2016 στη γενική και ειδική εκπαίδευση για την πρόσληψη μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των εκπαιδευτικών που έχουν υπό την προστασία τους άτομο με αναπηρία, με ειδική εφαρμογή και μοριοδότηση αναλόγως του ποσοστού αναπηρίας, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του ν.2643/98. Η ΕΣΑμεΑ ζητά να θεσπιστεί η κατά προτεραιότητα κάλυψη ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον και ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) των θέσεων από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, με ειδική μοριοδότηση, όπως στον ν. 2643/98.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι στο επικείμενο σχέδιο νόμου για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, το οποίο θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα υπάρχει πρόβλεψη για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και σε κάθε περίπτωση πριν τη νομοθέτηση θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του.
Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι το ζήτημα του διορισμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία αποτελεί κορυφαίο θέμα για το αναπηρικό κίνημα: "Για αυτό η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη για ίση μεταχείριση, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν.4440. Η συνάντηση με τον υπουργό πράγματι διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ελπίζουμε ότι θετικό θα είναι και το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση το αναπηρικό κίνημα είναι σε επιφυλακή".

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια στον κ. Βαρδακαστάνη,
    μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για ίση μεταχείρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή