Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Θέσεις Σ.Κ.Λ.Ε για την προκήρυξη των θέσεων Κοινωφελους Εργασίας


Αθήνα, 13/11/2014
Αρ. Πρωτ: 10988

Προς : 1)Υπουργό Εργασίας κο Βρούτση
2) Υφυπουργό Εργασίας κο Κεγκέρογλου
3) Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας κο Πλακιωτάκη
4) Διοικητή ΟΑΕΔ


Θέμα: Προκήρυξη Θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας Υπουργείου Εργασίας.


Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος εκπροσωπεί πανελλαδικά τους επαγγελματίες Κοινωνικούς Λειτουργούς. Οι δράσεις μας έχουν ως σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας και την προώθηση των αρχών και των αξιών της κοινωνικής εργασίας με σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνικής συνενοχής στην Ελληνική κοινωνία.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας διατυπώσουμε την διαφωνία μας στις προωθούμενες αλλαγές στην προκήρυξη των θέσεων κοινωφελούς εργασίας
Όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.

Αρχικά, να σας τονίσουμε ότι για τον ΣΚΛΕ τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας ειδικά των νέων άλλα ούτε και στην αντιμετώπιση των κενών στο κράτος πρόνοιας. Τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένας τρόπος πλασματικής καταπολέμησης των αριθμών και των ποσοστών ανεργίας.
Μόνη λύση είναι η δημιουργία πολιτικών απασχόλησης μακράς πνοής.

Η θέσπιση ηλικιακού ορίου των 29 ετών και άνω, για συμμετοχή στα προγράμματα αποτελεί κατάφορη αδικία και πολιτική αποκλεισμού για όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς οι οποίοι θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση εργασία μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Σαν Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, είχαμε εκφράσει την διαμαρτυρία μας και την εποχή που είχε γίνει η προκήρυξη θέσεων εργασίας που απευθυνόταν στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 29, καθώς θεωρούμαι ότι οποιοσδήποτε αποκλεισμός αποτελεί καταπάτηση θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων τα οποία αναφέρονται στις ίσες ευκαιρίες στην εργασία και την απασχόληση για όλους.

Επίσης, βλέπουμε με λύπη μας, ξανά μια προκήρυξη του Ελληνικού Κράτους να προχωρά στον διαχωρισμό των συναδέλφων σε ΠΕ και ΤΕ , παρότι το ίδιο μέσω των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων ( με τα Π.Δ. 50/89 και 23/92) καθιστά σαφή την συνάφεια σπουδών, δικαιωμάτων και πλαισίων άσκησης του επαγγέλματος.




Ως εκ τούτου ζητάμε άμεσα:
  1. Την κατάργηση της πρόβλεψης ηλικιακού ορίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.
  2. Την κατανομή όλων των θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών (συνολικά 78 για φορείς του Υπουργείου Εργασίας) με την ένδειξη ΠΕ-ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών με κριτήριο συμμετοχής το πτυχίο Σχολών Κοινωνικής Εργασίας και την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Κύριε Υπουργέ, σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής κρίσης και ανισοτήτων δεν πρέπει το ίδιο το Ελληνικό Κράτος να προωθεί πολιτικές αποκλεισμών , ειδικά από το δικαίωμα στην Εργασία.
Κατόπιν, των παραπάνω ζητάμε όπως προχωρήσετε στις κατάλληλες αλλαγές πριν την έναρξη της διαδικασίας για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας για να αποφευχθούν πολιτικές αποκλεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου