Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ?


"...Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δύο πρώτες προοπτικές εξαφανίζονται πλέον για τους μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα συνέχιζαν τη φοίτησή τους στη Β' ή στην Γ' τάξη σε κάποιο από τα 507 δημόσια ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, εφ' όσον ο κλάδος τους καταργήθηκε. Σε 12.000 έως 15.000 υπολογίζονται ότι είναι αυτοί οι μαθητές που βρίσκονται στο κενό. Και λέμε υπολογίζονται, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει στοιχεία. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο αριθμός αυτός να φτάσει μέχρι και τους 18.000, καθώς οι ειδικότητες που καταργήθηκαν είναι από τις πιο περιζήτητες (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, βρεφονηπιοκόμοι κ.ά.)
Τι θα κάνουν άραγε αυτοί οι μαθητές, που, εν μέσω κρίσης, η πολιτεία τούς έκλεισε την πόρτα της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης; Τα πιθανότερα σενάρια:

1. Να αλλάξουν ειδικότητα και να ξεκινήσουν πάλι από το μηδέν (στην Α' τάξη) με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και αντοχές.
2. Να διακόψουν τη φοίτησή τους και να βγουν στην αγορά εργασίας ως απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με μόνο τους εφόδιο το απολυτήριο Γυμνασίου. Να γίνουν δηλαδή ανειδίκευτοι εργάτες. Ανεργοι, με τις ευχές της πολιτείας.
3. Να αλλάξουν εντελώς κατεύθυνση και να πάνε στο Ενιαίο Λύκειο, από την Α' τάξη. Μπορούν; Εάν μπορούν, γιατί ακολούθησαν την τεχνική εκπαίδευση και όχι την ακαδημαϊκή;
 
Υπέρ των ιδιωτικών

Είναι πασιφανές ότι ο όγκος των μαθητών θα οδηγηθεί υποχρεωτικά προς το δεύτερο σενάριο, εκτός εάν βρεθούν ιδιώτες και δώσουν λύση. Εδώ και καιρό, άλλωστε, οι ιδιοκτήτες μικρών ιδιωτικών σχολείων, που είχαν πρόβλημα επιβίωσης λόγω διαρροής των μαθητών, αναζητούσαν τρόπο να επεκτείνουν τις δομές τους. Μόνο τα ιδιωτικά σχολεία εξάλλου έχουν τις απαιτούμενες υποδομές για να λειτουργήσουν τέτοιες σχολές.
Οι πολυπληθέστεροι κλάδοι που εξαφανίζονται από την κατάργηση των 50 ειδικοτήτων είναι ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας, η Αισθητική, η Κομμωτική και οι Γραφικές Τέχνες. Η απόφαση να μπει «μαχαίρι» στις ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης συνοδεύτηκε και από το σκεπτικό ότι «σήμερα τα Επαγγελματικά και Τεχνικά Λύκεια δεν επιτελούν το ρόλο τους και αντιμετωπίζουν στρεβλώσεις και πελατειακές σχέσεις». Για να εξυγιανθούν, επομένως, αποφασίστηκε να καταργηθούν!..."

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου