Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ 5.000 "ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ" ΑΝΕΡΓΩΝ Ε.Ε.Π, Ε.Β.Π ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ



Αναδημοσιεύουμε ακολούθως, από το dikaiologitika.gr, κείμενο με πληροφορίες του Βασίλη Αγγελόπουλου σχετικά με το φετινό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που αφορά στο Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π και την τοποθέτησή του σε δομές Ειδικής Αγωγής αλλά και στη Γενική Εκπαίδευση.
 Τονίζουμε για μια ακόμη φορά πως θεωρούμε απαράδεκτο να γίνεται τοποθέτηση εκπαιδευτικού ή Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στο χώρο της εκπαίδευσης και ιδίως στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, από άλλο φορέα πλην του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο και είναι το μόνο που μπορεί να προσλαμβάνει σύμφωνα με τις κανονιστικές του διατάξεις, οι οποίες ορίζουν προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Βασίλης Βούγιας



Πάνω από 5.000 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στα σχολεία

 Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο
  
Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που θα αφορά φορείς του υπουργείου Παιδείας για το 2014 θα αφορά περίπου 5.200 προσλήψεις ανέργων όπως έχει ήδη αποκαλύψει το dikaiologitika.gr από τον Ιούνιο με σχετικό δημοσιεύμα.

Στόχος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ είναι να προσληφθούν περίπου 5.200 άνεργοι σε υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε θέσεις απασχόλησης που αφορούν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μαθητές των οποίων οι οικογένειες δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων, που πλήττονται εξ αιτίας της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία.
  
Αντικείμενό του προγράμματος είναι η πρόσληψη και η απασχόληση προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, όπως: Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, επιστάτες/τριες, προσωπικό βοηθητικών εργασιών καθαριότητας, τραπεζοκόμοι, σχολικοί νοσηλευτές, συνοδοί σχολικών λεωφορείων, οδηγοί σχολικών λεωφορείων.

 Οι ανωτέρω ειδικότητες απασχολούνται σε σχολικές μονάδες της Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, σε δομές της Ειδικής Αγωγής, καθώς και στους φορείς Επίβλεψης (Διευθύνσεις και Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης).

Το προσωπικό αυτό προβλέπεται να απασχοληθεί για 6, 5 μήνες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας παρουσιάζει καθυστερήσεις, λόγω εμπλοκής της υπογραφής από την μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης. Ασφαλείς πηγές από τον ΟΑΕΔ κάνουν λόγο για προσπάθειες που καταβάλλονται έτσι ώστε τα προγράμματα αυτά, να ξεμπλοκάρουν μέσα στον Νοέμβριο.

Οι ωφελούμενοι

 Η προτεραιότητα δίδεται στους μακροχρόνια ανέργους, όπως και σε ανέργους που διαμένουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Στα κριτήρια μοριοδότησης και επιλογής των ανέργων που θα προσληφθούν για κοινωφελή εργασία λαμβάνονται υπόψη: Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας με ανώτατο όριο τους 36 μήνες. Πα τους πρώτους 12 μήνες δίδεται 1 μόριο για κάθε μήνα. Για τους επόμενους 12 μήνες δίδεται 1,5 μόριο ανά μήνα και για τους τελευταίους 12 μήνες ο άνεργος πριμοδοτείται με 2 μόρια ανά μήνα. Για παράδειγμα, υποψήφιος που θα υποβάλει αίτηση για την κοινωφελή εργασία και έχει 15 μήνες ανεργίας, θα πάρει 12 + 4,5 μόρια, δηλαδή 16,5 μόρια συνολικά. Ανεργος με 22 μήνες θα πριμοδοτηθεί με 12+15 μόρια, δηλαδή συνολικά με 27 μόρια για το διάστημα της ανεργίας του κ.ο.κ. Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό. Θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2013. Αν τα εισοδηματικά όρια μείνουν ίδια με αυτά του 2012 (όπως και αναμένεται να συμβεί), τότε δικαίωμα υποβολής αιτήσεων αποκτούν όσοι δήλωσαν φέτος έως 30.000 ευρώ. Η μοριοδότηση διαμορφώνεται ως εξής: α) για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δίνονται 30 μόρια, από 12.000,01 έως 20.000 ευρώ δίδονται 20 μόρια και για εισόδημα από 20.000,01 ως 30.000 ευρώ ο άνεργος παίρνει 1.0 μόρια. Επίσης για το κάθε ανήλικο παιδί της οικογένειας του ανέργου προστίθενται στην αίτησή του για κοινωφελή εργασία άλλα 12 μόρια

dikaiologitika.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου