Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Οδηγός για το σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας(Ερωτηματολόγιο ανάλυσης της θέσης εργασίας Δημοσίων Υπαλληλων)

 

Οδηγός για το σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας(Ερωτηματολόγιο ανάλυσης της θέσης εργασίας Δημοσίων Υπαλληλων)

 Παρουσιάσθηκε από το Υπουργείο Δ.Μ & Η.Δ ο Οδηγός για το σχεδιασμό Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας, δηλαδή το Ερωτηματολόγιο Ανάλυσης της Θέσης Εργασίας ή αξιολόγησης ή κινητικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων που θα χρησιμοποιηθεί, όπως μας λέει το Υπουργείο, για τη σχεδίαση των περιγραμμάτων των νέων θέσεων και όχι για την αξιολόγηση των Δ.Υ. 
Βέβαια, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, στα νέα Περιγράμματα  Θέσεων Εργασίας κάποιες θέσεις θα καταργηθούν, κάποιοι υπάλληλοι εκ των πραγμάτων θα μετακινηθούν και κάποιοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δηλαδή θα απολυθούν.
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, κατά τα φαινόμενα θα συμπληρώσουν και αυτοί το εν λόγω ερωτηματολόγιο, αν και κατά την ταπεινή μου άποψη έτσι όπως είναι δομημένο απευθύνεται κυρίως σε υπηρεσίες διοικητικού περιεχομένου και όχι εκπαιδευτικού, καθόσον όπως  αναφέρεται στις επεξηγηματικές οδηγίες, στις οργανικές μονάδες θα  εφαρμοσθούν μέθοδοι στοχοθεσίας, θα  μετρηθούν  αποτελέσματα εργασίας και απόδοσης των υπαλλήλων κ.λ.π.
Το έργο των εκπαιδευτικών, όμως, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, δεν μπορεί να μετρηθεί με τα ίδια "εργαλεία" που θα μετρηθεί το των Διοικητικών Υπαλλήλων. Από την άλλη, βέβαια, ο καλός ο μύλος του εξορθολογισμού "όλα τα αλέθει".

Βασίλης Βούγιας
9/5/2013

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Δ.Μ & Η.Δ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ-ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική Δημόσια Διοίκηση διέρχεται μια περίοδο εκτεταμένων αλλαγών, οι οποίες σηματοδοτούν τη μετάβαση από το παραδοσιακό βεμπεριανό μοντέλο στις ευέλικτες δομές και καινοτόμες διοικητικές πρακτικές των σύγχρονων δυτικών κρατών. Τόσο τα υποσυστήματα των δομών και των διαδικασιών όσο και τα υποσυστήματα του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής διοίκησης βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του συστημικού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.
Σημαντική πτυχή της διοικητικής μεταρρύθμισης συνιστά η δημιουργία περιγραμμάτων θέσεων εργασίας σε όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα. Πρόκειται για ένα εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού των θέσεων εργασίας μέσα από την ανάλυση κάθε θέσης και των προσόντων που πρέπει να διαθέτει ο κάτοχός της, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στοχοθεσία της δημόσιας οργάνωσης στην οποία ανήκει. Επομένως, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας επιδρούν θετικά στη λειτουργία της στελέχωσης, διευκολύνουν την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και συμβάλλουν στην ορθολογική οργάνωση και διαχείριση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο προσανατολισμός των δημοσίων οργανώσεων σε μετρήσιμα αποτελέσματα συνδέεται άρρηκτα με το σχεδιασμό των θέσεων εργασίας.
Ο παρών Οδηγός αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο στο οποίο αποτυπώνεται η σημασία της κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, η σχετική μεθοδολογία και σειρά πρακτικών οδηγιών για τη δόμηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται υποδείγματα με έντυπα και συναφές ερωτηματολόγιο το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε φορέα προκειμένου να εξαχθεί η πρώτη πληροφορία για τη δημιουργία των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Οδηγός έχει διαχρονικό χαρακτήρα, δηλαδή η χρήση του είναι δυνατή κάθε φορά που οι οργανώσεις της δημόσιας διοίκησης χρειάζεται να σχεδιάσουν από την αρχή ή να ανασχεδιάσουν περιγράμματα θέσεων εργασίας και τις διοικητικές τους δομές.
Ο Οδηγός διαρθρώνεται ως εξής:
Εισαγωγή
Ενότητα 1: Ορισμοί-ωφέλεια
Ενότητα 2: Εφαρμογή του Οδηγού
Ενότητα 3: Μεθοδολογία
Παράρτημα 1: Ερωτηματολόγιο Ανάλυσης της Θέσης Εργασίας
Παράρτημα 2: Έντυπο Περιγράμματος Θέσης Εργασίας
Παράρτημα 3: Παραδείγματα Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας


 Οδηγός για το σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας PDF |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου