Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

"Τα άτομα με αναπηρία μας υποδέχονται όλους στον «Παντοκαφενέ»"

 efsyn.gr/

Πρόσφατα συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας ο «Παντοκαφενές», ένα συνεταιριστικό καφενείο και παντοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο που απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία.

Το καφέ βρίσκεται σε ένα όμορφο και πράσινο σημείο κοντά στο ρέμα της Πικροδάφνης και, όπως μαθαίνουμε, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών, που το προτιμούν τόσο για τον κοινωνικό σκοπό που υπηρετεί, αλλά και για την εξυπηρέτηση και τα προϊόντα του που είναι προσεγμένα και υψηλού επιπέδου.

Ο «Παντοκαφενές» δημιουργήθηκε από την ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης «Συνεργάζομαι», με στόχο να δώσει θέσεις απασχόλησης σε ανθρώπους με αναπηρία και κινητικά προβλήματα.
Αυτή τη στιγμή απασχολούνται αλλά είναι και συνέταιροι 12 άτομα που μπορούν να εργάζονται χωρίς την παρέμβαση τρίτων, υπάρχει όμως ομάδα επιστημόνων που τους παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη.

Ανάμεσα στις δουλειές που κάνουν είναι αυτές του σερβιτόρου, του βοηθού σερβιτόρου και του μπαρίστα. Μάλιστα, ο μπαρίστα είναι τυφλός και εργάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με τη δουλειά του να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνη ενός οποιουδήποτε συναδέλφου του.

«Ο σκοπός της ΚΟΙΝΣΕΠ “Συνεργάζομαι” είναι να δίνουμε ευκαιρία σε ανθρώπους με αναπηρίες, να τους υποδεχόμαστε, να τους εκπαιδεύουμε και να τους απασχολούμε επαγγελματικά, με απώτερο σκοπό την κοινωνική και οικονομική τους ένταξη. Ανάμεσα στους 12 που απασχολούνται βρίσκονται παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση, τυφλότητα, άλλες διαφόρων ειδών αναπηρίες. Ωστόσο, δεν αποτελούν πρόβλημα σε κάποιον για να εργαστεί και να αποδώσει επαγγελματικά και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από τη λειτουργία του “Παντοκαφενέ” εδώ και 2 χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί με τη δική τους δουλειά και επιμονή τον κράτησαν ανοιχτό και τον έκαναν βιώσιμο, να βγάζει τα έξοδά του και να μη χρωστάει ενοίκια, στην Εφορία και τα ταμεία. Ο “Παντοκαφενές” είναι αυτοδύναμος. Είναι ένα καλό παράδειγμα επιχειρηματικότητας που δημιουργεί έναν κοινωνικό αντίκτυπο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τζώτης, μέλος του Δ.Σ. του «Συνεργάζομαι».

Τα προϊόντα που σερβίρονται –ανάμεσα στα οποία ποιοτικοί καφέδες όλων των ειδών, εξαιρετικό τσίπουρο, ούζο και ρακί από βερίκοκο και κυδώνι που δεν είναι εύκολο να βρεθεί, όπως και ταιριαστοί μεζέδες– προέρχονται κυρίως από άλλες ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΚΟΙΣΠΕ, στις οποίες απασχολούνται ΑμεΑ.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του εγχειρήματος στα δρώμενα του δήμου, τον χώρο της Κ.ΑΛ.Ο. και τον χώρο του πολιτισμού, καθώς έχει φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις.

Αυτά τα δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 45 μουσικές εκδηλώσεις, 12 θεατρικές παραστάσεις, 8 παρουσιάσεις βιβλίων, 3 εκδηλώσεις Θεάτρου Σκιών, 2 Φεστιβάλ Κοινωνικής Οικονομίας, 12 επισκέψεις σχολείων για ενημέρωση σε θέματα εργασίας για άτομα με αναπηρία και συχνές επισκέψεις από ΔΙΕΚ Εργοθεραπείας για θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σε χώρο εργασίας.

Ακόμη, πληθώρα ψυχοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για παιδιά ηλικίας 4-9 ετών, σεμινάρια ζωγραφικής, εκδηλώσεις εμψύχωσης εταιρειών και φορέων καθώς και διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

«Ενώ στην αρχή πιστεύαμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες στην εκπαίδευση των εργαζομένων, το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν τελικά να πείσουμε την τοπική κοινωνία που στην αρχή είχε μια επιφυλακτικότητα απέναντί μας. Χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας χρόνος ώστε η γύρω γειτονιά να αποδεχθεί αυτό το μαγαζί και τους ανθρώπους με μια ιδιαιτερότητα ώσπου να φτάσουμε στο σημείο να οργανώνουν τώρα μέχρι και τα παιδικά τους πάρτι εδώ ή κάποιες άλλες εκδηλώσεις που θέλουν. Επρεπε κάθε εβδομάδα να διοργανώνουμε 2-3 εκδηλώσεις προκειμένου να προξενήσουμε το ενδιαφέρον και να έρθει κόσμος. Εβγαινε ποιοτικό έργο και πήρε ένα διάστημα να εκπαιδευτεί και η κοινωνία», μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζώτης, που είναι νοσηλευτής στον «Ευαγγελισμό».

Από την αρχή το όλο κόστος του εγχειρήματος επωμίστηκαν τα μέλη του συνεταιρισμού «Συνεργάζομαι», που αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με την ψυχική υγεία.

Βλέποντας ανθρώπους με ιδιαιτερότητες να έχουν τη δυνατότητα αλλά όχι την ευκαιρία να κάνουν πράγματα, μπήκαν στη διαδικασία να επενδύσουν σε χρόνο και χρήμα προκειμένου να στηθεί αυτή η συνεταιριστική επιχείρηση χωρίς ενίσχυση από το κράτος, κάποιον άλλο φορέα ή χορηγό.

Επιπλέον, οι άνθρωποι του «Παντοκαφενέ» έχουν λάβει προφορική δέσμευση από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου ότι θα υπάρξει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, όμως αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί στην πράξη. Εθελοντές του δήμου βοήθησαν στη λειτουργία και τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου.

Πλέον, στόχος του συνεταιρισμού είναι η επέκταση με ανάλογα εγχειρήματα που θα στοχεύουν στην ένταξη των ανθρώπων με ιδιαιτερότητα στην κεντρική αγορά εργασίας.
«Σκοπός είναι να μη δουλεύουν μόνο εδώ αλλά να εκπαιδεύονται και να πηγαίνουν και σε άλλες επιχειρήσεις. Ετσι γίνεται η πραγματική ένταξη, και το μεγαλύτερο κέρδος και ηθική αποζημίωση για μας είναι να βλέπουμε ανθρώπους που ήταν αποκλεισμένοι να ανθούν και να μπαίνουν δυναμικά στην κοινωνία, να αποκτούν αυτοπεποίθηση», καταλήγει ο κ. Τζώτης.

 «Παντοκαφενές», Πικροδάφνης 42, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9887371.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου