Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Πρόσκληση για την έκθεση με τίτλο: «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα & και το παιχνίδι με τις μάσκες»






Δελτίο Τύπου
Έκθεση «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα & και το παιχνίδι με τις μάσκες»


Από τον Απρίλιο του 2016 το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σε συνεργασία με την οργάνωση Save the Children, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας, υλοποιεί ένα ολιστικό πρόγραμμα παρέμβασης για παιδιά-πρόσφυγες (ηλικίας 3 έως 18 ετών), που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού και του Ελληνικού Ι & ΙΙΙ στην Αττική. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις άτυπης εκπαίδευσης, δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες καθώς και νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, το Νοέμβριο του 2016 το Δίκτυο διοργάνωσε στην Αθήνα έκθεση με τίτλο: «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα & το παιχνίδι με τις μάσκες».

Η έκθεση αποτελείται από μάσκες, που έφτιαξαν παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες, καθώς και σχετικές φωτογραφίες του Νίκου Κολοβού, που απεικονίζουν το συνολικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου μάσκας, το οποίο υλοποίησε το Δίκτυο μαζί με τα παραπάνω παιδιά που διαβιούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό και στο Ελληνικό ΙΙΙ.

Η έκθεση πλέον ταξιδεύει και θα φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Κτίριο «ΤΣΙΚΡΙΚΗ» (Ισόγειο, Γαμβέτα 6 - Ιάσονος 145), από τις 26 Απριλίου 2017 έως τις 10 Μαΐου 2017, 9.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00.  

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 και ώρα 19.30. Στα εγκαίνια θα λάβουν μέρος και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:


- Ιωάννα Λαλιώτου, Αν. Πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Μάγδα Βίτζου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Μαγνησίας
- Ελένη Μπαρμπουδάκη, Εκπαιδευτικός ΔΥΕΠ Βόλου
- Πάνος Χριστοδούλου, Διευθυντής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού
- Βιόλα Γκιόκα, Υπεύθυνη των προγραμμάτων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Σχιστού και του Ελληνικού Ι & ΙΙΙ.  


Το παιχνίδι με τις μάσκες που τα ίδια τα παιδιά έφτιαξαν και ζωγράφισαν με το δικό τους τρόπο, αποτελεί έναν πρωταρχικό διάλογο με τον υπαρξιακό πυρήνα του εαυτού, την επικέντρωση στο ποιος/ά είμαι. Οι μάσκες τους εκφράζουν την ιδιαιτερότητα των συναισθημάτων αλλά  αποτυπώνουν και την πολιτισμική διάσταση μέσα από τον απόηχο του τόπου καταγωγής, του ταξιδιού, του συναισθηματικού φορτίου που φέρουν.

Όπως σημειώνει και η ιδρύτρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού», Μυρσίνη Ζορμπά, "...η Έκθεση  προσφέρει πολλά ερεθίσματα που θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε για να προσεγγίσουμε το παιχνίδι των παιδιών. Οι φωτογραφίες του Νίκου Κολοβού βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις μορφές και τα χρώματα που αποτυπώνουν μέσα στο σκηνικό του στρατοπέδου. Επικεντρωμένες άλλοτε στην έκφραση της μάσκας και σε ό,τι μπορούμε να διακρίνουμε πίσω της, μέσα από ένα ζευγάρι μισόκλειστα μάτια ή ένα τσουλούφι μαλλιών που εξέχει,  και άλλοτε στα σώματα που καταθέτουν κι αυτά, σε αντιδιαστολή συνήθως, τη δική τους αλήθεια. Κι ακόμη οι φωτογραφίες μας φέρνουν σε επαφή με μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες παιδιών που διαδηλώνουν μέσα από ένα μικρό πολύχρωμο τρομακτικό καρναβάλι τη δύναμη της αντοχής.
Πίσω τους η θάλασσα και μπρος οι φράχτες των συνόρων αλλά εκεί, μέσα στο στρατόπεδο που έγινε η φωτογράφιση, έχει στηθεί μια μικρή γιορτή για να διαδηλώσουν ότι ζουν, διεκδικούν, στέλνουν μηνύματα σε όλους εμάς και είναι εδώ, έτοιμα να συμμετάσχουν σε ό,τι μπορεί να τα βγάλει από την απομόνωση. 
Ωστόσο, για να πετύχει το πείραμα, χρειάζεται να ξαναγίνουμε όλοι λίγο παιδιά. Γιατί η παιδική ηλικία είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα, πλούσιας επικοινωνίας και ελεύθερης έκφρασης που μας χωράει όλους κι αξίζει να τον αναβιώσουμε".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου