Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κωφών και τη διαδικασία ίδρυσης νέου Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην Αθήνα



Ερώτηση για τα προβλήματα του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κωφών και τη διαδικασία ίδρυσης νέου Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην Αθήνα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής και Χρήστος Κατσώτης στη Βουλή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Επανερχόμαστε σε ζητήματα που είχαμε θέσει με την 2300/28-10-18 Ερώτησή μας και δεν έχουν αντιμετωπιστεί, καθώς και σε νέα που έχουν προκύψει σχετικά με το ΕΕΕΕΚ Κωφών της Α΄ Διεύθυνσης ΔΕ (ΔΙΔΕ) Αθήνας, σχετικά με την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών με Ειδικές Ανάγκες. Επιπλέον, θέτουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία ίδρυσης νέου ΕΕΕΕΚ στην Αθήνα, με τους όρους που ήδη έχει δρομολογήσει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθήνας.

Συγκεκριμένα, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε φέτος στην Α΄ ΔΙΔΕ Αθήνας για να παρακολουθήσουν Ειδικό Σχολείο πάνω από 150 μαθητές που χρήζουν Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι έκαναν αίτηση και δεν καλύφθηκαν από καμία δομή.

Το νέο ΕΕΕΕΚ Αθήνας, που θα καλύψει μέρος αυτών των αναγκών, δεν έχει ακόμη ιδρυθεί από το Υπουργείο Παιδείας, μιας και δεν έχει δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ. Επιπλέον, έχει χωροθετηθεί να λειτουργήσει, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, υποτίθεται προσωρινά και μέχρι τη δημιουργία κατάλληλου σχολικού συγκροτήματος στην οδό Λάμψα στους Αμπελόκηπους, στο χώρο που συστεγάζονται το 54ο και 55ο Δημοτικά Σχολεία Αθήνας, καθώς και δύο Νηπιαγωγεία. Στην πραγματικότητα εκεί δεν υπάρχουν ούτε αίθουσες ούτε οποιαδήποτε υλικοτεχνική υποδομή και συνθήκη για να λειτουργήσει ένα Ειδικό Σχολείο. Την ίδια ώρα τόσο το ΕΕΕΕΚ Κωφών όσο και το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Αθήνας (Θησείο) αναμένουν τη διαμόρφωση των απαραίτητων εγκαταστάσεων στην οδό Λάμψα, για τη μεταφορά τους εκεί, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα, ώστε, άμεσα, να γίνουν εκεί τα σχολεία που απαιτούνται.

Η κατάσταση στο ΕΕΕΕΚ Κωφών συνεχίζει να είναι εξοργιστικά απαράδεκτη μιας και, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί πέρσι από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής, παραμένουν τα οξυμένα προβλήματα, με κυριότερο το ότι δεν έχει θεσπιστεί καμία οργανική θέση. Συνεχίζουν να υπηρετούν σε αυτό σχεδόν αποκλειστικά αναπληρωτές και λίγοι αποσπασμένοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Οι προσλήψεις γίνονται καθυστερημένα, απουσιάζουν ακόμη ένας κοινωνικός λειτουργός (ΠΕ30), 13 ώρες κοινωνικού επιστήμονα (ΠΕ78), ενώ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη λογοθεραπευτής!!! Νοσηλευτής και ψυχολόγος, φέτος, ήρθαν στο σχολείο τον Οκτώβρη, έπειτα από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν που ανέδειξαν ότι η παρουσία τους ήταν επείγουσα και απαραίτητη. Επιπλέον, οι ανατροπές στους πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, βάσει του νέου προσοντολόγιου που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν σε αλλαγές του προσωπικού που θα στελεχώσει το σχολείο τη νέα σχολική χρονιά. Κάποιοι από αυτούς, ενδεχομένως, να βρεθούν χωρίς δουλειά. Αυτό, πέρα από τα άλλα, είναι αντιπαιδαγωγικό, μιας και οι μαθητές έχουν ανάγκη από σταθερή σχέση με τους ειδικευμένους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό. Επισημαίνουμε ότι το βοηθητικό προσωπικό, που είναι ιδιαίτερα αναγκαίο για αυτά τα σχολεία, προσλαμβάνε­ται και απολύεται με απαράδεκτους όρους και συμβάσεις λίγων μηνών.

Τέλος, στο ΕΕΕΕΚ Κωφών δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τη διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών (π.χ. συνεχίζει να λειτουργεί τομέας γεωπονίας, όμως οι μαθητές δεν έχουν τον κατάλληλο χώρο - θερμοκήπια κλπ., αφού δεν υπάρχουν καν οι προϋποθέσεις για να προαυλίζονται). Ούτε, βέβαια, υπήρξαν μέτρα για σύγχρονες και εκπαιδευτικά λειτουργικές σχολικές, αθλητικές, υλικοτεχνικές και λοιπές υποδομές που έχουν ανάγκη οι μαθητές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε:

• Να δημιουργηθεί το νέο ΕΕΕΕΚ Αθήνας και να λειτουργήσει σε εκπαιδευτικά κατάλληλες συνθήκες με τη νέα σχολική χρονιά.
• Να προχωρήσει η προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που αφορούν το σχολείο σε εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ και η κάλυψή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
• Να προσληφθεί άμεσα το προσωπικό που λείπει σήμερα από το σχολείο.
• Να μην απολυθεί κανένας αναπληρωτής και κανένας άλλος εργαζόμενος στο σχολείο.
• Να γίνουν με τους γρηγορότερους ρυθμούς τα απαραίτητα σχολικά συγκροτήματα στην οδό Λάμψα στους Αμπελόκηπους, ώστε να στεγαστούν εκεί τα προαναφερθέντα Ειδικά Σχολεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου