Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Β.Μ.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που έχει γίνει τόσος ντόρος ότι σταματάνε τέλη Φεβρουαρίου. Να μας πείτε λίγο, είναι ένα νέο σχέδιο, μας είπατε ότι ξεκινάει από Σεπτέμβρη και από πού θα χρηματοδοτούνται; Εάν παίζουν κάποιο ρόλο στη χρηματοδότηση και οι δήμοι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Παπαγεωργίου είναι ειδικός ως Γενικός Γραμματέας Δια βίου Μάθησης να μας δώσει μια απάντηση.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αναφορικά με τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης πρέπει να γνωρίζετε πρώτα απ’ όλα πώς έχουν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια για να καταλάβετε και ποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ώστε να συνεχίσουμε στο μέλλον. Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης χρηματοδοτούνταν εξ ολοκλήρου για το προηγούμενο διάστημα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, από το ΕΣΠΑ που λέμε.

                    Η συνέχειά τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή με την επανένταξή τους στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2014 έως 2020. Η πραγματικότητα είναι ότι στις 29 Φεβρουαρίου έφτασαν στο τέλος τους οι συμβάσεις των απασχολούμενων στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

                    Συνεπώς αυτό που μπορεί να γίνει είναι να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο θα εξορθολογίζει το όλο σύστημα στο οποίο δραστηριοποιούνται. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι η χρηματοδότηση για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης στο επόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι κατά 4/5 μικρότερη. Δηλαδή καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε μια διαδικασία εκπαιδευτική με 32 εκατομμύρια η οποία στο προηγούμενο διάστημα στοίχισε περισσότερα από 80 εκατομμύρια.

                    Για να πραγματοποιήσουμε αυτό χωρίς να δημιουργήσουμε περικοπές και χωρίς να δημιουργήσουμε ούτε στην εργασία, ούτε στους περιφερόμενους αναταραχή, δηλαδή να καταφέρουμε να κρατήσουμε τον ίδιο αριθμό κέντρων και τον ίδιο αριθμό, αλλά και μεγαλύτερο αυξανόμενο επωφελούμενων, η απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να βρεθούν τα χρήματα τα οποία θα συμπλήρωναν τις οικονομικές ανάγκες.

                    Τα χρήματα αυτά μπορούν να βρεθούν μόνο σε συνέργεια με άλλους φορείς. Οι άλλοι φορείς είναι άλλα υπουργεία με τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και όλη η διαδικασία να πραγματοποιηθεί ενισχυμένη ως προς τις θέσεις εργασίας για τη διοίκηση και ως προς τον ίδιο τον αριθμό εκπαιδευτών.

                    Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη. Είναι σε μια πολύ καλή εξέλιξη. Ήδη έχουμε τη συγκατάβαση φορέων, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει με την ΚΕΔΕ και έχουμε μιλήσει και με το Υπουργείο Εργασίας το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει και βρισκόμαστε στην ευτυχή θέση να μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα ανοίξουν συντομότατα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με προγράμματα τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες και με τον ίδιο αριθμό εμπλεκόμενων δήμων.

                    Δηλαδή παρ’ όλο ότι μας κόβουν τη χρηματοδότηση, όπως σχεδίασαν το 2014, εμείς καταφέρνουμε να μην βγάλουμε κανέναν δήμο εκτός του προγράμματος. Ίσως μάλιστα μπορέσουμε να προσθέσουμε κι άλλους και να λειτουργήσουν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης εξίσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου