Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ...ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ





Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η τελετή παράδοσης  - παραλαβής της παλαιάς πολιτικής ηγεσίας στη νέα, που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.


Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο τέως Υπουργός Παιδείας κος Ανδρέας Λοβέρδος, εκπροσωπώντας τους Υφυπουργούς και Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου του, έκανε ένα μίνι απολογισμό της θητείας του, λέγοντας πως κάτω από αυτή την πρωτόγνωρη κοινωνικο-οικονομική κρίση έκανε ότι μπορούσε να κρατήσει τις δομές της Παιδείας όρθιες, πως έφτασε ένα βήμα πριν ανατρέψει την ποσόστωση προσλήψεων του 1 προς 10 για το Υπουργείο Παιδείας, πως παραλίγο και θα είχαμε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την Παιδεία με πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτικών για τη  γενική εκπαίδευση  και 5.000 εκπαιδευτικών για την ειδική αγωγή, πως δεν υπέγραψε καμία απόλυση εκπαιδευτικού σε διαθεσιμότητα και πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν συμπεριφέρθηκε κομματικά σε σχέση με τα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού. Σ αυτό το σημείο υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες από ένα μεγάλο μέρος του ακροατηρίου, γεγονός που ανάγκασε τον τέως Υπουργό να αναφέρει στο κοινό πως πρέπει να "δει" την τοποθέτηση των Προϊσταμένων των Διευθύνσεων του Υπουργείου και θα καταλάβει το "ακομμάτιστο" του τέως Υπουργού. Επίσης ο κος Λοβέρδος απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό κο Αριστείδη Μπαλτά τόνισε πως θα υπάρξει πλήρη ενημέρωση εκ μέρους του για τα καυτά θέματα του Υπουργείου που παραμένουν σε εκκρεμότητα και πως από τα έδρανα της αντιπολίτευσης θα κάνει γόνιμη κριτική, αλλά και θα υποστηρίζει οτιδήποτε θεωρεί πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις.


Ακολούθως πήρε το λόγο ο νέος Υπουργός Παιδείας κος Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον απελθόντα Υπουργό για τη διάθεση συνεργασίας και την ευγένεια που επιδεικνύει κατά τη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής, αναφέρθηκε στα πολυπαραγοντικά προβλήματα της Παιδείας, τα οποία και δεν μπορούν να διορθωθούν χωρίς τη βοήθεια των γονέων, των εκπαιδευτικών και γενικά όλων όσων εμπλέκονται με τα της Παιδείας. Για όλες αυτές τις αναγκαίες αλλαγές χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια. Ο κος Μπαλτάς δήλωσε πως θα είναι ακομμάτιστος κατά τη διάρκεια της θητείας του και πως δεν τον ενδιαφέρει η κομματική-πολιτική τοποθέτηση καθενός, παρά μόνον η εντιμότητα και η διαφάνεια του βίου του. Επίσης εκδήλωσε την πρόθεσή του να μιλήσει με όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου κι αυτό γιατί τον ενδιαφέρει πρωτίστως να είναι ικανοποιημένος ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ο χώρος της οποίας πρέπει να είναι χώρος δημιουργίας ώστε να παράγει ικανοποιήσεις.


 Επίσης μίλησε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας  κος Κώστας Φωτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του τομέα αυτού για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τονίζοντας την πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον απελθόντα προκάτοχό του, την οποία συνεργασία θα φροντίσει να συνεχίσει.

Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ο για πολλά χρόνια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ της Αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε πως γνωρίζει πολύ καλά τα όζοντα προβλήματα της Παιδείας  και πως η πρόθεσή του είναι να προχωρήσει σε βαθειές τομές, έχοντας ως πυλώνα και "εργαλείο" αλλαγής τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Επίσης ο κος Κουράκης μίλησε για την προτεραιότητα που θα δώσει στα θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Μάλιστα μετά το πέρας της σύντομης ομιλίας του και σε συζητήσεις με παρευρισκομένους ανέφερε πως πρόθεσή του είναι η ολοκληρωτική αλλαγή του υπάρχοντος σχεδίου νόμου για την Ειδική Αγωγή, (το οποίο ως γνωστόν δεν πρόλαβε να κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή) και η αντικατάστασή του με νέο.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε τη μεγίστη δυνατή επιτυχία στο έργο της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, αναλογιζόμενοι πως η τύχη της εκπαίδευσης, της παιδείας γενικότερα, σ αυτές τις πολύ κρίσιμες ώρες βρίσκεται στα χέρια της.

Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για αποτυχίες. Με σωφροσύνη και κυρίως χωρίς αμετροέπεια πρέπει να δοθεί η μητέρα των μαχών για την Παιδεία των Ελλήνων.


Εμείς θα είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στις προσπάθειες για την αναγέννηση της  Εκπαίδευσης  με τις όποιες μικρές δυνάμεις μας, αλλά θα είμαστε εδώ επίσης για να ελέγξουμε και να αναδείξουμε τις όποιες πιθανές στρεβλώσεις επιφέρει  η άσκηση εξουσίας. Κι όπως είπε κι ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε καμία περίπτωση.

Καλή δύναμη και καλή τύχη σε όλους μας.

Βασίλης Βούγιας
28 Ιανουαρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου