Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

To σκάκι πηγή δημιουργίας αλλά και χαράς για τα παιδιά μας...Του Χρήστου Πιλάλη




                                            To σκάκι πηγή δημιουργίας αλλά και χαράς για τα παιδιά μας

Χρήστος Πιλάλης

Εκπαιδευτικός, Έφορος Σχολικού Σκακιού της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας
Councillor της Επιτροπής Σχολικού Σκακιού της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας


Σε δυο εβδομάδες, το Περιστέρι, μια πόλη με μεγάλη παράδοση στο σκάκι, θα υποδεχθεί την τελική φάση του 30ου Πανελλήνιου Ατομικού Μαθητικού Πρωταθλήματος και του 16ου Πανελλήνιου Ομαδικού Μαθητικού Πρωταθλήματος.
Περισσότερα από 1300 παιδιά όλων των τάξεων, από Νηπιαγωγείο μέχρι και Λύκειο, που προκρίθηκαν από μία ή και δυο προκριματικές φάσεις (Δήμους, Τομείς, Περιφέρειες) για τρεις μέρες θα συμμετέχουν σε μια πολύ όμορφη γιορτή. Σε μια γιορτή της σκέψης, του παιχνιδιού, της άμιλλας.
Στο τέλος της γιορτής κάποια παιδιά θα σηκώσουν τα έπαθλα των νικητών και νικητριών.
Όμως στην πραγματικότητα οι νικήτριες και οι νικητές είναι πολύ περισσότεροι. Είναι οι κάποιες δεκάδες χιλιάδες παιδιών, που αγωνίσθηκαν εδώ και δυόμισι μήνες σε όλες τις φάσεις των πρωταθλημάτων, προκριματικές και τελικές. Γιατί όλα αυτά τα παιδιά έχουν κερδίσει και συνεχίζουν να κερδίζουν, πολλά από την ενασχόληση τους με το σκάκι και μόνο.
Έχουν αρχίσει να μαθαίνουν σε αυτές τις πολύ κρίσιμες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους ηλικίες - και συνεχίζουν από παρτίδα σε παρτίδα, από προπόνηση σε προπόνηση να μαθαίνουν - να φτιάχνουν σχέδια, να βάζουν στόχους, να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερη υπομονή και επιμονή, να χάνουν και να κερδίζουν χωρίς να βγάζουν λάθος συμπεράσματα, χωρίς ηττοπάθεια ή υπερφίαλες εκτιμήσεις. Μαθαίνουν να έχουν επιμονή για να φτάσουν σε αυτό που θέλουν πολύ, να αξιολογούν δεδομένα και καταστάσεις. Έχουν ήδη αρχίσει να φτιάχνουν παρέες με την ίδια όμορφη και δημιουργική πνευματική ενασχόληση, με τις οποίες θα μεγαλώσουν μαζί. Πολλά ακόμη μπορούμε να πούμε για τις εκπαιδευτικές αρετές του σκακιού, έχει άλλωστε χυθεί πολύ μελάνι για αυτές σε άρθρα ή μελέτες Ελλήνων και ξένων ειδικών (ψυχολόγων, εκπαιδευτικών, κοινωνιολόγων).
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της το σκάκι και όσες και όσους το αγαπούν και θέλουν να ασχολούνται με αυτό. Κυρίαρχο ζήτημα είναι να μάθουν αν είναι δυνατό όλα τα παιδιά σκάκι, για τους λόγους που ανέφερα νωρίτερα και πολλούς άλλους. Οι μεγάλες διακρίσεις, οι τίτλοι, εθνικοί και διεθνείς θα έρθουν μόνο από τα παιδιά που χωρίς πίεση αγαπούν ή θα αγαπήσουν πολύ το σκάκι. Όχι από παιδιά που θα παίξουν σκάκι ή θα προπονηθούν για το χατίρι του γονιού. Γιατί δυστυχώς το έχουμε δει και αυτό, την επιβολή γονιών στα παιδιά τους με στόχο τον πρωταθλητισμό, μέσα σε μια κοινωνία που απόλυτα φυσιολογικά έχει πανσπερμία απόψεων, αντιλήψεων, στόχων. Τα παιδιά που θα πιεσθούν να κάνουν πρωταθλητισμό χωρίς πραγματικά να το θέλουν, κατά 99 /100 θα εγκαταλείψουν βραχυπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα το σκάκι και θα στερηθούν πολλά που θα ωφεληθούν αν μείνουν σε αυτό.
Η εμπειρία δείχνει πως μεγάλο ποσοστό των παιδιών που ασχολούνται αβίαστα με το σκάκι, το απολαμβάνουν και μένουν σε αυτό. Οι δε αριθμοί, δείχνουν μεγάλη άνοδο των συμμετοχών σε αγώνες για παιδιά.
Γι΄αυτό και εμείς όσοι και όσες εμπλεκόμαστε στη διοργάνωση της τελικής φάσης που θα γίνει στο Περιστέρι, φροντίζουμε ώστε να είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία για τα παιδιά, που θα ενισχύσει τα όποια θετικά συναισθήματα τους για το πνευματικό μας άθλημα.
Ήδη η ΕΣΟ έκανε φέτος ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην οικονομική διευκόλυνση των γονιών, των ηρώων δηλαδή που βρίσκονται πίσω από τα όμορφα παιδικά πρόσωπα που θα δούμε στο Περιστέρι. Κατήργησε την υποχρεωτική διαμονή σε ξενοδοχεία της διοργάνωσης και περιόρισε το κόστος που είναι απολύτως αναγκαίο για τα οργανωτικά έξοδα, σε ένα παράβολο. Πέρυσι υπήρξε και άλλη μια αλλαγή που βοήθησε το μαθητικό σκάκι, όταν οι αγώνες έγιναν στο Δημοτικό Στάδιο Λουτρακίου. Ανέδειξε έτσι την αθλητική εικόνα του, που τα προηγούμενα χρόνια αν και λαϊκό άθλημα ήταν κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους ξενοδοχείων.
Η τελική φάση που θα γίνει στο Περιστέρι θα αξιολογηθεί από όλες και όλους μας. Και η ΕΣΟ θα προχωρήσει σε όποια επιπλέον βήματα χρειαστούν.
Είμαστε όμως σίγουροι πως η ομάδα που σηκώνει το βάρος της διοργάνωσης, όλοι τους πολύ έμπειροι στα οργανωτικά θέματα σκακιστές και σκακίστριες από την καρδιά του ελληνικού σκακιού, θα πετύχουν μια διοργάνωση αντάξια όλων των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου