Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

«Σε λίγο θα πληρώνουμε για να… δουλεύουμε»



Απλήρωτοι επί έξι μήνες οι «εργαζόμενοι» των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στην Κρήτη

«Οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ, που έκαναν τη διαδικασία των δικών μας προσλήψεων, έπαιρναν πολύ περισσότερα από 625 ευρώ και σήμερα έχουν πληρωθεί στο ακέραιο»

Του Μάριου Διονέλλη

Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι «εργαζόμενοι» των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας περιγράφουν οι ιστορίες ανθρώπων από την Κρήτη, πατρίδα του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την έναρξη νέου προγράμματος για «10.000 θέσεις εργασίας».

Οι πρώην συμβασιούχοι του προγράμματος στην Ανατολική Κρήτη καταγγέλλουν πως είναι απλήρωτοι, έξι μήνες μετά τη λήξη της σύμβασής τους, και αφήνουν αιχμές για την οικονομική διαχείριση των πόρων που διατίθενται από το ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην περίπτωση της Κρήτης, συστάθηκε ειδική ΜΚΟ με το όνομα «Αλληλεγγύη», η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος που προέβλεπε πεντάμηνες συμβάσεις σε δήμους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες και φορείς της Κρήτης. Οι συμβάσεις προέβλεπαν τον ιλιγγιώδη μισθό των 625 ευρώ για 8ωρη απασχόληση.

«Στην πορεία του προγράμματος άρχισαν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή και ενώ ήταν να πάρουμε 3.125 ευρώ για πέντε μήνες δουλειάς, λείπει από την τσέπη καθενός μας περίπου ένα χιλιάρικο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Στεφανάκης, που εργάστηκε στη συντήρηση των ενετικών τειχών του Δήμου Ηρακλείου. «Η τελευταία μας πληρωμή έγινε τον Μάρτιο και μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα νέο για την εξόφλησή μας. Επικοινωνούμε με την “Αλληλεγγύη” και κάποιες κοπέλες εκεί μας λένε συνεχώς να πάρουμε σε 10 μέρες. Αλλά με τα δεκαήμερα πέρασαν έξι μήνες».

Πλήρωσαν για να πάρουν δουλειά

Σε αιχμηρή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι εργαζόμενοι αφήνουν σαφείς υπόνοιες για τις κρατήσεις που έγιναν από τους μισθούς τους, αλλά ακόμα και για χρήματα που τους ζητήθηκαν πριν πάνε να δουλέψουν. Στην αρχή της σύμβασης, κάθε ένας από τους… επιτυχόντες στη μοριοδότηση έπρεπε να προσέλθει στα γραφεία της εταιρείας με την αστυνομική του ταυτότητα και 10 ευρώ για την έκδοση της κάρτας αναγνώρισης. Η κάρτα περιλάμβανε μια πλαστικοποίηση και ένα πλαστικό κλιπ, που στο εμπόριο στοιχίζει περίπου 30 λεπτά. Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι ζητούν ενημέρωση σχετικά με το ποσό των 16.500 ευρώ που κατέβαλαν συνολικά από την τσέπη τους για την έκδοση των σχετικών ταυτοτήτων και ζητούν να τους παραδοθούν έστω και τώρα θεωρημένες αποδείξεις είσπραξης για τα συγκεκριμένα ποσά.

«Περίεργες περικοπές βλέπαμε και στις πληρωμές μας», λέει ο Μανώλης Στεφανάκης, που δείχνει στην «Εφ.Συν.» το βιβλιάριο των καταθέσεων που τους άνοιξε η Αλληλεγγύη στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Καμία από τις πληρωμές (όσες έγιναν) δεν άγγιζε το συμφωνηθέν ποσό των 625 ευρώ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταθέσεις των 575, των 600 και των 500 ευρώ. «Αυτούς τους πέντε μήνες έλειψα μόνο μία μέρα από τη δουλειά και πήγα χαρτί γιατρού, δεν έχω την παραμικρή ενημέρωση γιατί έγιναν οι υπόλοιπες περικοπές. Συνολικά μου χρωστάνε 875 ευρώ, που τα δούλεψα μέχρι τελευταία ώρα. Τους ζητήσαμε το Πάσχα να μας βάλουν έστω 200 ευρώ και μας αγνόησαν. Ανοιξαν τα σχολεία και μόνο εγώ ξέρω πώς πήραμε έστω δύο τετράδια για τις ανήλικες κόρες μου. Η γυναίκα μου είναι επίσης άνεργη».

Από την πλευρά της «Αλληλεγγύης», ο πρόεδρός της Νίκος Τζανάκης τονίζει επανειλημμένα ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε κωλυσιεργία του υπουργείου Εργασίας και σε γραφειοκρατικά εμπόδια ως προς τον έλεγχο του όλου προγράμματος, ενώ επισημαίνει με νόημα πως οι εργαζόμενοι στην Κρήτη είναι από τους πιο τυχερούς.

Με το αζημίωτο, λένε οι συμβασιούχοι, θυμίζοντας πως η ίδια η ΜΚΟ κράτησε ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων για τα λειτουργικά της έξοδα. «Οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ, που έκαναν τη διαδικασία των δικών μας προσλήψεων, έπαιρναν πολύ περισσότερα από 625 ευρώ και σήμερα έχουν πληρωθεί στο ακέραιο», λέει ο Μ. Στεφανάκης, ενώ μεταφέρει το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί μεταξύ των πρώην συμβασιούχων ως προς τις πρακτικές της εταιρείας. «Οι καθυστερήσεις μάς έχουν κάνει πλέον καχύποπτους. Οι συνάδελφοι υπολογίζουν περίπου 1.000 ευρώ, που χρωστούν σε κάθε έναν από τους 1.650 συμβασιούχους, και αναρωτιούνται τι τόκο δίνει για έξι μήνες η τράπεζα στην οποία βρίσκεται αυτό το ποσό…»

«Στο πετσί του ανέργου…»

Στο νέο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, ανάδοχος δεν θα είναι η «Αλληλεγγύη», αλλά ο ΟΑΕΔ. Ο κ. Κεγκέρογλου μίλησε για συνολικά 10.000 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων οι 680 στην Κρήτη), ενώ απέρριψε τις κατηγορίες περί προγράμματος-ασπιρίνη στην ανεργία, τονίζοντας πως ο ίδιος και τα στελέχη του υπουργείου μπαίνουν «στο πετσί των ανθρώπων που δεν έχουν καθόλου εισόδημα ή μειωμένο εισόδημα».

Ο μισθός στα νέα προγράμματα θα είναι ακόμα χαμηλότερος, στα 490 ευρώ (425 για τους κάτω των 25 ετών) και για εργασία 8 ωρών χωρίς ένσημα. «Πάντα μας λένε ότι κάθε ποσό είναι καλύτερο από το τίποτα. Ισως σε ένα από τα επόμενα προγράμματα να μας ζητήσουν να πληρώνουμε για να δουλέψουμε», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μ. Στεφανάκης, περιμένοντας τα δεδουλευμένα του.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου