Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α: «Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο»




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6971866081

Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2014
Α.Π. : 328
Προς
- Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Λοβέρδο Ανδρέα
- Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Δεμερτζόπουλο Αλέξανδρο
Κοινοποίηση: Δ/ντη Ειδικής Αγωγής,
Κ. Λολίτσα Κωνσταντίνο


Θέμα: «Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο»

Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Αξιότιμε κε Υφυπουργέ,

               Σε συνέχεια της εποικοδομητικής συνάντησης που είχαμε στις 2-7-2014 και του γόνιμου διάλογου που αναπτύχθηκε, καταθέτουμε εκ νέου αίτημα για συνάντηση εργασίας μαζί σας, με σκοπό να σας παρουσιάσουμε μια επικαιροποιημένη εικόνα των θεμάτων που αφορούν την Ειδική Εκπαίδευση μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών.  Επίσης, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας και να συζητήσουμε τα ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη γνώμη μας ζητήματα, που αφορούν την εκπαίδευση και υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η/και αναπηρία, οι οποίοι φοιτούν στις σχολικές μονάδες και τις υπηρεσίες όπου εργαζόμαστε.
Υπενθυμίζουμε ότι η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. εκπροσωπεί συνδικαλιστικά σε όλη τη χώρα το Ειδικό Εκπαιδευτικό (ΕΕΠ) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες η  αναπηρία.
               Την περίοδο αυτή, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, η ειδική αγωγή συνεχίζει  να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας και να ζητήσουμε την άμεση επίλυσή τους.
               Ειδικότερα:
1.      Ζητάμε να λυθεί θεσμικά το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ευαίσθητου αυτού τομέα της εκπαίδευσης.
2.      Όσον αφορά τις ανάγκες για προσλήψεις, ώστε τα ειδικά σχολεία, τα ΚΕΔΔΥ και οι ΕΔΕΑΥ να λειτουργήσουν κανονικά την τρέχουσα σχολική χρονιά,  είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε ότι σήμερα 28-10-2014, μετά τις συνολικά 631  προσλήψεις του 2014, εξακολουθούν να παραμένουν 1393 Λειτουργικά Κενά ΕΕΠ-ΕΒΠ σε ΣΜΕΑΕ ΚΑΙ ΚΕΔΔΥ (τα στοιχεία για τα λειτουργικά κενά προέρχονται από τις  ΠΔΕ της χώρας)
3.      Θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας την αντίθεσή μας στην εργασιακή και επιστημονική υποβάθμιση των στελεχών της ειδικής αγωγής, με την χρήση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ (που για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης εφαρμόσθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά), για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης και κάλυψη πάγιων αναγκών.  Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα των μελών της σχετικά με την, κακή κατά τη γνώμη μας, χρήση προγραμμάτων που αφορούν την παροχή ευκαιριών σε άνεργους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, με στόχο την κάλυψη περιστασιακά και με μειωμένο κόστος πάγιων αναγκών στην εκπαίδευση.

4.      Ζητούμε να αποδοθεί άμεσα το ποσοστό των μόνιμων διορισμών που αντιστοιχεί για όλα τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, με την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη ΕΕΠ – ΕΒΠ και ΕΠ για την κάλυψη των οργανικών κενών που δημιουργήθηκαν από τις αυξημένες παραιτήσεις – συνταξιοδοτήσεις.

5.      Επιπρόσθετα όσον αφορά την Αυτοαξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου και την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, σας καλούμε να αναλογισθείται τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σχολικές μονάδες και να αποσύρετε τις εγκυκλίους για την εφαρμογή της διαδικασίας. Στο μεταξύ προτείνουμε να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος διάλογος για την κατάργηση της σύνδεσης της βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης με την αξιολόγηση. Αντ΄ αυτής προτείνουμε να προχωρήσετε σε μια μορφή αξιολόγησης που θα προβλέπει ρητά μέτρα βελτίωσης των υποδομών και του στελεχικού δυναμικού της εκπαίδευσης, προς όφελος των μαθητών, χωρίς τιμωρητικές συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς.
6.      Τέλος, εν όψει της  κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, σε συνέχεια της εποικοδομητικής συνεργασίας μας με το Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κ. Κ. Λολίτσα, θα θέλαμε να ενημερωθούμε σχετικά με τις εξελίξεις  στο ζήτημα αυτό και στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Αξιότιμε κε Υπουργέ

               Είμαστε βέβαιοι ότι, εκτιμώντας την διάθεση μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, θα δεχτείτε το αίτημα μας και θα μας καλέσετε σύντομα για μια εποικοδομητική συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου