Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Διαγωνισμός VIDEO: Οι μαθητές μας ξεναγούν στα Αρχαία Θέατρα


 Tα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την  Κίνηση Πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ διοργανώνουν δράση με τίτλο «Οι μαθητές μας ξεναγούν στα αρχαία θέατρα». Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πραγματοποίησης δράσεων μαθητικών κοινοτήτων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ανταποκρινόμενη στην εκπαιδευτική διάσταση της πολιτιστικής κληρονομίας.
Στο πλαίσιο της δράσης  μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να μας οδηγήσουν σε μια εικονική ξενάγηση στα αρχαία θέατρα της περιοχής τους δημιουργώντας ερασιτεχνικά βίντεο μικρής διάρκειας – έως 10 λεπτά της ώρας- στα οποία θα παρουσιάζουν την ιστορία και τη λειτουργία αρχαίων θεάτρων. Τα βίντεο θα πρέπει να είναι της μορφής wmv, mp4, mov, flvή avi και το μέγεθος τους να μην ξεπερνά τα 80ΜΒ. Πληροφορίες για τη δράση και αίτηση συμμετοχής έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ (www.ert.gr). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συμμετοχών είναι η Παρασκευή 15 Απριλίου 2016.
 Το σύνολο του οπτικοακουστικού υλικού που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί από τηλεοπτικές εκπομπές και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.
Πολύτιμο βοήθημα για τη συγκεκριμένη δράση αποτελεί ο εκπαιδευτικός φάκελος του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Αρχαίο θέατρο στον κύκλο του χρόνου» που συντάχθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης του ΕΣΠΑ «Σχεδιασμός και παραγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας  του θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Ο φάκελος αυτός εμπεριέχει πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την αρχαία δραματική τέχνη και για μία σειρά αρχαίων θεάτρων και έχει αποσταλεί στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να επισκεφθούν τον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού ancienttheater.culture.gr, όπου θα βρουν πλούσιο πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες για τα αρχαία θέατρα, μηχανή αναζήτησης εκθεμάτων σχετικά με τα αρχαία θέατρα από μουσεία της χώρας και να ψυχαγωγηθούν με διαδραστικά παιχνίδια.
Για τον καλύτερο σχεδιασμό της δράσης οι συντονιστές των σχολείων που θα συμμετάσχουν σε αυτή, πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων ( επισυνάπτεται σχετικός ενδεικτικός κατάλογος).
 Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στη δράση αλλά και για τη δημόσια προβολή των βίντεο από την ΕΡΤ απαιτείται έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/ κηδεμόνων τους. Τα έντυπα της έγγραφης συγκατάθεσης   θα διατηρηθούν στο αρχείο των σχολείων.
Πληροφορίες σχετικά με τους χώρους των αρχαίων θεάτρων παρέχονται από το ΔΙΑΖΩΜΑ ( τηλέφωνο: 210 8254 256) και σχετικά με τις προδιαγραφές των βίντεο από την ΕΡΤ (e-mail: webmaster@ert.gr).
Η συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην εν λόγω δράση είναι προαιρετική και θα υλοποιηθεί χωρίς κόστος για το Δημόσιο, με ευθύνη των Διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων των οικείων σχολικών μονάδων, με την προϋπόθεση ότι δεν παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου