Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Για Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη πρόκειται και όχι για διαγωνισμό ορθής συμπλήρωσης Υπεύθυνης Δήλωσης με πολλές παγίδες - ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΝΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ



Σχετικά με το θέμα της απόρριψης από τον Αξιολογικό Πίνακα της Π.Δ.Ε. Αττικής  συναδέλφων υποψηφίων αναπληρωτών Ε.Β.Π. για το 201θ-19, με το αιτιολογικό της ελλιπούς συμπλήρωσης της Υπεύθυνης Δήλωσης της Αίτησης - Δήλωσής τους, έχω να πω τα εξής:

1.- Η Εγκύκλιος υπ αριθμ. 56267/Ε4/5-4-2018, με Θέμα:
" Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για α) τις δομές της Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ.)β) για την εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης και γ) για την άσκηση καθηκόντων σε σχολικές μονάδες Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης για το διδακτικό έτος 2018 - 19.", στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α αναφέρει:  

"ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄. Γενικές οδηγίες
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο επίσημα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή. Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.
Η κάθε ΠΔΕ δύναται να καθορίσει στο πλαίσιο της ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας των αιτήσεων τον βέλτιστο τρόπο για την αποστολή των δικαιολογητικών."

Η Π.Δ.Ε. Αττικής πρόκρινε ως μοναδικό τρόπο υποβολής της αίτησης των Υποψηφίων Αναπληρωτών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., την ταχυδρομική συστημένη επιστολή και μόνον, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να έχουμε τόσες πολλές αιτήσεις με ελλείψεις στις Υπεύθυνες Δηλώσεις, άρα και απορρίψεις, καθότι η μη αυτοπρόσωπη κατάθεση και ο μη πρώτος έλεγχος από αρμοδίους της Π.Δ.Ε. δεν επέτρεψε τη διόρθωση λαθών ή την επισήμανση ελλείψεων.
Επιπλέον, προφανώς κατόπιν εντολής, δεν επετράπη στους αρμοδίους υπαλλήλους της Π.Δ.Ε. να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με τους υποψηφίους, των οποίων η Υπεύθυνη Δήλωση παρουσίαζε ελλείψεις, ώστε να υπάρξει διόρθωση, με αποτέλεσμα η συλλήβδην απόρριψή τους με βάση την παρακάτω πρόβλεψη της Εγκυκλίου πρόσληψης:

"ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄. Βασικά Δικαιολογητικά
Με την Αίτηση-Δήλωση, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι και η Υπεύθυνη Δήλωση στο τέλος αυτής, στην οποία πρέπει να συμπληρώνονται τα απαραίτητα -κάθε φορά- τετραγωνίδια από τον υποψήφιο, καθώς η έλλειψη συμπλήρωσής τους είναι λόγος απόρριψης ανεξάρτητα από την πληρότητα των λοιπών στοιχείων."

2.- Στις υπόλοιπες Π.Δ.Ε., σε όποιες δεν προεκρίθη αποκλειστικά και μόνον η ταχυδρομική συστημένη επιστολή, δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα μαζικών απορρίψεων, καθότι υπήρξε καθοδήγηση από τις Π.Δ.Ε. για την διόρθωση των παραλείψεων στη συμπλήρωση της Υπεύθυνης Δήλωσης.

3.- Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε αυτό το πρωτοφανές μαζικό φαινόμενο απορρίψεων στην εν λόγω Π.Δ.Ε. θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, αφενός με ενημέρωση απ αυτήν, για το θέμα που δημιουργήθηκε, του ΑΣΕΠ που θα κρίνει τις ενστάσεις του Ε.Β.Π., αφετέρου με την ειδοποίηση των αναπληρωτών Ε.Ε.Π. των οποίων οι Υπεύθυνες Δηλώσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έστω και τώρα και οπωσδήποτε πριν δημοσιευθούν οι Προσωρινοί Πίνακες υποψηφίων αναπληρωτών Ε.Ε.Π. για το 2018-19.

4.- Πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι πως στην περίπτωση μας έχουμε να κάνουμε με "Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη" και όχι για διαγωνισμό ορθής συμπλήρωσης Υπεύθυνης Δήλωσης με τυπικά στοιχεία και καμιά ουσία, με πάρα πολλές παγίδες συμπλήρωσης.

και

5.- Αν η Π.Δ.Ε. Αττικής ήθελε να επιτύχει "να καθορίσει στο πλαίσιο της ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας των αιτήσεων τον βέλτιστο τρόπο για την αποστολή των δικαιολογητικών", απέτυχε παταγωδώς, εξωθώντας στην ανεργία πλήθος συναδέλφων μας για "ψύλλου πήδημα".

Βασίλης Βούγιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου