Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΥΠ.Π.Ε.Θ.: "Δύο υπουργικές αποφάσεις - σταθμός στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση"





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Δύο υπουργικές αποφάσεις - σταθμός στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παρέχουν δύο υπουργικές αποφάσεις που αλλάζουν τον χάρτη της Ειδικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ειδική εκπαίδευση.
Από το σχολικό έτος 2017-18 στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία θα εφαρμόζεται 6ωρο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και οι μαθητές θα σχολάνε στις 13:15 αντί 12:25 που σχολούσαν επί δεκαετίες από ιδρύσεως των σχολείων. Επίσης, σε όλα τα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Ειδικά Δημοτικά Σχολεία προσφέρεται η δυνατότητα λειτουργίας ολοήμερου προγράμματος, το οποίο διαρκεί έως τις 16:00. Έτσι, με τον καθορισμό νέων ωρολογίων προγραμμάτων των Ειδικών Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων της χώρας, τα σχολεία αυτά προσαρμόζουν τις ώρες λειτουργίας τους με τα αντίστοιχα της γενικής εκπαίδευσης.
Επίσης, γενικεύεται η λειτουργία του νέου τύπου σχολείου στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση και μετατρέπονται σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια όλα τα σχολεία που λειτουργούσαν επί σειρά ετών υπό διαφορετικά θεσμικά πλαίσια και καθορίζονται οι Τομείς και οι Ειδικότητες που δύναται να λειτουργήσουν σε κάθε σχολική μονάδα. Η φοίτηση στα σχολεία αυτά διαρκεί 4 χρόνια στο Γυμνάσιο και 4 χρόνια στο Λύκειο και εφαρμόζονται τα προγράμματα του γενικού Γυμνασίου και του εσπερινού ΕΠΑΛ, προσαρμοσμένα στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Στους απόφοιτους παρέχεται αντίστοιχη ακαδημαϊκή ισοτιμία και επαγγελματικά δικαιώματα.
Το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι οι δύο υπουργικές αποφάσεις αποτελούν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δεσμεύεται για τη συνέχιση της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και του περιεχομένου σπουδών στην ειδική εκπαίδευση, αφενός ενισχύοντας την βασική κατευθυντήρα αρχή της παιδαγωγικής της ένταξης και αφετέρου αναβαθμίζοντας τα ειδικά σχολεία, με στόχο την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε παιδιού στο πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου