Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΕ30-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΩΣ ΣΥΝΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Δ.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ





Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή συναδέλφων αναπληρωτών Ε.Ε.Π. κλάδου ΠΕ30-Κοινωνικών Λειτουργών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την μη αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων ως συναφών στον κλάδο της Κοινωνικής Εργασίας, από το Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και για το γεγονός πως μέχρι και σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, απάντηση επί της ενστάσεως τους δεν έχουν λάβει.

Βασίλης Βούγιας

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π. ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ30-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

Η περίπτωσή μας αφορά στις φετινές προσλήψεις ΕΕΠ στον κλάδο των ΠΕ-30 Κοινωνικών Λειτουργών σε ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΔΥ, όπου από το ΠΥΣΣΕΠ Αν. Μακεδονίας- Θράκης μεταπτυχιακός τίτλος στην Κοινωνική Εργασία δεν αναγνωρίστηκε ως συναφής στον κλάδο της Κοινωνικής Εργασίας, την ίδια στιγμή που μεταπτυχιακοί τίτλοι διάφοροι της Κοινωνικής Εργασίας αναγνωρίστηκαν ως συναφείς στην Κοινωνική Εργασία.
Μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων κάναμε εμπρόθεσμές ενστάσεις ζητώντας τους λόγους που συνέβη αυτή η παραδοξότητα.
Απάντηση στις εντάσεις δεν λάβαμε ποτέ την ίδια στιγμή που αναρτούνταν (Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 13:12) και οι οριστικοί πίνακες αξιολόγησης. Απάντηση δεν έχουμε λάβει ούτε και ως σήμερα (7/10/2015).
Στη συνέχεια προβήκαμε σε ομαδική ένσταση κατά των οριστικών πινάκων (Παρασκευή 2/10 2:00), όπου κοινοποιήσαμε, ενημερώσαμε και προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς (ΙΕΠ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ, ΚΥΣΕΕΠ, ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ), οι οποίοι παρά την καλόπιστη αντιμετώπιση, μας απαντούν πως δεν είναι αρμόδιοι να επιλύσουν το ζήτημα άμεσα και μας παραπέμπουν στην δικαστική οδό, μια διαδικασία εξαιρετικά δαπανηρή χρονοβόρα, όπου ακόμη και η πιθανή δικαίωση για εμάς θα έρθει ετεροχρονισμένα.
Η ανεξαρτησία στις αποφάσεις των περιφερικών επιτρόπων νοείται και χρειάζεται να υπάρχει την στιγμή που υπάρχει και λογοδοσία. Αν δεν υπάρχει λογοδοσία ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω η επιτροπή αυτή δεν διαφέρει σε τίποτα από μια ομάδα γνωστών που ευνοεί γνωστούς.
Όταν δέκα άτομα καταγγέλλουμε τις διαδικασίες μοριοδότησης, αγνόηση ενστάσεων και εσκεμμένη κωλυσιεργία με στόχο την αποσιώπηση της ένστασης μας εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που έχει προκύψει φέτος στις προσλήψεις στην ειδική αγωγή, ακόμη και στην περίπτωση που παράλογα υποστηρίζουμε πως μεταπτυχιακός τίτλος στην Κοινωνική Εργασία είναι συναφής στον κλάδο της Κοινωνικής Εργασίας, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν τουλάχιστον να εξετάσουν την ένστασή μας.
Το ΠΥΣΕΕΠ Αν. Μακεδονίας & Θράκης στους περσινούς πινάκες ΕΕΠ ΠΕ-30 και επί σειρά ετών, είχε αναγνωρίσει ως συναφή (στον κλάδο και συναφή στην ΕΑΕ) τον συγκεκριμένο τίτλο μεταπτυχιακού «Κοινωνική Εργασία με Παιδιά και Οικογένειες» από το Δ.Π.Θ. τον οποίο φέτος αποφάσισε να μην αναγνωρίσει ως συναφή.
Είναι γνωστή η ευχέρεια της κάθε Περιφερειακής Επιτροπής να ορίζει ή όχι την συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων μη δεσμευόμενη από τις αποφάσεις των υπολοίπων Περιφερειακών Επιτροπών (ο παραπάνω τίτλος φέτος έχει μοριοδοτηθεί με 4 μονάδες στις περιφέρεις Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου), ωστόσο, είναι παράδοξο να μην δεσμεύεται ούτε από τις δικές της αποφάσεις και αυθαίρετα να αυτοαναιρείται, δεδομένου πως στην περίπτωσή μας το περιεχόμενο του τίτλου που φέτος θεωρήθηκε ως μη συναφές σε αντίθεση με πέρυσι που θεωρήθηκε συναφές, δεν έχει πουθενά διαφοροποιηθεί (ονομασία, πρόγραμμα σπουδών, έτη φοίτησης), ενώ δεν βρίσκεται σε ισχύ οποιοσδήποτε άλλος περιορισμός (η σχετική υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. 8860/17−8−2015 (ΦΕΚ 1730 τ.Β΄/18−8−2015) για τα κριτήρια χορήγησης συνάφειας έχει ανακληθεί με την υπ’ αριθμό 9508/4-9-15 (ΦΕΚ 1927 τ.Β΄/8−9−2015) υπουργική απόφαση).
Η εν λόγω εκτίμηση της συνάφειας αφορά σε μια επαναλαμβανόμενη κατ΄ έτος διαδικασία, επομένως η μη δεσμευτικότητα προηγούμενων αποφάσεων της ίδιας επιτροπής οδηγεί σε κατά το δοκούν εναλλαγή των κριτήριων πρόσληψης.
Αν υπάρχει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση για την συνάφεια μεταπτυχιακών τίτλων που εκτιμήθηκαν στο παρελθόν ως συναφείς από το ίδιο όργανο, αυτή θα πρέπει επαρκώς να αιτιολογείται και να αφορά σε ουσιαστική αλλαγή ή διαφοροποίηση στη δομή ή το περιεχόμενό τους που να δικαιολογεί την μεταστροφή της εκτίμησης.
Διαφορετικά η αλλαγή γνώμης ως προς την συνάφεια τίτλων που είχαν κατά το κοντινό παρελθόν κριθεί ως συναφείς, είναι αυθαίρετη και μη αιτιολογημένη, ενώ εγείρονται εύλογα ερωτήματα σχετικά με τούς παράγοντες που καθορίζουν κάθε έτος τους λόγους όπου τα μέλη της επιτροπής θα αποφασίσουν να είναι θετικά ή αρνητικά προσκείμενοι σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή τίτλο, πλήττοντας ουσιωδώς τόσο την αξιοπιστία του οργάνου, όσο και την διαφάνεια της διαδικασίας.
Είναι παράδοξο, μεταπτυχιακός τίτλος στην «Κοινωνική Εργασία με Παιδιά και Οικογένειες», να μην αναγνωρίζεται ως συναφής ούτε στον κλάδο της Κοινωνικής Εργασίας, ούτε στην ΕΑΕ ενώ ξεκάθαρα προκύπτει τόσο από την σχετική νομοθεσία, όσο και από την καθημερινή πρακτική πως ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στις ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΔΥ αφορά κατά κύριο λόγο στη σύνδεση μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας με σκοπό την ομαλή ένταξη και φοίτηση των μαθητών, μέσω της υποστήριξης τόσο των ίδιων των μαθητών όσο και των οικογενειών τους.
Είμαστε νέοι άνθρωποι που καθημερινά βιώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και σας καλούμε να σταματήσετε αυτόν τον κατήφορο. Η αξιοπιστία και η διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση αποτελούν ζητήματα περά από τις οικονομικές προκλήσεις των καιρών. Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο όσο ποτέ να απαγκιστρωθούμε από πρακτικές του παρελθόντος που έχουν χαράξει βαθιές πληγές και τόσο έχουν στοιχίσει στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.


 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Ε.Ε.Π. ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ30-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου