Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα: «Προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους από τη φτωχοποίηση λόγω της νέας Συμφωνίας»



Αθήνα: 20/07/2015
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργιο Κατρούγκαλο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα
-Γραφεία Αρχηγών Κ.Ο.
-Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη
-Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Π. Νικολούδη
-Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Τ. Αλεξιάδη
-Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδα
-Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, κ. Θ. Φωτίου
-Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, κ. Ουρ. Αντωνοπούλου
-Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας, κ. Π. Χαϊκάλη
-Γραφεία Γ.Γ. Υπουργείου Οικονομικών
-Γραφείο Γ.Γ. Υπουργείου Εργασίας, κ. Α. Νεφελούδη
-Έλληνες Βουλευτές
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.

Ανοιχτή επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα: «Προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους από τη φτωχοποίηση λόγω της νέας Συμφωνίας»


Κύριοι Υπουργοί,
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν έγγραφό της σας γνωστοποιεί την αγωνία και την αγανάκτηση του αναπηρικού κινήματος της χώρας, για τις αλλαγές στον ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό, όπως κυρώθηκαν με τον νόμο 4334/2015.
Είναι γνωστό ότι σε περιόδους εντονότατης οικονομικής κρίσης τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν ήδη πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα άδικα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και έχουν υπονομεύσει την πρόοδο εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, γεγονός που έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με ό,τι υπαγορεύει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό Πρωτόκολλο αυτής επικύρωσε με τον ν.4074/2012 (Αρ. ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012) αποδεχόμενη την υποχρεωτική εφαρμογή της.
Κύριε Υπουργέ Οικονομικών,
είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στα οχήματα που προορίζονται για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία κυρίως με κινητική αναπηρία επιβάλλεται ΦΠΑ 23%. Σε μια χώρα που ήδη κυκλοφορούν λίγα προσβάσιμα οχήματα, το γεγονός αποκτά εξωφρενικότητα, γιατί αυτή η διάταξη επιβάλλεται στους φορείς του Δημοσίου και στις οργανώσεις των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, ή άλλους φορείς του μη κερδοσκοπικού τομέα που μαστίζονται από την οικονομική ασφυξία. Σας ζητούμε στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις 22/7 να διορθωθεί αυτή η απαράδεκτη διάταξη που δεν προσφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αντίθετα προσθέτει σκληρότητα.
Κύριοι Υπουργοί,
Με το νόμο 4334, αλλά και με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφισθεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου από τη Βουλή των Ελλήνων, θίγονται βάναυσα τα δικαιώματα αλλά και οι όροι επιβίωσης των ατόμων με αναπηρία και των γονέων και κηδεμόνων αυτών.
Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, όπως απαιτήθηκε από τους δανειστές της χώρας και ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, οδεύουμε ολοταχώς για τη «σφαγή» των νέων συνταξιούχων. Ειδικά για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, με λίγα χρόνια εργασίας, μετά από εργατικό ατύχημα, τους εντάσσει άμεσα στους πιο φτωχούς των φτωχών, με σύνταξη - χαρτζιλίκι, όπου όχι μόνο δεν καλύπτει το επιπλέον κόστος της αναπηρίας, αλλά δεν φτάνει ούτε για την επιβίωσή τους. Σας ζητούμε στο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση την Τετάρτη 22 Ιουλίου, να προστατέψετε πάση θυσία την αναπηρική οικογένεια και να μην συμβάλετε στην περαιτέρω φτωχοποίηση των ατόμων με αναπηρία. Ζητάμε να τροποποιήσετε τον ν.4334 ώστε να δίνεται έστω η κατώτατη σύνταξη στους συνταξιούχους με αναπηρία, από την πρώτη στιγμή που συνταξιοδοτούνται για λόγους αναπηρίας.
Επίσης, ζητάμε να κρατήσετε το ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με τον ν.612 όπως ισχύει σήμερα και με όλες τις ειδικές διατάξεις συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Δεν πρέπει να θιγούν τα δικαιώματα των μητέρων, συζύγων, γονέων και αδερφών αναπήρων, καθώς και των ίδιων των ατόμων με αναπηρία στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Σε ένα κράτος δίχως υποστηρικτές δομές για τα άτομα με αναπηρία, που ρίχνει το βάρος και την ευθύνη αποκλειστικά στην οικογένεια, η άρση προστασίας αυτής της ομάδας δεν χωρά στη συζήτηση.
Τέλος η Ε.Σ.Α.μεΑ. θέλει να τονίσει τη μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία. Το αίτημα των δανειστών για την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ», σύμφωνα με την οποία η χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα συνδυάζεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία, είναι απαράδεκτο. Τα επιδόματα αποτελούν τη μοναδική ασπίδα προστασίας των ατόμων με αναπηρία, δεν έχουν σχέση με το εισόδημα και δίνονται μόνο λόγω της αναπηρίας.
Κύριοι Υπουργοί,
Γνωρίζουμε πόσο στενά είναι τα περιθώρια κινήσεων που έχετε, παρ΄όλ' αυτά το διακύβευμα, η περαιτέρω στοχοποίηση και φτωχοποίησης δηλαδή μιας μεγάλης πληθυσμιακά και ευάλωτης κοινωνικά και οικονομικά κοινωνικής ομάδας, των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, δεν μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι.
Κύριοι Υπουργοί,
έχουμε πλήρη συναίσθηση και αντίληψη για την κατάσταση που περνάει η χώρα μας σήμερα και βιώνει η ελληνική κοινωνία. Αυτά που διεκδικούμε είναι τα ελάχιστα για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν στοιχειωδώς ανάγκες και υποχρεώσεις στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Προσδοκούμε ότι θα ακούσετε αυτή την κραυγή αγωνίας!
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου