Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ενημέρωση από την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α






ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ –  ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΕΠ ΚΑΙ ΕΒΠ
 – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΔΕΑΥ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 26 Ιουνίου συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με τον Διευθυντή ΕΑΕ Κ. Λολίτσα. Η θεματολογία της συνάντησης αφορούσε κύρια τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές του ΕΕΠ και ΕΒΠ για το 2014, δεδομένου ότι παρά τα ισχύοντα, αυτές έχουν καθυστερήσει όπως κάθε χρόνο, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα και ανασφάλεια στους συναδέλφους και τις οικογένειες τους.
               Ειδικότερα όσον αφορά τις μεταθέσεις αυτές πρόκειται να συζητηθούν και ολοκληρωθούν μετά τις 10 Ιουλίου. Αμέσως μετά την οριστικοποίηση των μεταθέσεων θα αρχίσει να μετρά η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων απόσπασης (η εγκύκλιος μπορεί να εκδοθεί ακόμη και πριν την οριστικοποίηση των μεταθέσων αλλά τα οργανικά κενά θα δημοσιοποιηθούν με τις μεταθέσεις).
               Όσον αφορά τις προσλήψεις ΕΕΠ και ΕΒΠ για τις ανάγκες των ΣΜΕΑΕ, των ΚΕΔΔΥ και των ΕΔΕΑΥ για την νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκινά στις 11 Σεπτέμβρη, δεν υπάρχει καμμία πληροφορία σχετικά με τον αριθμό και την προέλευση των πιστώσεων που θα διατεθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διεύθυνση ειδικής αγωγής, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής της έχει ζητήσει τον ίδιο αριθμό προσλήψεων , συνολικά για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, με αυτόν του 2013-14. Ελπίζουμε βέβαια η κατανομή στις δομές, τις υπηρεσίες και τις ειδικότητες να είναι η απαιτούμενη από τις πραγματικές ανάγκες και όχι να υπαγορεύεται από τα τεχνικά δελτία χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
               Θέση μας, που εκφράσαμε και στον διευθυντή ΕΑΕ, είναι ο περιορισμός της χρήσης προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση και η χρηματοδότηση των προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών από τον κρατικό προυπολογισμό. Η επιτυχία της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ  θα κριθεί από την μη επανάληψη της περυσινής μοναδικής απαράδεκτης κατάστασης της μηδενικής κρατικής χρηματοδότησης για την στελέχωση της ΕΑΕ.
               Ακόμη θεωρούμε ότι είναι ανάγκη να αποφασισθεί άμεσα ο οδικός χάρτης των προσλήψεων ώστε να μην έχουμε σχολεία κλειστά και μαθητές που δεν έχουν εκπαιδευτικούς μέχρι και τον Νοέμβρη. Να μη φτάσουμε πάλι στην περυσινή κατάσταση όταν οι προσλήψεις έγιναν μέχρι και των Μάρτη (ΕΔΕΑΥ).
               Επίσης τονίσαμε την διάθεση μας να αντιπαλέψουμε την επανάληψη της «φάρσας» των προσλήψεων ΕΕΠ και ΕΒΠ μέσω ΟΑΕΔ, κάτι που φαίνεται ότι γίνεται κατανοητό και από τους αρμόδιους του ΥΠΑΙΘ, αν και χρειάζεται να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή.
               Όσον αφορά την λειτουργία των ΕΔΕΑΥ, τονίσθηκε ότι είναι ανάγκη , ο νέος κανονισμός λειτουργίας που εκπονείται από την διεύθυνση ΕΑΕ, να λάβει υπ όψη τις προτάσεις μας για την ορθολογική διάθεση του προσωπικού και να υπάρχουν οι αναγκαίοι περιορισμοί και συλλογική απόφαση για να μην απαξιώνεται εις βάρος των μαθητών, το έργο των συναδέλφων που εργάζονται στις ΣΜΕΑΕ και τους έχουν ανατεθεί και ΕΔΕΑΥ.   Φαίνεται επίσης, ότι από την πρώτη φάση λειτουργίας των ΕΔΕΑΥ, έγινε κατανοητό από τους αρμόδιους, ότι αυτές χρειάζεται τελικά, όπως εξ αρχής η ΠΟΣΕΕΠΕΑ πρότεινε, να συνδεθούν με τα ΚΕΔΔΥ. Έτσι σε κάποιες περιπτώσεις σχεδιάζεται η συνεργασία των φορέων, με την ένταξη των μελών των ΕΔΕΑΥ στο δυναμικό των ΚΕΔΔΥ. Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις γι αυτό.
               Ακόμη εξετάζεται σοβαρά η σύσταση 13 θέσεων Συμβούλων ΕΕΠ, οι οποίες άλλωστε προβλέπονται και από τον ισχύοντα Ν. 3699/2008. Η ανάγκη για αυτό το σημαντικό βήμα υπαγορεύεται και από το νομοθετικό κενό για την εφαρμογή της αξιολόγησης.
               Στα πλαίσια της συνεργασίας της Ομοσπονδίας μας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ζητήσαμε από τις 20 Ιούνη, καταθέτοντας και σχετικό Υπόμνημα, συνάντηση με τον  Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό. Σκοπός είναι να συμβάλλουμε στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της ΕΑΕ, αφού θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν τον πλέον αρμόδιο φορέα για την έκφραση γνώμης σε κάθε εργασιακό τομέα.
               Συνάδελφοι, και το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται «καυτό» όσον αφορά την ΕΑΕ και η Ομοσπονδία μας θα βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση για την διεκδίκηση λύσεων και για την άμεση και αντικειμενική πάντα ενημέρωση σας.

               Παρ όλα αυτά, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ,  με την ευκαιρία της λήξης της σχολικής χρονιάς, εύχεται καλό καλοκαίρι σε όλους και να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί από τον Σεπτέμβρη στις δουλειές μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου