Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ε.Σ.ΑμεΑ: Από την κινητοποίηση για την Ειδική Εκπαίδευση


Έξω από την πύλη του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι συγκεντρώθηκαν σήμερα εκατοντάδες κόσμου, εκπρόσωποι φορών και μελών της ΕΣΑμεΑ, μαθητές με αναπηρία, γονείς, εκπαιδευτικοί με αναπηρία, για να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης. Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, αποτελούμενη από μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της Συνομοσπονδίας και εκπροσώπους της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, του ΣΑΤΕΑ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών με αναπηρία συναντήθηκε τελικά με τον υφυπουργό Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δήλωσε αδυναμία και δεσμεύτηκε για συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη συνάντηση με τον υφυπουργό εκτέθηκαν τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος και του εκπαιδευτικού χώρου. Ο κ. Δερμεντζόπουλος δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον υπουργό και μάλιστα συγκεκριμένα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ΑμεΑ στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης, ότι θα υπάρξει απάντηση την ίδια ημέρα στο πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία είχε μακρά συνάντηση με τον διευθυντή του Γραφείου του κ. Λοβέρδου κ. Ζέρβα, στην οποία και εκτέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης και Αγωγής.
Με το πέρας της κινητοποίησης ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τα εξής: «Η σημερινή κινητοποίηση είναι μία αρχή. Συνεχίζουμε δυναμικά ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα εξασφαλιστούν τα δικαιώματα πρωτίστως των μαθητών, καθώς και των εκπαιδευτικών με αναπηρία. Πρέπει το κουδούνι να χτυπήσει την ίδια ώρα και την ίδια μέρα και για τους μαθητές με αναπηρία, όπως για όλους τους μαθητές. Κάθε νέα σχολική χρονιά ξεκινούσε με αμέτρητα προβλήματα για τους μαθητές με αναπηρία, φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ. Η αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία, οι νέες διατάξεις που θέτουν υπό διωγμό τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία οι ελλείψεις στα σχολεία, δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια στην προσπάθεια των ατόμων με αναπηρία να ισότιμα στην εκπαίδευση. Παραβιάζονται οι Διεθνείς Συνθήκες και το Σύνταγμα»!
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς τα προβλήματα των περασμένων ετών.
Μεταξύ των αιτημάτων είναι να ανοίξει ο δρόμος για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ΑμεΑ στην Γενική Εκπαίδευση σε ποσοστό 10%, να γίνει ο διαγωνισμός ειδικής αγωγής από το ΑΣΕΠ, να αρθεί η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών με αναπηρία, να επανεξεταστεί η κατάργηση του Πίνακα Α' που αφορούσε την πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία, να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους, να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ειδικής Εκπαίδευσης από τον τακτικό προϋπολογισμό και όχι μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και να εξαιρεθούν οι φοιτητές με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τις διαγραφές από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στα οποία φοιτούν.
Με επιστολή της στους βουλευτές του Γ' θερινού τμήματος της Βουλής, η ΕΣΑμεΑ τους κάλεσε να καταψηφίσουν το άρθρο 8 του νομοσχεδίου «Ίδρυση και Οργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις», το οποίο μειώνει το ποσοστό πρόσληψης κατά προτεραιότητα από 10% σε 5%, οδηγώντας την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών με αναπηρία στην ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό, διαμορφώνοντας ένα ιδιότυπο καθεστώς διωγμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία από την εκπαίδευση.

esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου