Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

"Αγώνας διαρκείας για νηπιαγωγείο σε οικόπεδο της Εκκλησίας"


Οι κυβερνήσεις πέφτουν ή αλλάζουν –αναλόγως– αλλά κάποια αιτήματα μένουν και οαγώνας συνεχίζεται. Δέκα χρόνια πριν η υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, κρατούσαν πανό στο παραλιακό οικόπεδο-φιλέτο γνωστό ως «Μάρμαρα Μόσχου» και ζητούσαν να αποδοθεί για να ανεγερθεί σχολείο.
Το ίδιο πανό κρατούσε και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος σήμερα ως βουλευτής πια επανέρχεται στο θέμα με ερώτησή του –τη συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του κόμματος– προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και ζητά να επαναχαρακτηριστεί ο χώρος που ανήκει στην Εκκλησία ως σχολική στέγη.
Το οικόπεδο χαρακτηρίστηκε χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείου το 1988 με απόφαση του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης που τροποποίησε το ρυμοτομικό στις οδούς Χατζή-Παραλιακή Λεωφόρο Θεσσαλονίκης-Φιλοποίμενος-Ανωνύμου αλλά ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν πλήρωσε την υπέρογκη αποζημίωση που ζητούσε η Εκκλησία και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε την προσφυγή της Εκκλησίας και ήρε την απαλλοτρίωση.
Οπως θυμίζει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με την επερώτησή του, «το 2005 η Εκκλησία αιτήθηκε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε η έκταση να αποχαρακτηριστεί από χώρος σχολικής και κοινωνικής χρήσης και να μετατραπεί σε οικοδομήσιμη.
»Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε με την αρ. 40427/3-10-2006 απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού. Λόγω της επιμονής της Εκκλησίας, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε πράξη τακτοποίησης και αναλογισμού αποζημίωσης του οικοπέδου, που κυρώθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας».
Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις της «Ανοιχτής Πόλης» με επικεφαλής τον κ. Μηταφίδη οδήγησαν το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης να πάρει απόφαση (1554/16-7-2009) με την οποία ζητούσε τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου για σχολείο σημειώνοντας την έλλειψη νηπιαγωγείων αλλά και κυρίως «τη δυνατότητα νέας απαλλοτρίωσης, με την καταβολή αποζημίωσης 800.000 ευρώ, σύμφωνα με την 149/21-6-2010 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης».
Φυσικά όλα αυτά βρίσκουν την Εκκλησία αντίθετη υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχουν κριτήρια καταλληλότητας για δημόσιο σχολείο, αν και το οικόπεδο βρέθηκε στην κατοχή της με ανταλλαγή άγονων αγροτικών εκτάσεων.
Η Ρωξάνη Κωστατζίκη, δικηγόρος και κάτοικος της περιοχής, διερωτάται μιλώντας στην «Εφ.Συν.» «πώς ένας χαρακτηρισμένος ως κοινωφελής χώρος γίνεται πεδίο οικονομικής συναλλαγής μεταξύ δύο φορέων του Δημοσίου;».
Σήμερα πάντως και παρότι έχει θεσπιστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και τα παιδιά από 4 ετών μπορούν να φοιτούν στα νηπιαγωγεία της χώρας, όπως τονίζει στην επερώτησή του ο κ. Μηταφίδης, «το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού δεν υπάρχουν χώροι για νηπιαγωγεία», οπότε «τα προνήπια αναγκάζονται να στραφούν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή να παραμείνουν στο σπίτι τους!».

 Απόστολος Λυκεσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου