Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

               Καλεσμένοι από το νέο ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Πελοποννήσου επισκέφθηκαν την Τρίπολη ο Πρόεδρος Στ. Καρπενησιώτης και μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ ( Γ. Στεργιούλης Αντιπρόεδρος, Δ. Αρβανίτης Γ. Γραμματέας και Ε. Τραγάκη Υπ. Δημ. Σχέσεων), καθώς και ο αιρετός ΚΥΣΕΕΠ Δ. Παπαευθυμίου.
               Οι συνάδελφοι φιλοξένησαν άψογα την αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας και έδειξαν παρά τα σοβαρά προβλήματα γνώση και διάθεση για συμβολή στην επίλυση τους
               Τα μέλη της ΠΟΣΕΕΠΕΑ συμμετείχαν στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του περιφερειακού συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΔΔΥ της Τρίπολης, στην οποία δυστυχώς δεν υπήρξε η αναμενόμενη συμμετοχή, κυρίως από μέλη που κατοικούν σε άλλους νομούς (πλήν της Λακωνίας που εκπροσωπήθηκε), που ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΣΕΕΠΕΑ Πελοποννήσου.
               Το φαινόμενο αυτό δεν είναι δυστυχώς σπάνιο στις μέρες μας αφού, παρά τα ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και ο κλάδος μας, δεν παρουσιάζεται η ανάλογη διάθεση για συμμετοχή και ανάληψη δράσεων.
               Φυσιολογικά λοιπόν η συζήτηση άρχισε με αυτό το θέμα και αφού παρουσιάσθηκε το πρόβλημα από την Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑΠ, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια για κινητοποίηση των περιφερειακών συλλόγων και των συναδέλφων σε όλη τη χώρα. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το πρώτο διάστημα της ανάληψης της διοίκησης της Ομοσπονδίας από το παρόν Δ.Σ. και υλοποιήθηκε με την εφαρμογή σταδιακά της άμεσης επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου αλλά κυρίως με επισκέψεις του Δ.Σ. σε όλη τη χώρα (Λάρισα – Γιάννενα – Πάτρα – Θεσσαλονίκη – Τρίπολη και άλλες που προγραμματίζονται). Η πορεία αυτή προσωπικής επαφής και συνεργασίας επι τόπου με τους συναδέλφους μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα  για την βελτίωση της κατάστασης και σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης αναφέρθηκε στην οργάνωση εκδηλώσεων (5η Οκτώβρη – 3η Δεκέμβρη – προγραμματιζόμενη Ημερίδα στις 15 Μάρτη), με στόχο την προβολή των θέσεων και αιτημάτων μας, αλλά και ως μέσο συσπείρωσης και δραστηριοποίησης των συναδέλφων μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ.
               Έγινε εν τέλει ελπιδοφόρα συζήτηση για την δυνατότητα και τους τρόπους δράσεων και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο από τον ΣΕΕΠΕΑΠ σε συνεργασία με τους συναδέλφους σε κάθε νομό.
               Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
               Παρουσιάσθηκαν οι θέσεις και προτάσεις μας σχετικά με το σχέδιο νόμου για την ΕΑΕ, που έχει ανακοινωθεί ότι επεξεργάζεται κάποια επιτροπή στο ΥΠΑΙΘ. Αυτές αφορούν και τις βασικές διεκδικήσεις του κλάδου (διαδικασίες διορισμών, ισότιμη υπηρεσιακή εξέλιξη,  επιστημονική καθοδήγηση και επιμόρφωση) αλλά και την πορεία της ειδικής εκπαίδευσης σε μια πραγματικά ενταξιακή κατεύθυνση, με κατάλληλη οργάνωση και προετοιμασία των σχολικών δομών και ευαισθητοποίηση – επιμόρφωση του προσωπικού στην κατεύθυνση της διεπιστημονικής συνεργασίας. Είμαστε βέβαια αντίθετοι σε ψευδεπίγραφες νομοθετικές ακροβασίες και πειραματισμούς χωρίς προγραμματισμό και στρατηγική στόχευση.
               Έτσι συζητήθηκε και η πορεία εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει την λειτουργία των ΕΔΕΑΥ, η οποία αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία πάγια αντιμετωπίζονται τα θέματα ΕΑΕ, αφού υπάρχει ακόμη πρόβλημα στην συγκρότηση και την στελέχωση και φαίνεται ότι θα φτάσουμε στο Πάσχα και ακόμη θα το περιμένουμε…
               Συζητήθηκε επίσης το θέμα της Αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των δομών της εκπαίδευσης, εν όψει της προσπάθειας που γίνεται σε πολλές σχολικές μονάδες για εφαρμογή του προγράμματος, παρά την καθολική αντίδραση των ίδιων των εκπαιδευτικών. Έγινε ενημέρωση για το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες και τον τρόπο αντίδρασης των συναδέλφων. Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ επεξεργάζεται και άμεσα θα εκδόσει σχετική απόφαση και οδηγίες προς τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ.

               Επίκαιρο είναι βέβαια και το θέμα των προσλήψεων ΕΕΠ και ΕΒΠ μέσω ΟΑΕΔ και αποτέλεσε το επόμενο θέμα συζήτησης. Αναφέρθηκαν συγκεκριμμένες περιπτώσεις όπου πτυχιούχοι άλλων κλάδων προσλαμβάνονται ως μέλη ΕΕΠ (π.χ. δάσκαλος ως λογοθεραπευτής σε ΚΕΔΔΥ). Οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποφάσεων των περιφερειακών συλλόγων για το θέμα της προσφυγής στο ΣτΕ και δεδομένου ότι έχουμε ομοφωνία θα προχωρήσουμε στην κατάθεση της άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου