Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

"Ποτέ άλλοτε δεν έχει στηθεί τέτοιο παιχνίδι σε βάρος της ζωής εκατοντάδων ανθρώπων..."


Τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρύβουν τον αριθμό των απολυμένων

Η επόμενη ημέρα από τη συμπλήρωση του 8μηνου της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών αποτελεί πρόκληση για τη δημοκρατία και τα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να «κουκουλώσει» το γεγονός των πρώτων απολύσεων που γίνονται μετά από 103 χρόνια, παίζει με τις ζωές των ανθρώπων που έβγαλε σε διαθεσιμότητα.

Τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρύβονται, αρνούμενοι να ανακοινώσουν τον τελικό αριθμό των εκπαιδευτικών που θα απολυθούν. Αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει πόσες θα είναι τελικά οι απολύσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτοί που θα λάβουν το χαρτί της απόλυσης είναι από 200 έως 500 εκπαιδευτικοί. Άγνωστο παραμένει το πότε θα λάβουν το χαρτί της απόλυσης, καθώς η κυβέρνηση, θέλοντας να ρίξει τους τόνους, επιλέγει να προχωρήσει στις απολύσεις όταν τα φώτα της δημοσιότητας θα έχουν στραφεί αλλού.
Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει με τη σύνταξη των πινάκων για αυτούς που μένουν και αυτούς που φεύγουν. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των πινάκων. Επομένως, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο καθεστώς του μελλοθάνατου, χωρίς να ξέρουν πότε θα εκτελεστεί η ποινή τους ή αν θα λάβουν χάρη. Την ίδια ώρα, είναι ανοικτό όλο το εργασιακό ζήτημα, καθώς ουδείς γνωρίζει αν θα λάβουν αποζημίωση, αν θα έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στους καταλόγους ανέργων, τι θα συμβεί με το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό τους καθεστώς. Ποτέ άλλοτε δεν έχει στηθεί τέτοιο παιχνίδι σε βάρος της ζωής εκατοντάδων ανθρώπων.
Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η αναλγησία και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών της, που τώρα σπεύδουν να εξαφανιστούν από προσώπου γης, αφήνοντας επί ξύλου κρεμάμενους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Είναι βέβαιο ότι αν τους περάσει τώρα, το πείραμα θα επεκταθεί και στους άλλους εργαζόμενους που τελούν σε διαθεσιμότητα, ανατρέποντας πλήρως κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Για το κίνημα των εκπαιδευτικών, επισημαίνει η ΟΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωση, «τίποτα απ' αυτά δεν θεωρείται τετελεσμένο». Η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών προειδοποιεί ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να γυρίσουν πίσω στα σχολεία όλοι οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί, να ξαναλειτουργήσουν οι καταργημένοι τομείς-ειδικότητες στη δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, για να μπορούν οι νέοι της χώρας μας να σπουδάζουν στα αντικείμενα που επιλέγουν οι ίδιοι και όχι σε αυτά που επιβάλλουν τα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα.
 
Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος
 
Οι απολύσεις των εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης αποτελούν κατάφωρη καταπάτηση του Συντάγματος, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του Μνημονίου, δεν διστάζει να παραβιάζει το Σύνταγμα. Το εκπαιδευτικό κίνημα, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις απάνθρωπες απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στη δημόσια εκπαίδευση, τις πρώτες απολύσεις στον δημόσιο τομέα μόνιμων υπαλλήλων έπειτα από 100 χρόνια. Υπάρχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν και οι αγώνες, τονίζει. Υπάρχει και η ελπίδα ανατροπής αυτής της πολιτικής και η ανάδειξη της Αριστεράς στην κυβέρνηση αυτού του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι μία από τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η "επαναλειτουργία όλων των τομέων και ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης που καταργήθηκαν και η επαναπρόσληψη όλων όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Για μας κανείς εκπαιδευτικός, διοικητικός υπάλληλος ή σχολικός φύλακας δεν περισσεύει".

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου