Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μ. ΤΖΟΥΦΗ


ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.

Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (Αρ.Απόφ.:6460/2004 Πρωτοδ. Αθηνών)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Χτές 8-5-2018 έγινε προγραμματισμένη συνάντηση μελών του Δ.Σ. της ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. με την αρμόδια για την ειδική αγωγή Yφυπουργό κ.Τζούφη. 
Τα μέλη του Δ.Σ. έθεσαν ζητήματα που σχετίζονται με το νέο ν/σ.
Κυρίαρχο θέμα ήταν οι διατάξεις για το ΙΕΠ οι οποίες δεν υπήρχαν στο ν/σ που δόθηκε σε διαβούλευση ενώ ενημερώθηκε η Υφυπουργός για θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν. 'Εγινε αναφορά στην παράλειψη της ΠΟΣΕΕΠΕΑ στο άρθρο 75 όπως, μεταξύ άλλων φορέων και της ΕΣΑΜΕΑ, ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ και του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ.
Επιπλέον οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. ζήτησαν να υπάρξει σαφής διάταξη η οποία να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των ειδικών σχολείων ανάλογη με αυτήν που έγινε πρόσφατα για τα Ε.Κ. στη βάση της αντιστοιχίας του μαθητικού δυναμικού όπως αναφέρεται στο ν/σ προκειμένου για ύπαρξη υποδιευθυντή.
Επίσης έγινε αναφορά στη διάταξη η οποία θέτει όριο ηλικίας για πρώτη εγγραφή στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. τα 16 χρόνια κάτι που εμποδίζει την εγγραφή μαθητών/τριών 17 ή 18 ετών οι οποίοι αν και δεν έχουν ολοκληρώσει την Υ.Ε. και με δεδομένο πώς δεν έχουν εναλλακτική λύση (δεν υπάρχουν ΣΔΕ ΕΑΕ) τελικά μένουν εκτός υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Προτάθηκε συγκεκριμένη λύση η οποία μπορεί να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα αυτό. 
Αναφορικά με τα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. οι εκπρόσωποι της ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. ανέλυσαν τις απόψεις τους και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει τελευταία με την λειτουργία "επιστημονικής επιτροπής" στο ΙΕΠ. 
Κατόπιν έγινε συζήτηση για το μέρος του ν/σ που αφορά τις κρίσεις στελεχών όπου οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. της ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σχετικά με το όριο των δύο θητειών, με τη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων, την αποσαφήνιση όρων όπως οι τύποι των σχολείων της ΕΑΕ ενώ προτάθηκε να εξεταστεί τα συμβούλια επιλογής να έχουν διαφορετική σύνθεση - πλην φυσικά των αιρετών - όταν κρίνουν υποψήφιους Δ/ντές ΣΜΕΑΕ. Επιπλέον οι εκπρόσωποι της ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α. εξέφρασαν την απορία τους, γιατί δεν αναφέρεται η σειρά με την οποία θα γίνονται οι κρίσεις στελεχών.
Γι άλλη μία φορά τονίστηκε η σημασία της πρόβλεψης ύπαρξης ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού σε κάθε σχολείο και όχι μόνον στις ΣΜΕΑΕ, ανάγκη η οποία είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ορατή.
Τέλος εκφράστηκε η ανησυχία για τις προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και μονίμων στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. αφού οι νέοι κλάδοι επηρεάζουν εργαστηριακές ειδικότητες όπως η αυτόνομη διαβίωση, η κηπουρική, η μαγειρική κλπ., ενώ υπήρξε προβληματισμός για το "μετά τα Ε.Ε.Ε.ΕΚ." που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου