Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

"Κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων ατόμου με αυτισμό - Ακόμη ένα περιστατικό καθήλωσης"


Την καταπάτηση δεκάδων νόμων, ακόμη και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, και συνολικά την κατάντια του κράτους πρόνοιας, καταδεικνύει η ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο, σύμφωνα με το οποίο, άτομο με αυτισμό είναι καθηλωμένο με ιμάντες σε κρεβάτι του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Μάλιστα σύμφωνα με το Σωματείο, ενώ βρέθηκε δομή άλλου τύπου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο νέος με αυτισμό βρέθηκε πάλι στο νοσοκομείο: "το (άτομο με αυτισμό) επέστρεψαν με τις αποσκευές του και το παράτησαν έξω από το Τμήμα. Χωρίς καμία ειδοποίηση και έφυγαν ως κλέφτες. Το παράτησαν σαν να πρόκειται για τσουβάλι".
Δυστυχώς δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος συνάνθρωπός μας με αυτισμό ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΣΑμεΑ μόνο στο Δρομοκαΐτειο υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλα 3 άτομα. Παράλληλα πρόκειται για μια κατάσταση την οποία βιώνουν πολλοί πολίτες με αναπηρία, ψυχική και άλλες, Παλαιότερα μάλιστα αυτή η πρακτική είχε κοστίσει και ανθρώπινες ζωής (βλ. πυρκαγιά στο Δαφνί).
Οι συνθήκες που επικρατούν στις Ψυχιατρικές Μονάδες, οι οποίες δεν αποτελούν δομές κοινωνικής φροντίδας, αλλά δομές κοινωνικού εγκλεισμού και αφορούν όλη τη χώρα και πρωτίστως την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς που σχεδιάζουν ελλιπή μέτρα και πολιτικές για την υγεία, την πρόνοια και ανεπαρκή για την αναπηρία, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται.
Η σταδιακή κατάρρευση των προνοιακών δομών, η απογύμνωση των δομών πρόνοιας από εξειδικευμένο προσωπικό, η μη εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων που διαβιούν σε κέντρα κλειστής περίθαλψης, διαιωνίζουν κολαστήρια.
Η διαμόρφωση νέων δομών προστατευμένης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία κάτω από τον έλεγχο της τοπική κοινωνίας, ώστε να μην διαιωνίζονται οι κάθε λογής αποθήκες ψυχών, αποτελεί αίτημα του αναπηρικού κινήματος, δικαίωμα των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και υποχρέωση της Πολιτείας και της κοινωνίας.
Για τα δικαιώματα των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, αγωνιζόμαστε:
- Την 1 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης,
- Στις 2 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί από το άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, -
- Στις 3 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί ανήμερα της Εθνικής Ημέρας, από την πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα.
Το αναπηρικό κίνημα της χώρας διατρανώνει τη θέση του: «Φτάνει πια!» στις διακρίσεις και διεκδικεί την ορατότητα στους νόμους, στις πολιτικές, στην ίδια την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου