Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ" - ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ


Για μια ακόμη φορά ο Σύνδεσμός των σχολαρχών λειτουργεί, χρησιμοποιώντας γκεμπελικές μεθόδους, ως Γραφείο Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού κ.Α.Σαμαρά. Δεν μας εκπλήσσει, όπως και δεν εκπλήσσει κανέναν πολίτη. Ο κ.Σαμαράς και ο διορισμένος από αυτόν Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος υπήρξαν μεγάλοι ευεργέτες, όχι της ιδιωτικής εκπαίδευσης την οποία διέλυσαν, αλλά των ταμείων 150 επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται «εκπαιδευτικοί».
Βέβαια, δεν τους αδικούμε που υπερασπίζονται τους πολιτικούς τους σπόνσορες. Επί των ημερών Σαμαρά-Αρβανιτόπουλου, μεταξύ άλλων:
• Μειώθηκε κατά 40% ο μισθός του μέσου ιδιωτικού εκπαιδευτικού, με αποτέλεσμα οι σχολάρχες να κερδίσουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μικρή λεπτομέρεια. Από το «δωράκι» αυτό και ενώ η χώρα χρεοκοπούσε, τα δημόσια ταμεία ζημιώθηκαν κατά 20 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
• Από την υποχρεωτική αύξηση του διώρου χωρίς αμοιβή οι σχολάρχες κέρδισαν περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Άρα, συνολικά 42 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τους 150 περίπου σχολάρχες, την ώρα που η Ελλάδα των μνημονίων στέναζε από τη φτώχεια και την ανεργία.
• Μεταφέρθηκε η εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα, στο Υπουργείο Εργασίας. Αυτή ήταν μία κίνηση τόσο συμβολική όσο και ουσίας. Με τον τρόπο αυτό η τότε Κυβέρνηση υπέγραψε την μετατροπή του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης που και τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν σε εμπόρευμα. Ταυτόχρονα, με τη δυνατότητα για μαζικές, αναιτιολόγητες απολύσεις, εκδιώχθηκαν εκδικητικά από τα ιδιωτικά σχολεία εκατοντάδες συνάδελφοί μας, οι περισσότεροι από αυτούς με πολυετή προϋπηρεσία. Ανυπολόγιστα και εδώ τα εκατομμύρια ευρώ που αποκόμισαν οι σχολάρχες από την δραστική μείωση του εργασιακού κόστους (λες και δεν τους έφταναν τα 40 + εκατομμύρια που τους χάρισαν οι προστάτες τους).
• Επέτρεψαν τη λειτουργία απογευματινών δράσεων χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο του περιεχομένου τους αλλά και του προσωπικού. Αποτέλεσμα αυτών, το 95% περίπου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που απασχολούνταν σε εκτός ωραρίου δράσεις, να το πράττουν «εθελοντικά», χωρίς να εισπράττουν δεκάρα υπό την απειλή της αναιτιολόγητης απόλυσης. Αν υπολογιστεί ότι πάνω από 50.000 μαθητές ιδιωτικών σχολείων παρακολουθούσαν δράσεις, για τις οποίες οι γονείς τους κατέβαλαν 1.000 με 2000€ ετησίως, αντιλαμβάνεται κανείς την απίστευτη ροή «μαύρου», αφορολόγητου χρήματος στις τσέπες των επιτήδειων.
• Επέτρεψαν τη νομοθέτηση εκπαιδευτικών super market, σε μία κίνηση που δεν απαντάται ούτε σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής! Σε ένα κτήριο μπορούσαν στοιβαχτούν ιδιωτικό σχολείο, φροντιστήριο, κέντρο ξένων γλωσσών, ιδιωτικό ΙΕΚ κ.λπ.
• Το οριστικό χτύπημα: με κοινή ενέργεια Σαμαρά- Αρβανιτόπουλου (η οποία θα αναλυθεί το επόμενο διάστημα) καταργήθηκε η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Ο λόγος; Μα φυσικά για να αποσυρθεί και ο τελευταίο θεσμός οργανωμένου ελέγχου των ιδιωτικών σχολείων και να εκτοξευθεί την τριετία 2012-2015 ο παράνομος πλουτισμός, η «μαύρη» εργασία, η φοροδιαφυγή, η έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών, η μετατροπή δεκάδων ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων σε φροντιστήρια, οι εκατοντάδες εκδικητικές απολύσεις εκπαιδευτικών.
Ακόμη και για τον πλέον αδαή είναι φανερό για ποιο λόγο έσπευσαν οι σχολάρχες να υπερασπιστούν τον κ. Σαμαρά. Ονειρεύονται, όπως και αυτός, την επιστροφή σε καθεστώς ζούγκλας και εργασιακού μεσαίωνα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Διψούν για νέες ανθρωποθυσίες εκπαιδευτικών, για νέες περιπτώσεις «Φώφης Μπουλούτα» προκειμένου να ικανοποιήσουν τον εγωισμό του πελάτη-γονέα και να αυξήσουν το προσωπικό τους κέρδος.
Τέλος, όπως προαναφέραμε, αποτελεί όνειδος οι εν λόγω να αυτοαποκαλούνται «εκπαιδευτικοί». Ο Σύνδεσμος που σιωπά ή ενθαρρύνει πράξεις όπως απολύσεις εγκύων, εκδικητικές εκδιώξεις εκπαιδευτικών, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν την εφαρμογή της νομιμότητας στα σχολεία τους, ο Σύνδεσμος που έχει υψηλόβαθμα μέλη τα οποία κρατούν απλήρωτους έως και ένα έτος τους εκπαιδευτικούς, ο Σύνδεσμος που σήμερα συμμετέχει στο μικροκομματικό πανηγύρι σπίλωσης μιας νεκρής, θα έπρεπε να κρατά αιδήμονα σιγή. Οι απολύτως προνομιούχοι από ρουσφέτια και συντεχνιακές διευθετήσεις είναι αυτοί κι όχι ο απλός ιδιωτικός εκπαιδευτικός που διεκδικεί να στέκεται με αξιοπρέπεια στην τάξη του, που ζητά στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας και αμοιβής, που με τον ιδρώτα και τον κόπο του χτίζουν κάποιοι την τρυφηλή ζωή τους.
Τους παραδίδουμε στη χλεύη της κοινωνίας.
Υστερόγραφο:
Μας δημιουργεί εντύπωση η ομοιότητα στο ύφος γραφής του άρθρου Μουρούτη, της δήλωσης Σαμαρά και της εν λόγω ανακοίνωσης του ΣΙΣ. Με γνώμονα ότι η ανακοίνωση του Συνδέσμου αναρτήθηκε πρώτα στο the president.gr του κ. Μουρούτη, και δεν έχει καν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΙΣ, προκαλείται η εύλογη απορία, αν τα τρία αυτά κείμενα έχουν τον ίδιο συγγραφέα…

ΔΕΙΤΕ:  "Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων: Fake News και εύπεπτο παραμύθι η “ιστορία” με τον γιο του Σαμαρά" - http://seepea-stella.blogspot.com/2018/08/fake-news.html

ΔΕΙΤΕ: " Η ΟΙΕΛΕ ζητά το άνοιγμα του φακέλου Μπουλούτα από το Υπουργείο Παιδείας"- http://seepea-stella.blogspot.com/2018/08/blog-post_400.html 

ΔΕΙΤΕ: "ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ"- http://seepea-stella.blogspot.com/2018/08/blog-post_28.html 

ΔΕΙΤΕ:  "ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ Μ. ΚΟΥΡΟΥΤΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΣΥΡΜΟ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΦΩΦΗΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ"- http://seepea-stella.blogspot.com/2018/08/blog-post_42.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου