Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

"Καμία λύση για κανένα θέμα!' - Δελτίο Τύπου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών/Ε.Ε.Π./Ε.Β.Π. για τη συνάντηση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. με την Υφυπουργό Παιδείας και τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής




Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 18/7, για άλλη μια φορά τέθηκαν γνωστά για το Υπουργείο ζητήματα του κλάδου, για κανένα όμως από αυτά δεν υπήρξε λύση.
            Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους πίνακες των απορριπτέων, παρά την προφορική "συμπάθεια" από την Υφυπουργό Παιδείας, στην ουσία δεν υπήρξε καμία δέσμευση για ουσιαστική λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με κύρια ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και των κατά τόπους ΠΔΕ. Μάλιστα αρνήθηκαν να αναλάβουν την ουσιαστική αλλά και πολιτική ευθύνη για όσους συναδέλφους πετάγονται φέτος στην ανεργία μέσα από αυτή τη διαδικασία. Στο ίδιο έργο θεατές, για άλλη μια χρονιά, οι συνάδελφοι γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε ΠΔΕ-Υπουργείο-ΑΣΕΠ να ψάχνουν για λύση χαμένοι στην γραφειοκρατία! Το μόνο που είπαν πως θα διερευνηθεί με ερώτηση προς τον ΑΣΕΠ ήταν η πρόταση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, οι παραλείψεις αυτές να θεωρηθούν κόλλημα πρόσληψης και όχι να αποτελούν απόρριψη από τους πίνακες.
            Αναφορικά με το ζήτημα της ελληνομάθειας, η Υφυπουργός υπεραμύνθηκε της διαδικασίας και είπε πως θεωρεί απαραίτητο να είχε κατατεθεί το απολυτήριο Λυκείου που την αποδεικνύει και πως ήταν λάθος όπου δεν ζητήθηκε πέρυσι.
            Στήριξη φάνηκε να έχει και η "νέα" σύνθεση του ΙΕΠ. Κυριάρχησε η λογική της εξατομικευμένης προσέγγισης του κάθε μεταπτυχιακού (ανάλογα τα μαθήματα και την διπλωματική εργασία του καθενός), ενώ θεωρήθηκε πως το σχεδόν 14% των απορριφθέντων (86 στους 617) αποτελεί έναν πολύ μικρό αριθμό και εφόσον οι ίδιοι άνθρωποι απορρίφθηκαν από μια διαφορετική σύνθεση του ΙΕΠ, ίσως και να απορρίφθηκαν σωστά. Τα κριτήρια ωστόσο απόρριψης, σύμφωνα με το Υπουργείο, δε γίνεται να δημοσιευτούν με κάθε λεπτομέρεια!
            Όσον αφορά την επανακατάταξη του ΕΒΠ, όχι απλά δεν προχώρησε αλλά έγινε και βήμα προς τα πίσω, τονίζοντας πως και η Παιδαγωγική Επάρκεια πλέον δεν αποτελεί λύση. Μάλιστα σημειώθηκε πως μια αναβάθμιση του κλάδου θα συμπαρασύρει και άλλα υπουργεία (βλ. οικονομικών, εργασίας), με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας θα σημειώναμε εμείς.
            Αντίστοιχα, για το θέμα των Συμβούλων ΕΕΠ, επανέλαβαν πως δεν προβλέπεται με τον νέο νόμο, ενώ η προσέγγιση του Υπουργείου έδειξε πως οι συντονιστές αυτοί δε θα έχουν κάποιον ουσιαστικό παιδαγωγικό ρόλο, αλλά κυρίως πολιτικο-γραφειοκρατικό με στόχο να περάσουν και να εφαρμόσουν τις αλλαγές του προσφέρει ο νέος νόμος (αντιδραστική αξιολόγηση δημοσίου, αποκέντρωση και διαφοροποίηση σχολικής μονάδας, παιδαγωγική ευθύνη στην ίδια την οικογένεια και τον μαθητή κλπ.).
            Τέλος, σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς, η Υφυπουργός επανέλαβε η δήλωση του Υπουργού Παιδείας, από την οποία φαίνεται πως σε καμία περίπτωση το υπουργείο δε συζητά για την ουσιαστική κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό, αλλά για κάποιους διορισμούς ανοίγοντας μάλιστα μια πολύ επικίνδυνη συζήτηση για κριτήρια και φάγωμα μεταξύ των αναπληρωτών!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη από τα κάτω, από τα ίδια τα μέλη των Συλλόγων. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως οι συναντήσεις δεν αρκούν για να οδηγήσουν σε λύσεις, πόσο μάλλον όταν γίνεται λόγος για πάγια προβλήματα του κλάδου. Αυτό το Υπουργείο και αυτή η Κυβέρνηση έχουν δείξει με κάθε τρόπο πως βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών! Κανένας εφησυχασμός! Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας του κλάδου, από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο, να γίνει πράξη το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν! Κόντρα στη λογική της μοιρολατρίας και του "τίποτα δεν αλλάζει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου