Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Δημοσίευση του νέου «Μητρώου Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» έτους 2015






ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΟΜΩΝ


       
   ΑΔΑ: ΒΧΥΖ465ΦΘΕ-ΔΑΦ

      

   Αθήνα, 24 Απριλίου  2015      
   Αριθ. Πρωτ.:
   ΔΟΑ/Φ.10/οικ.12225

Ταχ. Διεύθυνση:
Βασ. Σοφίας 15
106 74 Αθήνα

Προς:
Όπως ο πίνακας αποδεκτών
 Πληροφορίες:
Κων/νος Βουτσινάς


(Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο)
Τηλέφωνο:
Fax:
Email:
213 1313133
211 1313117




ΘΕΜΑ: Δημοσίευση του επικαιροποιημένου «Μητρώου Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» έτους 2015


Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ.: ΔΟΑ/Φ.10/οικ.15696/18-6-2014 εγκυκλίου μας, σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας επικαιροποίησε εκ νέου το «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης», εφεξής «Μητρώο».

Σκοπός της κατάρτισης και της δημοσίευσης του «Μητρώου» είναι η αξιόπιστη καταγραφή των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι συγκροτούν την έννοια του δημόσιου τομέα, όπως ο τομέας αυτός οριοθετείται στις ρυθμίσεις του ν. 1892/1990 (άρθρο 51 παρ. 1 – ΦΕΚ Α΄ 101) και του ν. 1943/1991 (άρθρο 4 παρ. 6 – ΦΕΚ Α΄ 50), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 18 παρ. 9 του ν. 2198/1994 (ΦΕΚ Α΄ 43) και το άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 3229/2004 (ΦΕΚ Α΄ 38).

Στο «Μητρώο» περιλαμβάνονται ειδικότερα με προσδιορισμό της νομικής τους μορφής και ανά εποπτεύον υπουργείο και όλοι οι φορείς διακρινόμενοι, μεταξύ άλλων, σε υπαγόμενους και μη υπαγόμενους στο δημόσιο τομέα του άρθρου 51 του Ν. 1892/1990, που συνεπάγεται και διαφορετική, κάθε φορά, σχέση εξάρτησής τους από το κράτος.

Σχετικά σημειώνεται ότι το «Μητρώο», ενώ βασίζεται στην οριοθέτηση του δημόσιου τομέα σύμφωνα με το άρθ. 51 παρ. 1 του ν. 1892/1990, εμπεριέχει το σύνολο σχεδόν των φορέων που σχετίζονται με την έννοια του δημόσιου τομέα ανεξάρτητα από το ποιος νόμος τον ορίζει. Έτσι το «Μητρώο» αποτελεί έναν «ασφαλή» κατάλογο για τον αναγνώστη (χρήστη) ώστε να το χρησιμοποιήσει στην εργασία του, αρκεί να το προσαρμόσει στις διατάξεις και τα κριτήρια του νόμου που κάθε φορά τον ενδιαφέρει.

Δεδομένου ότι το περιεχόμενο του «Μητρώου» έχει δυναμικό χαρακτήρα, η προσπάθεια επικαιροποίησής του είναι μία διαρκής διαδικασία. Στη συγκεκριμένη μάλιστα συγκυρία όπου συντελέστηκαν εκτεταμένες αλλαγές στις οργανωτικές δομές των υπουργείων (συγχωνεύσεις ή διασπάσεις ή ανακατανομή των αρμοδιοτήτων τους), η επικαιροποίησή του κρίνεται επιβεβλημένη.

Σε αυτήν την νεώτερη έκδοση του «Μητρώου» (Απριλίου 2015), η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (www.ydmed.gov.gr) στη θέση Διοικητική Μεταρρύθμιση / Οργάνωση Δημοσίων Υπηρεσιών, έχουν ενσωματωθεί όλες οι αλλαγές που έχουν έως τώρα προκύψει.

Για την αξιοπιστία των στοιχείων που δημοσιεύουμε παρακαλούμε το κάθε Υπουργείο ή άλλη αρμόδια Αρχή να ελέγξει εκ νέου τις εγγραφές που αυτό περιλαμβάνει σχετικά με τις υπηρεσίες που διαθέτει και τους φορείς που εποπτεύει, προκειμένου να διαπιστώσει την ορθότητά τους.

Λόγω δε του προσφάτως εκδοθέντος Π.Δ. 24/2015 (ΦΕΚ 20 Α΄) περί σύστασης και μετονομασίας των Υπουργείων καθώς και των διατάξεων του άρθ. 33 του ν. 4320/2015 (ΦΕΚ 29 Α΄) περί σύστασης θέσεων Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, παρακαλούμε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή αποτύπωση των Κεντρικών Υπηρεσιών και των Γενικών Γραμματειών από τις οποίες συγκροτείται το κάθε Υπουργείο.

Παρακαλούμε για τις όποιες παρατηρήσεις έχετε να μας ενημερώσετε εγγράφως, το συντομότερο δυνατό. Προκειμένου δε τα στοιχεία που ζητούνται να περιέλθουν με συστηματικό τρόπο στην υπηρεσία μας θα πρέπει το συντονισμό της όλης προσπάθειας να αναλάβουν οι αρμόδιες οργανικές μονάδες σας,  οι οποίες θα φροντίσουν να συγκεντρώσουν και εν συνεχεία να προωθήσουν στην υπηρεσία μας το σύνολο των σχετικών προτάσεων-παρατηρήσεων σας ώστε να αποφεύγονται οι αποσπασματικές απαντήσεις.

Τέλος, υπενθυμίζεται η ανάγκη ορισμού σε κάθε Υπουργείο αρμοδίων οι οποίοι έχοντας συντονιστικό ρόλο στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων θα επικοινωνούν με την υπηρεσία μας κάθε φορά που τίθεται θέμα επικαιροποίησης του υπόψη «Μητρώου». Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείσθε όπως προβείτε στον ορισμό υπευθύνων, συμπληρώνοντας τα ονοματεπωνυμικά και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας αυτών.

Για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες η υπηρεσία μας είναι στη διάθεσή σας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.                                                                     
                                                                                     Με εντολή Αν. Υπουργού
Η Προϊσταμένη του Τμήματος



                                                                                                   Σοφία Σιδέρη


Δείτε το Μητρώο υπηρεσιών και φορέων 2015 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου