Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Τα Πρακτικά από το Δ.Σ. της 14ης Νοεμβρίου 2016, της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ. –  14/11/2016
 
Στις 14-11-2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.. Κατά τη συνεδρίαση παρέστησαν ο πρόεδρος Καρπενησιώτης Στάθης, ο αντιπρόεδρος Λασιόπουλος Αθανάσιος (μέσω skype), η γενική γραμματέας Μαχαίρα Σοφία (μέσω skype), η ταμίας Αλμπάνη Χριστίνα, ο οργανωτικός γραμματέας Στεργιούλης Γιάννης (μέσω skype), ο υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων Παπαευαγγέλου Κώστας και το αναπληρωματικό μέλος Κλωνή Παναγιώτα (μέσω skype). H ειδική γραμματέας Τέλιου Μαρία, ενημέρωσε πως δε θα μπορέσει να παραστεί λόγω εκτάκτου ζητήματος που της προέκυψε.
Το συγκεκριμένο Δ.Σ. προγραμματίστηκε να είναι διευρυμένο, κατόπιν του από 09-11-16 Καλέσματος της Ομοσπονδίας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:) για τη συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων του ΕΕΠ-ΕΒΠ Αττικής, που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν. Εξ αυτών τελικά παρέστησαν : η γ.γραμματέας του ΙΜΕΓΕΕ κα Τραγάκη Ευγενία, η πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής κα Μπουλμέτη Γεωργία, και οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι του ΠΥΣΕΕΠ Αττικής, κα Λεωτσάκου Μπέττυ και κος Αρβανίτης Δημήτριος.
Σύνολο τακτικών μελών του Δ.Σ.: 7 άτομα, οπότε διαπιστώθηκε απαρτία. Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα και λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.      Ζήτημα συνέχισης ή μη και τρόπου λειτουργίας, της ομοσπονδίας
2.      Κλιμάκωση δράσεων διεκδίκησης μόνιμων διορισμών ΕΕΠ-ΕΒΠ
3.    Υποστήριξη αιτήματος νομικών διεκδικήσεων των αναπληρωτών ενόψει της επόμενης εγκυκλίου
4.   Περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση της σοβαρότατης καθυστέρησης έκδοσης των οριστικών πινάκων αναπληρωτών ΕΕΠ στην Κεντρική Μακεδονία
Θέμα 1ο: «Ζήτημα συνέχισης ή μη και τρόπου λειτουργίας της ομοσπονδίας»
Ο πρόεδρος κος Καρπενησιώτης, έθεσε το ζήτημα της συνεχιζόμενης δημόσιας επίθεσης που δέχεται η ομοσπονδία από ορισμένους συναδέλφους, οι οποίοι και με λόγια και με συμπεριφορές αντιστρατεύονται και λοιδορούν τα έργα και τις προτάσεις της ομοσπονδίας. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η στάση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ είναι να  απαντά μόνο με τις δράσεις της, ωστόσο αποβαίνει εις βάρος του κλάδου και των σοβαρών προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αναζητώντας λύσεις και δίνοντας αγώνες, η συνέχιση αυτής της επιθετικής τακτικής που εισπράττουμε. Πρότεινε λοιπόν, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ξεκάθαρη και έμπρακτη υποστήριξη από τα μέλη της ομοσπονδίας (δηλ. τους α/θμιους περιφερειακούς συλλόγους, υπενθυμίζοντας πως το κάθε μέλος έχει δικαίωμα για πρόταση μομφής), τότε να θέσουμε τις παραιτήσεις μας από το παρόν Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ ώστε να προκηρυχτούν άμεσα επόμενες εκλογές. Κάλεσε όλους να τοποθετηθούν επί της πρότασης αυτής.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις αρχικά των μελών του Δ.Σ. και στην συνέχεια των εκπροσώπων που παρίσταντο.
Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων όλων των παρευρισκομένων συνίστανται στα εξής:
-          Τονίστηκε ότι τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ εκλέχθηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις, για να αγωνίζονται για τα συμφέροντα του κλάδου και θα κριθούν από τον απολογισμό της θητείας τους. Επιπλέον, ότι ‘‘δεν είναι δεμένα με καμία καρέκλα’’. Εάν λοιπόν κάποια μεμονωμένα πρόσωπα δεν κάνουν απλά πολύ θόρυβο αλλά πράγματι εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις στη βάση και στην πλειοψηφία των συναδέλφων (μονίμων και αναπληρωτών), τότε τα μέλη του Δ.Σ. μπορούν να παραιτηθούν και να προκηρυχθούν εκλογές. Το αν υπάρχουν πράγματι μεγάλες αντιδράσεις στην πλειοψηφία, είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να διαπιστωθεί, με την τοποθέτηση όλων των περιφερειακών συλλόγων (μέσω των μελών των Δ.Σ. τους και των αντιπροσώπων τους) αλλά και των αιρετών εκπροσώπων όλων των υπηρεσιακών συμβουλίων, σε μία διευρυμένη συνδιάσκεψη που να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.   

-          Από την άνοιξη του 2016 και μετά διαπιστώνεται μία έντονη κριτική προς τις κινήσεις της ΠΟΣΕΕΠΕΑ από πλευράς συναδέλφων αιρετών, η οποία καθίσταται ακατανόητη, αν σκεφτεί κανείς ότι όλα τα χρόνια λειτουργίας της ομοσπονδίας από συστάσεώς της, δεν υπήρξε συνάντηση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με παράγοντες του υπουργείου στην οποία να μην έχουν κληθεί οι συνάδελφοι, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας από πλευράς της ομοσπονδίας για από κοινού δράσεις & αγώνες. Η στάση πρόταξης της ενότητας από πλευράς ομοσπονδίας, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμα και στις κατά καιρούς απαράδεκτου ύφους δημόσιες επιθέσεις, δε βγήκε ποτέ μέχρι στιγμής να εκθέσει συγκεκριμένα πρόσωπα διά των δικών τους ανακοινώσεων (πχ. με τις δημόσιες αυτοαναιρούμενες δηλώσεις τους για το ίδιο θέμα με χρονική διαφορά 4 μηνών). 

-          Η ομοσπονδία αποτελεί το αρμόδιο όργανο για συζήτηση θεμάτων και διεκδικήσεων του κλάδου, με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Οι αιρετοί των υπηρεσιακών συμβουλίων έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες που υπαγορεύονται θεσμικά και ως εκ τούτου είναι αντιδεοντολογικό να αναλαμβάνουν δράση επί παντός επιστητού,  μην έχοντας καν ενημερώσει ή ζητήσει τη γνώμη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, όταν πραγματοποιούν επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συζητούν τα ευρύτερα ζητήματα του κλάδου, πέραν των αρμοδιοτήτων του οργάνου που εκπροσωπούν. Αυτό συνιστά αντιποίηση του ρόλου της ομοσπονδίας.

-          Αποτελεί υποχρέωση των περιφερειακών συλλόγων και δικαίωμα των αιρετών εκπροσώπων αλλά και των μελών των α/θμιων περιφερειακών συλλόγων (διαμέσου των συλλόγων τους) να κάνουν προτάσεις και εισηγήσεις προς την ομοσπονδία, και με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί η ομοσπονδία έγκαιρα και σωστά να παίρνει αποφάσεις. Το να γίνεται δριμεία κριτική εκ των υστέρων, χωρίς να έχει προηγηθεί πρόταση-εισήγηση ή ανταπόκριση σε κάλεσμα της ομοσπονδίας για συζήτηση-επεξεργασία θεμάτων, πόσο δεοντολογικό & πόσο ενωτικό μπορεί να είναι αλλά και πόσο έγκυρη & έγκαιρη χαρακτηρίζεται μία τέτοια κριτική;  Άραγε, όσοι πολεμούν την ομοσπονδία:  πότε έκαναν μία εισήγηση προς αυτήν, και  πότε ανταποκρίθηκαν σε πρόσκλησή της βοηθώντας ενεργά σε μία κοινή δράση;

-          Εκτός των συγκεκριμένων επιθέσεων που δέχεται η ομοσπονδία, τίθεται και ζήτημα έλλειψης συνεργασίας, αλλά και επικοινωνίας, από μέλη της-α/θμιους συλλόγους, που ορισμένοι εξ αυτών όχι μόνο δεν υποστηρίζουν το έργο της αλλά αθετούν και σημαντικές από τις καταστατικές τους υποχρεώσεις (διοικητικές και οικονομικές). Οι καταστατικές υποχρεώσεις, όπως και τα δικαιώματα, υπάρχουν για να νοηματοδοτούν τη λειτουργία της ομοσπονδίας ως β/θμιου συνδικαλιστικού οργάνου. Ενδεικτικό το γεγονός ότι, ακόμη δεν μας έχουν αποστείλει 7 σύλλογοι τα κενά που ζητήσαμε για τη διεκδίκηση του πολύ σημαντικού στόχου που αφορά σε μόνιμους διορισμούς. Επισημάνθηκε επίσης ότι ο κάθε περιφερειακός Σύλλογος πρέπει να έχει και δικές του δράσεις και διεκδικήσεις , πάντα όμως σε σύμπνοια με την ομοσπονδία. 

-          Τονίστηκε ότι η ομοσπονδία έχει κάνει σημαντικό έργο, το οποίο αναδεικνύεται α) από τη σημασία που έχει στην παρούσα φάση το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο ΥΠΠΕΘ μιλούν για τον κλάδο μας, β)από την ανάγκη να απευθυνθούν στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ από το υπουργείο, όταν θέλουν να μιλήσουν για την ειδική αγωγή,  τόσο από την παρούσα όσο και από πρότερες κυβερνήσεις, γ) από το ότι πλέον συμμετέχουμε στις επιτροπές του υπουργείου και δ) από το ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο (από τη συγκρότηση του συντονιστικού φορέων ειδικής εκπαίδευσης και μετά) είμαστε μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορείς ενεργά.

-          Η σημασία της λειτουργίας και του έργου της ομοσπονδίας χαρακτηρίζεται απαραίτητη ως προς την εκπροσώπηση όλων των περιφερειών της επικράτειας, που λόγω απόστασης δεν έχουν τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων ή ενεργειών στο κέντρο των εξελίξεων και της λήψης των αποφάσεων.

-          Ως προς τις επιθέσεις που δέχεται η ομοσπονδία, έγινε διαφοροποίηση μεταξύ πολεμικής και κριτικής. Ως προς την κριτική, αφής στιγμής όσο πιο πολλά πράγματα κάνει κανείς τόσο πιο έντονη κριτική δέχεται, είναι δεδομένο ότι όλοι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική όσο έντονη κι αν είναι, αρκεί αυτή να γίνεται καλοπροαίρετα. Ως προς την πολεμική όμως, τίθεται θέμα αποπομπής όσων αντιστρατεύονται τις ενέργειες του β/θμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου.  Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα πολεμικής προς την ομοσπονδία, όπως: 
α) οι έντονες επιθέσεις συναδέλφων αιρετών στην πρόταση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ περί ασυμβίβαστου ανάμεσα στη θέση του αιρετού ή του συνδικαλιστή και στην κατοχή θέσης ανώτερης διοικητικής ευθύνης, τη στιγμή που σε άλλες β/θμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ασυμβίβαστο τίθεται εξ ορισμού και σε καταστατικό επίπεδο. Επιπλέον, και πέραν της θεσμικής-τυπικής παραμέτρου, τίθεται αυτονόητα  δεοντολογικό ζήτημα για κάποιον  που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους να είναι συγχρόνως και ο προϊστάμενός τους.
β) η παρατεταμένη και δημόσια πολεμική από συναδέλφους αιρετούς με αφορμή τα ζητήματα της συνάφειας, κατά τη διάρκεια της οποίας λοιδορήθηκαν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας -μέλη της επιτροπής του ΙΕΠ. Είναι απορίας άξιο  το γεγονός ότι, κανείς από αυτούς που γνωρίζουν καλά τους νόμους και τις διαδικασίες από την πολύχρονη πείρα & γνώση τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, δεν μπήκε καν στον κόπο να διορθώσει τα επαναλαμβανόμενα σφάλματα-παρερμηνείες των αντιδράσεων, όπως πχ. ότι δεν είναι θέμα του ΙΕΠ η μοριοδότηση με 2 μόρια των μεταπτυχιακών στην ειδική αγωγή, αλλά της εγκυκλίου που άλλαξε φέτος. Ούτε βέβαια κανείς από τους με πολλά χρόνια εμπειρίας&γνώσης στα υπηρεσιακά συμβούλια, δε βγήκε να τοποθετηθεί για τα αυτονόητα μέχρι στιγμής ισχύοντα περί συνάφειας με τον κλάδο και το αντικείμενο απασχόλησης, τη στιγμή που ανακοινώθηκε από τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής συνάφειας ότι οι ίδιοι δε θα ήταν δεοντολογικά ορθό να το κάνουν πριν την ολοκλήρωση του έργου.
γ) ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η πρόταση της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για οικειοθελή παραίτηση των υποψηφιοτήτων. Παραλληλίζοντας κανείς με αντίστοιχα β/θμια συνδικαλιστικά όργανα, όπως η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, διαπιστώνει ότι σε β/θμιο επίπεδο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης άλλων φορέων θεωρείται αδιανόητο να αποφασίζεται ένας αγώνας και αυτός να υπονομεύεται εκ των έσω. Εξάλλου, καθόλου τυχαίο δεν είναι, ότι το υπουργείο απάντησε αρνητικά στο αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για αναβολή των εκλογών, μετά από τη δημόσια αρνητική στάση των υποψήφιων με το βασικό ψηφοδέλτιο του ΚΥΣΕΕΠ. Όσο δε για την εισήγηση που ακούστηκε εκ των υστέρων, ‘’γιατί δεν έβαλε η ομοσπονδία λουκέτα στα εκλογικά κέντρα’’, αντιλαμβάνονται άπαντες το αυτονόητο, ότι δηλ. για να μπορέσει αυτό να γίνει πράξη, αφενός θα έπρεπε να προηγηθεί εξαρχής σύμπνοια και αφετέρου να υπάρξει ομοψυχία για την υλοποίησή του από πολλά περισσότερα άτομα στην επικράτεια.

Κλείνοντας η συζήτηση για το πρώτο θέμα, τέθηκαν σε ψηφοφορία και αποφασίστηκαν ομόφωνα, οι εξής δύο αποφάσεις:
1) Οποιοδήποτε φαινόμενο αντιποίησης του ρόλου και των έργων της ομοσπονδίας διαπιστωθεί στο μέλλον, θα εφαρμόζονται πλέον οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό.
2) Την Παρασκευή 20/1/2017 συγκαλείται η Συνδιάσκεψη των Προέδρων, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν και οι αιρετοί εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιακών συμβουλίων και τα μέλη των Δ.Σ. των περιφερειακών συλλόγων, προκειμένου να συζητηθούν και να παρθούν αποφάσεις αφενός για τη συνέχιση ή μη και με ποιο τρόπο, της λειτουργίας της ομοσπονδίας και αφετέρου για τις διαδικασίες απομάκρυνσης από το δικαίωμα ψήφου, όσων μελών (α/θμιων συλλόγων) συνεχίζουν έως τότε να μην ανταποκρίνονται στις διοικητικές και οικονομικές καταστατικές τους υποχρεώσεις.

Θέμα 2ο:  «Κλιμάκωση δράσεων διεκδίκησης μόνιμων διορισμών ΕΕΠ-ΕΒΠ»
Ο κος Καρπενησιώτης πρότεινε την εξής κλιμάκωση των δράσεων διεκδίκησης μόνιμων προσλήψεων:
Α) το αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ να έχει την κατ’ εξαίρεση των μνημονιακών δεσμεύσεων μορφή, με αιτιολογημένη τεκμηρίωση και να συγκεντρωθούν υπογραφές υποστήριξής του από τους φορείς του αναπηρικού κινήματος και της εκπαίδευσης.
Β) να συμμετέχουμε ως ΠΟΣΕΕΠΕΑ μαζί με τους συνοδοιπόρους  του συντονιστικού των φορέων ειδικής εκπαίδευσης στο συλλαλητήριο της 2ας Δεκεμβρίου της Ε.Σ.Α.μεΑ., με κυρίαρχο αυτό το αίτημα.
Γ) να απευθυνθούμε στα κόμματα της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για υποστήριξη του αιτήματος αυτού διεκδικώντας παράλληλα και την προώθησή του στην Ευρωβουλή.
Δ) να γίνει το κεντρικό αίτημα της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ειδικής Εκπαίδευσης.
Ε) Να πραγματοποιηθούν κατά τόπους δράσεις υποστήριξης του αιτήματος από τους περιφερειακούς συλλόγους σε συντονισμό με την ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Ψηφίστηκαν ομόφωνα και οι 5 συγκεκριμένες προτάσεις.

Θέμα 3ο:  «Υποστήριξη αιτήματος νομικών διεκδικήσεων των αναπληρωτών ενόψει της επόμενης εγκυκλίου»
Η κα Μαχαίρα ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για το αίτημα που δέχτηκε η ομοσπονδία από αναπληρωτές ΕΕΠ με στόχο να υποστηρίξουμε τη νομική διεκδίκηση σημαντικών θεμάτων ενόψει της επόμενης εγκυκλίου πρόσληψης, και για την άμεση ανταπόκριση σε αυτό. Αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα δύο θέματα που τέθηκαν μέχρι στιγμής από πλευράς των αναπληρωτών (δηλ. α. μοριοδότηση με 4 μόρια των μεταπτυχιακών στην ειδική αγωγή, β. μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη), καθώς και στο ότι ο κος Καρπενησιώτης ήρθε σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία-συνεννόηση μαζί τους προτείνοντας επιπλέον σημαντικά ζητήματα και ζητώντας να μας αποστείλουν τις συγκεκριμένες προτάσεις τους ενόψει του σημερινού Δ.Σ. ώστε να συζητηθούν, τις οποίες όμως δεν έχουμε ακόμη λάβει.

Θέμα 4ο : «Περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση της σοβαρότατης καθυστέρησης έκδοσης των οριστικών πινάκων αναπληρωτών ΕΕΠ στην Κεντρική Μακεδονία»
Η κα Μαχαίρα έθεσε τον προβληματισμό για την αναγκαιότητα ανάληψης πιο  δραστικών ενεργειών αναφορικά με τη σοβαρότατη καθυστέρηση των προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων του ΕΕΠ (εκτός των ΠΕ25) για την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς διανύουμε τα μέσα του Νοεμβρίου πια και η μοναδική ΠΔΕ για την οποία δεν έχει βγει οριστικός πίνακας για καμία από τις άλλες ειδικότητες του ΕΕΠ, είναι η συγκεκριμένη περιφέρεια. Πρότεινε, πέραν της τακτικής ούτως ή άλλως πίεσης-επικοινωνίας, την ανάληψη δράσης  από κοινού με τον περιφερειακό σύλλογο και την ομοσπονδία, για τη διερεύνηση αυτής της κατάστασης. Ο κος Καρπενησιώτης, πρότεινε στον κο Λασιόπουλο να απευθυνθεί εγγράφως αυτή τη φορά στην ΠΔΕ ώστε να έχουμε επίσημη-γραπτή απάντηση, και ο ίδιος κεντρικά από το ΑΣΕΠ να λάβει επίσημη ενημέρωση. Τόνισε τη σημασία αυτές οι ενέργειες να γίνουν συντονισμένα, καθώς για τη συγκεκριμένη περιφέρεια είχε σημειωθεί στο άμεσο παρελθόν διαφορετική ενημέρωση από τους δύο φορείς (ΑΣΕΠ, ΠΔΕ) ως προς την έκδοση των οριστικών πινάκων για το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

Στο σημείο αυτό, αποφασίσθηκε λύση της συνεδρίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου