Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ...ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΣΑμεΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σήμερα Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015, οι φορείς του Αναπηρικού Κινήματος, ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ΟΜΚΕ, Σύλλογοι Ειδικών Σχολείων και ΕΕΕΕΚ, φορείς της Ειδικής Εκπαίδευσης, ΠΟΣΕΠΕΑ, ΣΑΤΕΑ, ΕΝΕΛΕΑ, Διευθυντές ΕΕΕΕΚ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η ΔΟΕ και πάνω από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων Άτομα με Αναπηρία με τους γονείς τους από το Νομό Αττικής, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης και για τη διαρκή υποβάθμιση και απαξίωσή της από πλευράς Πολιτείας.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ κ. Ι. Λυμβαίος, κατά την τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Φίλη και στην Αναπληρώτρια Υπουργό κα Αναγνωστοπούλου, τόνισε πως «είναι επιτακτική ανάγκη άμεσης και επαρκούς στελέχωσης όλων των Δημόσιων Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης για τη λειτουργία τους από αύριο το πρωί». Συνεχίζοντας ο κ. Λυμβαίος, είπε τα εξής: «Είναι όμως αδήριτη ανάγκη η Εκπαίδευση των ΑμεΑ να έχει μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και ένα αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα μεταφορών, αναλυτικά προγράμματα σπουδών, εποπτικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των μαθητών με αναπηρία στο υπέρτατο αγαθό της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Σήμερα, παρά το ότι είναι νομοθετημένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη η υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των ΑμεΑ στη Δημόσια Εκπαίδευση, είναι τέτοιες οι συνθήκες, που 15 ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους 2015-2016, τα σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στην πλειονότητά τους είναι κλειστά, ενώ κάποια ελάχιστα υπολειτουργούν, με ορατό τον κίνδυνο στις Περιφέρειες Αττικής, Ν. Αιγαίου, Δ. Μακεδονίας, πολλά από αυτά να μη μπορέσουν να λειτουργήσουν. Επιτέλους, πρέπει να δοθεί τέλος κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει σήμερα με αιχμή του δόρατος μόνιμη χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση».
Ο Υπουργός κ. Φίλης, απαντώντας σε όλους τους παρευρισκόμενους, δήλωσε ότι:
·Μέχρι 15 Οκτωβρίου 2015, θα έχουν τεθεί σε λειτουργία όλα τα Σχολεία Ειδικής Εκπαίδευσης.
·Στους διορισμούς των 4.000 αναπληρωτών ένας σημαντικός αριθμός –και κατά προτεραιότητα- θα στελεχώσει Δημόσιες Δομές Ειδικής Εκπαίδευσης.
·Το όποιο πλεόνασμα του Προϋπολογισμού θα διατεθεί κατά κύριο λόγο για προσλήψεις αναπληρωτών στην Παιδεία.
·Στόχος του είναι όχι μόνο η ποσοτική, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης ιδιαίτερα των ΑμεΑ.
·Άμεσα θα συγκροτηθεί Μόνιμη Επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα είναι σε διαρκή διάλογο και συνεργασία με τους φορείς της Εκπαίδευσης των ΑμεΑ και το Αναπηρικό Κίνημα (γονείς και αναπήρους) προκειμένου να δημιουργηθεί και να εφαρμοσθεί ένα σταθερό πλαίσιο για τις προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση, έτσι ώστε από το επόμενο σχολικό έτος να μην υπάρχουν τα τεράστια προβλήματα που υφίστανται σήμερα.
·Μακροπρόθεσμος στόχος του Υπουργού, όπως και της κυβέρνησης, είναι να πάψει ο διαχωρισμός των σχολείων σε Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης και αυτό αφορά –κατά κύριο λόγο- στην αλλαγή της νοοτροπίας που υπάρχει.
Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ και όλοι οι επίσημοι φορείς του Εθνικού Αναπηρικού Κινήματος, με την «ομπρέλα» της ΕΣΑμεΑ, στηρίζουμε κριτικά κάθε προσπάθεια της Πολιτείας για ένα σύγχρονο, ουσιαστικό και αποδοτικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης των Ατόμων με Αναπηρία. Γονείς, Ανάπηροι, Εκπαιδευτικοί, Προσωπικό της Εκπαίδευσης των παιδιών μας, είμαστε σε αναμονή υλοποίησης των δεσμεύσεων του Υπουργού και του χρονοδιαγράμματος των προσλήψεων που έθεσε. Ο αγώνας μας δε σταματά εδώ. Συνεχίζεται και αν μέχρι τις 15 Οκτώβρη δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού, τότε τα σχολεία των παιδιών μας και τις αίθουσες διδασκαλίας τους θα τις στήσουμε στους δρόμους της Αθήνας, στις κεντρικές πλατείες των πόλεων όλης της Ελλάδας, έξω και μέσα στο Υπουργείο Παιδείας!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Πρόεδρο, κ. Ι. Λυμβαίο στο 6936-577899 και με το Γ. Γραμματέα κ. Ι. Σπηλιόπουλο στο 6936-192399.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου