Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή για την προετοιμασία νέας σχολικής χρονιάς


Ερωτήσεις
Θέμα:
Προετοιμασία νέας σχολικής χρονιάς.
Κόμμα:
ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ημερομηνία:
30/07/2015
Ημ. Τελευταίας Τροποποίησης:
30/07/2015
Καταθέτοντες:
Χριστοφιλοπούλου συζ. Δημητρίου Παρασκευή (Εύη)
Υπουργεία:
Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργοί:
  • Μπαλτάς Αριστείδης/Νικόλαος/Δημήτριος (Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων)

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Υπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων κο Αριστείδη Μπαλτά

Θέμα: "Προετοιμασία νέας σχολικής χρονιάς"

Σύμφωνα με δηλώσεις σας, παρουσιάζονται 20.000 κενά εκπαιδευτικών τα οποία δεν είναι εφικτό να καλυφθούν από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού.
Με αυτό ως δεδομένο, το Υπουργείο έχει επιδείξει πρωτοφανή καθυστέρηση και αδυναμία επίλυσης του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, μια ανάσα πριν την έναρξη του σχολικού έτους, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες τα προηγούμενα έτη πραγματοποιούνταν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επίσης, καθυστέρησε αισθητά η έκδοση της εγκυκλίου για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να καθυστερήσει τόσο η πρόσληψη όσο και η τοποθέτησή τους στα σχολεία της χώρας.
Η πολιτική που ακολουθείται είναι αποσπασματική, αντιφατική και χωρίς σχέδιο. Από τη μία πλευρά ανακαλούνται συγχωνεύσεις συστεγαζόμενων σχολείων με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακόμη περισσότεροι εκπαιδευτικοί ώστε να καλυφθούν τα κενά και από την άλλη δηλώνετε ότι σκέπτεστε να αυξήσετε το ωράριο των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες την εβδομάδα.
Ομοίως, ενώ γνωρίζετε ότι προϋπόθεση για να προσληφθούν εκπαιδευτικοί μέσω ΕΣΠΑ είναι η κατάθεση προτάσεων για καινοτόμα προγράμματα, το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ αλλά δεν έχει καν προχωρήσει στην επέκταση των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).
Η μόνη «πρωτοβουλία» σας μέχρι στιγμής είναι η δήλωση ότι «χρειάζονται κάποιες αλχημείες» ώστε να εξευρεθούν πόροι, στις οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα συμπεριλαμβάνεται η ακύρωση προμήθειας διαδραστικών πινάκων. Δηλαδή, οι «αλχημείες» σας έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών και παράλληλα να στερούνται οι μαθητές ψηφιακά εργαλεία εμπλουτισμού της διδασκαλίας, σύμφωνα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Οι καθυστερήσεις και αστοχίες από πλευράς του Υπουργείου προκαλούν εύλογη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν που θα υπηρετούν το Σεπτέμβριο αλλά και τους γονείς και τους μαθητές.

Κατόπιν αυτών, ερωτάστε:
1.    Πότε θα ολοκληρωθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών και που οφείλεται η μέχρι σήμερα καθυστέρηση;
2.    Πότε θα ολοκληρωθεί η πρόσληψη των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών και που οφείλεται η μέχρι σήμερα καθυστέρηση;
3.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα κονδύλια από το ΕΣΠΑ;
4.    Έχετε ενημερώσει τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών για τη δημοσίως εκπεφρασμένη βούλησή σας να αυξήσετε το ωράριο ή θα θεσμοθετήσετε και πάλι άνευ διαλόγου;
5.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, έστω την ύστατη στιγμή, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά, χωρίς προβλήματα και αρρυθμίες, το νέο σχολικό έτος;  

Η ερωτώσα βουλευτής
Εύη Χριστοφιλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου