ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Για τη σημερινή συνάντηση του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού και του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
Κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκαν θέματα που έθεσε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας να αναφερθούν στον προγραμματισμό του Υπουργείου για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο.
Τα στελέχη του Υπουργείου ενημέρωσαν ότι αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στη καρδιά του προγραμματισμού για την ομαλή έναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβριο και αναφέρθηκαν σε όλες τις ενέργειες και τις διοικητικές πράξεις οι οποίες εξελίσσονται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τοποθετήθηκαν ακόμη πάνω σε διάφορα θέματα που έθεσε η ΟΛΜΕ, όπως είναι η περικοπή του μισθού Ιουνίου ορισμένων αναπληρωτών λόγω της κατάταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Όπως είπαν, ο Υπουργός Παιδείας ασχολείται προσωπικά με την αντιμετώπιση αυτού του θέματος το οποίο είναι όμως αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως: η γνωμοδότηση των ΠΥΣΔΕ σχετικά με τα κενά στην εκπαίδευση, η αξιοποίηση των εναπομεινάντων καθηγητών της Ιταλικής γλώσσας, η περικοπή των ωρών στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, η πληρωμή των καθηγητών που συμμετείχαν στις εξετάσεις για τη μουσική και το ζήτημα των εκπρόθεσμων αιτήσεων απόσπασης. Για όλα αυτά τα θέματα βρέθηκε κοινός τόπος με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και το Υπουργείο δεσμεύτηκε να τα αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο και με διάθεση επίλυσης των προβλημάτων.
Από την πλευρά της ΟΛΜΕ ζητήθηκε να αποσυρθούν οι Υπουργικές αποφάσεις για το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ, με κύρια αιτιολογία ότι με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται ένας σημαντικός αριθμός αναπληρωτών, οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν στην εκπαίδευση την επόμενη χρονιά. Σχετικά με το ζήτημα αυτό ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, απάντησε ότι είναι αδύνατον να αποσυρθούν σήμερα τα ωρολόγια προγράμματα για την Τεχνική Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια, διότι αυτό θα σήμαινε ανατροπή όλου του προγραμματισμού για την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς. Είπε ακόμη ότι δόθηκε ικανός χρόνος για διάλογο τόσο για το ζήτημα της Τεχνικής Εκπαίδευσης όσο και για το ζήτημα του Γυμνασίου, που δυστυχώς δεν συνάντησε την ανάλογη ανταπόκριση. Αναφορικά με το θέμα των ΕΠΑΛ ανέφερε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε για την Τεχνική Εκπαίδευση την αναβαθμίζει και δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, να αντιμετωπιστεί η Τεχνική Εκπαίδευση ως ισότιμος με τη γενική εκπαίδευση θεσμός κι όχι ως φτωχός συγγενής. Είπε ακόμη ότι στο νόμο που ψηφίστηκε για την Τεχνική Εκπαίδευση και τα ΕΠΑΛ ικανοποιούνται όλες οι θέσεις που είχαν διατυπωθεί στα συνέδρια της ΟΛΜΕ.
Σχετικά με το Γυμνάσιο αναφέρθηκε ότι υπάρχει τεκμηριωμένη εισήγηση για την αλλαγή στο Γυμνάσιο από την πλευρά του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και κλήθηκε η ΟΛΜΕ να υποβάλλει αντίστοιχη τεκμηριωμένη άποψη και τις αντιρρήσεις της.
Σε κάθε περίπτωση, είπε ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού δεν είναι δυνατόν ο προγραμματισμός του Υπουργείου να ξεκινά από τον αριθμό των αναπληρωτών που θα απαιτηθούν στην εκπαίδευση την επόμενη χρονιά. Βασίζεται πρωτίστως στην αντίληψή μας για την εκπαίδευση, σε παιδαγωγικά κριτήρια, και στην πλήρη αξιοποίηση του μόνιμου προσωπικού.
Ως προς το ζήτημα των διορισμών ο κ. Κατσαρός είπε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι από το 2017 θα επιτευχθεί ο στόχος του Υπουργού Παιδείας για 20000 μόνιμους διορισμούς σε βάθος τριετίας. Αυτό το νούμερο δείχνει την τάξη μεγέθους των κενών στα σχολεία. Το πιθανότερο είναι ότι και φέτος γύρω από αυτόν τον αριθμό θα κινηθούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου