Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Προτάσεις για μέτρα «στήριξης» των απολυμένων Δημοσίων Υπαλλήλων από το ΠΑΣΟΚ...


Μέτρα στήριξης απολυμένων Δημοσίου.


Είναι γνωστά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την υλοποίηση της δέσμευσης της χώρας για τις διαθεσιμότητες και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ πίεσε ιδιαίτερα για την έγκαιρη προκήρυξη κάποιων θέσεων στο Δημόσιο και στους φορείς όπου θα επανατοποθετηθούν οι «διαθέσιμοι» Δ. Υ. Αλλά και πρόσφατα δια του Προέδρου Ε. Βενιζέλου έθεσε θέμα για την ανάγκη νέας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας ώστε να αποτραπεί ένας δεύτερος «κύκλος» διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, που θα δημιουργήσει και πάλι γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στους Δημόσιους Υπαλλήλους.
Σε κάθε περίπτωση και από τις ως τώρα ενέργειες, προκύπτει ένας σημαντικός αριθμός απολυμένων Δ. Υ. , οι οποίοι πρέπει να έχουν το σύνολο της προστασίας και των ευκαιριών επανένταξης στην εργασία, που προβλέπονται και για τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα.
Ειδικά όμως για τους απολυμένους που είναι άνω των 50-55 ετών που βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο συνταξιοδότησης πρέπει να παρθούν και πρόσθετα μέτρα για να μην οδηγηθούν αυτοί σε επικίνδυνα κοινωνικά αδιέξοδα.

Τρείς είναι οι προτεραιότητές μας:


Α) Η άμεση χορήγηση αποζημιώσεων απόλυσης στους Δ.Υ. που αποχωρούν και η ένταξή τους στο σύνολο των προγραμμάτων ανέργων του ΟΑΕΔ.

Υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΔΜΗΔ που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ, η οποία όμως ακόμη εκκρεμεί στο ΥΠΟΙΚ .
Το θέμα αυτό τέθηκε πρόσφατα στον Αναπληρωτή Υπουργό Χ. Σταϊκούρα.

Β) Η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης (ως 4 έτη) για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Η εξαγορά θα γίνει από τους ενδιαφερόμενους  με διαδικασία δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, ενώ ειδική περίπτωση αποτελούν οι Σχολικοί Φύλακες οι οποίοι έχουν παράσχει για κάποια (ως 5) χρόνια πραγματική εργασία σε δημόσιους φορείς, για την οποία δεν αναγνωρίστηκαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Και για το σύνολο των ηλικιωμένων απολυθέντων (Δημοτικοί Αστυνομικοί, ΕΡΤ κλπ)αλλά και για τους Σχολικούς Φύλακες έχουν κατατεθεί σχέδια διατάξεων στα αρμόδια Υπουργεία.

Γ) η επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από ανέργους πρώην ΔΥ (αλλά και άλλους άνεργους).

Σχετική πρόταση έχει κατατεθεί αναλυτικά. Προβλέπεται η επιδότηση 7.000 ευρώ κατά άνεργο για τη δημιουργία και την πρώτη (και τις σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες) συνεταιριστικών επιχειρήσεων κοινωνικής εργασίας (με τουλάχιστον 5 άνεργους) σε τομείς όπως καθαριότητα, φύλαξη, απασχόληση παιδιών, περίθαλψη ηλικιωμένων, φροντιστήρια κ.α.
Μάλιστα μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο του Ν. 4019/2011 που προβλέπει τις Δημόσιες Συμβάσεις Κοινωνικής Αναφοράς για απευθείας αναθέσεις εργασιών από δημόσιους φορείς, σε τέτοιες συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου