Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

"Αντιφατικές ρυθμίσεις για τα κριτήρια συνάφειας μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή"...ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή από τον Θ. Φορτσάκη και την Ν. Μπακογιάννη της Ν.Δ.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 5 Αυγούστου 2016


Αντιφατικές ρυθμίσεις για τα κριτήρια συνάφειας μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή

Τον έντονο προβληματισμό τους για την αντιφατική αντιμετώπιση της συνάφειας των μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων που έχουν υποβληθεί από τους υποψήφιους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, επισημαίνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής  Θεόδωρος Φορτσάκης μαζί με την Συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ΝΔ, Βουλευτή Α΄ Αθηνών,  Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι συνυπογράφοντες Βουλευτές αναφέρουν ότι είναι αδιανόητο το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας για την εξέταση της συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση να προτείνει με απόφασή του τα κριτήρια συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων ώστε «να μη θίγονται κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων που έχουν ήδη εγγραφεί» και το Υπουργείο Παιδείας να εκδίδει αναιρετική απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίνονται όλοι οι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί τίτλοι, ακόμη και εκείνοι που τους είχε αποδοθεί συνάφεια κατά το παρελθόν. Έτσι, ρωτούν τον Υπουργό Παιδείας:

  • Tι ισχύει τελικά σχετικά με τη συνάφεια των μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων για την πρόσληψη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού;


Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης.





ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

NTOΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Βουλευτής Α΄ Αθηνών- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση προς τον
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
                                                κύριο Νίκο Φίλη

Θέμα: Αντιφατικές ρυθμίσεις για τα κριτήρια συνάφειας μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή

                                                                                       Αθήνα, 5 Αυγούστου 2016

Σύμφωνα με την από 9 Μαρτίου 2016 ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα κριτήρια συνάφειας μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή, το έργο της εξέτασης της συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όπως προβλέπεται από το άρθρο 28 παρ. 11 του Ν. 4186/2013. Η έναρξη ισχύος των κριτηρίων συνάφειας πρέπει, κατά την ανακοίνωση του Υπουργείου, για λόγους ισονομίας και χρηστής διοίκησης, να οριστεί με τρόπο που να μην τίθεται ζήτημα κλονισμού της αρχής της εμπιστοσύνης του διοικούμενου και να μη δημιουργεί το αίσθημα αιφνιδιασμού.

Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας,  με την υπ. αρ. πρωτ. 1482/11-03-2016 απόφασή του, προτείνει τα κριτήρια συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση να ισχύουν από την ημερομηνία ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ «ώστε να μη θίγονται κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων που έχουν εγγραφεί και φοιτούν πριν την ημερομηνία ανάρτησης της εν λόγω απόφασης».

Με την υπ. αρ. πρωτ.  118640 /19-07-16, ωστόσο, πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για τις δομές της Ειδικής Αγωγής, το Υπουργείο Παιδείας επεσήμανε ότι: «στο ΙΕΠ αποστέλλονται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. ή Δ.Ε. όλοι οι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί τίτλοι που υποβάλλονται από τους υποψηφίους προκειμένου να μοριοδοτηθούν, ακόμη και στην περίπτωση που τους είχε αποδοθεί συνάφεια θετική ή αρνητική κατά το παρελθόν».

Η αντιφατική αυτή αντιμετώπιση της συνάφειας των μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων που έχουν υποβληθεί από τους υποψήφιους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα τη σύγχυση και τη δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας σε αυτούς, ενώ η από 19-07-16 προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας φέρει το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθο ερώτημα:

-       Tι ισχύει τελικά σχετικά με τη συνάφεια των μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων για την πρόσληψη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού;

Οι ερωτώντες  Βουλευτές

Θεόδωρος Φορτσάκης                                                    Ντόρα Μπακογιάννη
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ                                             Βουλευτής Α΄ Αθηνών ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου