Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακοίνωση Α.Σ.Ε. Ε.Π.Π./Ε.Β.Π. για την έναρξη της σχολικής χρονιάς





Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, αντοχή και δημιουργικότητα!
            Κάθε νέα σχολική χρονιά είθισται να ξεκινάει με αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Ελπίζουμε πως κάθε μέλος ΕΕΠ και ΕΒΠ θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του μέσα στις δομές της ειδικής αγωγής που θα κληθεί να υπηρετήσει, σε επιστημονικό και παιδαγωγικό επίπεδο, παρά τις αντιξοότητες που κάθε χρόνο συναντάμε και απ' ότι φαίνεται θα είναι για άλλη μια χρονιά μπροστά μας.
            Η αλήθεια είναι πως απέχουμε πολύ από μια σύγχρονη ειδική αγωγή που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών που φοιτούν στις δομές της ΕΑΕ, των γονιών τους και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτές. Οι δομές στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι κατάλληλες για να υποστηρίξουν το σύγχρονο παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ούτε και τα αναλώσιμα υλικά δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν εκπαιδευτικούς και γονείς.
            Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με δεδομένα τα κενά που υπήρξαν και τα προηγούμενα έτη. Η παραδοχή της κυβέρνησης για μηδενικούς διορισμούς μέχρι και το 2019 και μάλιστα με ψηφισμένο νόμο αποτελεί κόκκινο πανί για το σύνολο των αναπληρωτών που για άλλη μια χρονιά θα δώσουν τη μάχη στα σχολεία... όπου κι αν βρεθούν! Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τη λογική της αδιοριστίας, με τους αναπληρωτές να αναπληρώνουν τον εαυτό τους κάθε χρόνο, ώστε αυτό που είναι λογικό και αυτονόητο - το να είναι πλήρως στελεχωμένα τα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς - να θεωρείται ως επίτευγμα της κυβέρνησης.
            Οι αριθμοί όπως μαρτυρούν πως για άλλη μια χρονιά τα σχολεία ξεκινάνε με πολύ λιγότερους συναδέλφους από όσους πραγματικά χρειάζονται. Δεκάδες συνάδελφοι, μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ -σε κάθε Περιφέρεια - μένουν έξω από τις προσλήψεις της Α' φάσης, αλλά και συνολικά όπως δείχνουν τα πράγματα. Αν μάλιστα οι προσλήψεις αφορούν το 90%, αυτό σημαίνει πως για πολλούς συναδέλφους η ανεργία για φέτος θα είναι δεδομένη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το σχεδιασμό της ζωής τους, αλλά και την ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών.
            Επιπλέον προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με τις ενστάσεις των συναδέλφων που για άλλη μια χρονιά ένα μεγάλο κομμάτι αδικείται (και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικά!) και γίνεται - όπως πάντα - "μπαλάκι" ανάμεσα σε ΑΣΕΠ και ΠΔΕ χωρίς να τους λύνεται το πρόβλημα.
Προβλήματα τα οποία ενσωματώνονται σε μια συνολικότερη πολιτική για την εκπαίδευση όπως μαρτυράει και το ΠΔ 79/2017 με το οποίο μονιμοποιούνται όλες οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρονών σε Γενική, Ειδική και Προσχολική Αγωγή. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζει σταθερά στις ράγες της πολιτικής της Ε.Ε -ΟΟΣΑ και  των κελευσμάτων του ΣΕΒ  για την παιδεία που απαιτούν εκπαιδευτικούς χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, και ποιότητα για τους μαθητές ανάλογα με την τσέπη των γονιών τους. Ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή που σταθερά το κόστος για κάθε οικογένεια ολοένα και μεγαλώνει.
Μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των μαθητών απαιτούμε με την έναρξη της χρονιάς ΑΜΕΣΑ μέτρα στήριξης της λειτουργίας των σχολείων, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών καθώς και των απαραίτητων επισκευών, δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου. Άμεση χρηματοδότηση των Ειδικών Σχολείων από τις Σχολικές Επιτροπές για όλα τα αναλώσιμα. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.


Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε:
*      Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάθε Περιφέρεια/Διεύθυνση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων. Διεκδικούμε άμεσα να γίνει η Β' φάση των προσλήψεων και να καλυφθούν όλα τα κενά!
*      Η Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη να γίνει Μέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης, με αίτημα την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ και ταυτόχρονα την ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ και ΑΔΕΙΩΝ (ασθενείας, λοχείας, ανατροφής, κανονικής κλπ.) ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ.
*      Αναβάθμιση των συναδέλφων ΕΒΠ (σε επίπεδο δικαιωμάτων και μισθολογικό).
*      Επίδομα ανεργίας και πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
*      Έκδοση πάσο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας για 50% έκπτωση στα ΜΜΜ.
*      Κάλυψη όλων των αιτήσεων για παράλληλη στήριξη με ένα δάσκαλο/α ανά παιδί.
*      Έγκαιρη καταβολή του μισθού κάθε μήνα.
*      Να πραγματοποιηθούν τώρα οι 30.000 μόνιμοι διορισμοί που είναι αναγκαίοι για την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση.
*      Διεκδικούμε αταλάντευτα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/9 ΣΤΗ 13:30 ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου