Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

O ΥΦΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στα Παραπολιτικά FM


Για τη σημασία διενέργειας διαγωνισμού ΑΣΕΠ, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και για τις καταλήψεις σε σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σε συνέντευξή του που παραχώρησε στα Παραπολιτικά FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.
 Για τις εκλογές των αιρετών
«Το Υπουργείο δεν είναι ένα Υπουργείο που αποφασίζει και διατάζει, αλλά λειτουργεί συλλογικά. Απαραίτητοι συνεργάτες και αναγκαίοι για την αναβάθμιση της Παιδείας είναι οι εκπαιδευτικοί όπως εκφράζονται από τα συμβολικά τους όργανα. θεσμικά λοιπόν μέσα σε αυτή τη συνεργασία σημαντικό ρόλο παίζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών στα οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί και οι οποίοι εκλέγουν κάθε φορά τους εκπροσώπους τους, τους αιρετούς. Αυτούς τους αιρετούς λοιπόν σήμερα εκλέγουν οι εκπαιδευτικοί. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε στους συνεργάτες μας, στην ΟΛΜΕ για παράδειγμα, οι οποίοι πραγματικά δίνουν την ψυχή τους. Όλες οι αλλαγές στην παιδεία, στα βιβλία , στην ύλη, αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται σε συνεργασία με τα όργανα τα οποία εκλέγονται σήμερα. Να μην λέμε ότι για μια μέρα χάθηκε το σύμπαν».
 Για τις καταλήψεις
«Προφανώς και δεν πρέπει να χάνεται ούτε μια ώρα μαθήματος. Υπήρξε μια τάση μείωσης στον αριθμό των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη. Παρακολουθούμε το την εξέλιξη των καταλήψεων. Βέβαια οι καταλήψεις είναι πλέον ένα φαινόμενο το οποίο έχει γίνει “εθιμικό δίκαιο” στη χώρα μας το Νοέμβριο να έχουμε καταλήψεις με ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που πολλές φορές είναι υπερβολικό γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το κομμάτι όμως των διεκδικήσεών τους που έχει βάση το ακούμε, το αφουγκραζόμαστε και πραγματικά έχουμε τη διάθεση να το βελτιώσουμε.
Η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι καταλήψεις είναι μόνο δύο ημερών, σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά λόγω των εκλογών των υπηρεσιακών συμβουλίων, χθες είδαμε ότι υπήρξε πτωτική τάση, δεν μπορώ όμως να σας πω αν θα συνεχίσει να υπάρχει πτωτική ή ανοδική τάση. Επισημαίνω όμως, όπως έχω πει και εγώ και ο κ. Λοβέρδος ότι θα εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την αναπλήρωση των ωρών για να μην έχουμε απώλεια από τη διδακτέα ύλη».
Για τη σημασία διενέργειας ΑΣΕΠ και για τα κενά των εκπαιδευτικών
 «Το θέμα των κενών είναι ένα θέμα που προσπαθούμε να το λύσουμε από τον Ιούνιο που αναλάβαμε το Υπουργείο Παιδείας. Ξέραμε εκ των πραγμάτων ότι αναλάβαμε ένα Υπουργείο το οποίο είχε περίπου 22.500 κενά. Τα κενά αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1000 με 1200. Τα κενά οφείλονται σε συνταξιοδοτήσεις κτλ.
Με συντονισμένες δράσεις προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα των κενών. Αυτή τη στιγμή πολλοί εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι σε 192 φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας σε διοικητικές θέσεις. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί όπου είναι δυνατόν θα επιστρέψουν στην εκπαιδευτική τους διαδικασία.
Το θέμα βέβαια δεν λύνεται αποτελεσματικά με αυτόν τον τρόπο μόνο. Πρέπει να διεξαχθεί ένας διαγωνισμός ΑΣΕΠ, που έχει να πραγματοποιηθεί 7 χρόνια. Δεν υπάρχει τρόπος αλλιώς να κλείσουμε τα κενά και του χρόνου θα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου