Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ


Επίκαιρη Ερώτηση για τα πιστοποιητικά που ζητούνται από τα άτομα με χρόνιες παθήσεις κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:
«Εδώ και χρόνια είναι γνωστή η πολιτική όλων των κυβερνήσεων ενάντια στις ανάγκες των χρόνια πασχόντων ασθενών, αλλά και ΑμεΑ. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις πετσόκοβαν και πετσοκόβουν δικαιώματα και επιδόματα, αλλά και πολλές φορές στερούν το δικαίωμα στην εργασία.
Το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) που αντικατέστησε το 2011 τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ και τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών λειτουργεί στην πραγματικότητα ως ''κόφτης'' επιδομάτων και απαλλαγών. Είναι γεγονός ότι στα χρόνια λειτουργίας του μέσω της μείωσης ποσοστών αναπηρίας άφησε δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, χωρίς επίδομα σύνταξη αναπηρίας, αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ενώ οι κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν και οι αποφάσεις των προηγούμενων υγειονομικών επιτροπών, με διάφορα προσχήματα και από διάφορες υπηρεσίες (Ταμεία, δήμους, εφορίες κλπ.), τα ΑμεΑ εξαναγκάζονται να ξαναμπαίνουν στη διαδικασία των επιτροπών.
Η ακύρωση αυτών των αποφάσεων έχει ως άμεση συνέπεια τα ΑμεΑ αυτά να μην μπορούν πλέον να απασχοληθούν και να προσληφθούν σε θέσεις που μπορούν να προσφέρουν -παρά τη χρόνια πάθησή τους- ώστε να μην είναι αποκλεισμένα. Επιπλέον, είναι αντιεπιστημονικό ο ιατρικός όρος της ''χρόνιας πάθησης" να μη σημαίνει ούτε μονιμότητα αλλά ούτε και αόριστη διάρκεια.
Ένα παράδειγμα που δείχνει τη σοβαρότητα του ζητήματος των πιστοποιητικών είναι στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου εργάζεται μεγάλος αριθμός χρόνια πασχόντων, και ειδικά στα δικαιολογητικά που απαιτεί η φετινή Υπουργική Απόφαση για την πρόσληψη των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για το έτος 2017/2018. Σε αυτή υπάρχει διευκρίνηση ότι δεν γίνονται δεκτές οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Και μάλιστα εκδόθηκε και τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης η οποία αναγράφει ότι ''δεν γίνονται δεκτά όσα εκ των εν λόγω πιστοποιητικών χαρακτηρίζουν την πάθηση ως χρόνια χωρίς να αναφέρονται ρητά η επ’ αόριστον (ή η εφ’ όρου ζωής) ισχύς τους ή η ισχύς τους έχει λήξει''. Στην ουσία στέλνονται στην ανεργία εκατοντάδες άνθρωποι καθώς το διάστημα που δινόταν για την κατάθεση των δικαιολογητικών δεν επαρκούσε φυσικά για να ξαναπεράσουν από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ που κατά τα άλλα χρειάζονται μήνες αναμονής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει και σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:
- Να συνεχίσουν να θεωρούνται χρόνια πάσχοντες οι έχοντες το πιστοποιητικό με σημειωμένη την προδιατυπωμένη φράση, αλλά και γενικότερα να συνεχίζουν να αναγνωρίζονται οι αποφάσεις των παλιότερων υγειονομικών επιτροπών και να χορηγούνται τα επιδόματα από τα ΚΕΠΑ, να εξασφαλιστεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των αναπήρων και χρόνια πασχόντων με ευθύνη του κράτους.
- Να αρθεί η αδικία και οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που βάζουν εμπόδια στην πρόσληψη ως αναπληρωτών, ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για το έτος 2017/2018 ατόμων ΑμεΑ».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου