Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Τι είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης για την Παιδεία στη ΔΕΘ και τι δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου επ αυτών






Τι είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την Παιδεία στη ΔΕΘ

  • ·         Παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία, με αξιολόγηση παντού
  •  
  • ·         Κουπόνια ύψους 180 ευρώ το μήνα στα νέα ζευγάρια ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
  • ·         Μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας. Πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας και όχι με τρομοκράτες και παράνομους να βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.
  • ·         Επενδύσεις σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια
  •  Eλευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού, την κατάρτιση προγράμματος σπουδών. Να ξεφύγουμε επιτέλους από την τυραννία του ωρολόγιου προγράμματος.
  • ·         Αξιολόγηση παντού. Δέσμευση για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
  • ·         Θα καταργήσει την «αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια και θα καθιερώσει την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από μια Ανεξάρτητη Αρχή διασφάλισης ποιότητας και από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται κι ένα μέρος της χρηματοδότησης τους.
  • ·         Θα ορίσει ελάχιστο όριο για την είσοδο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • ·         Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο-καμιά απολύτως έκπτωση στην αξιολόγηση

Απάντησε δε σε σχετικές ερωτήσεις στη Συνέντευξη Τύπου ως εξής:

Οι συμβασιούχοι

Ερ: Πώς σκέφτεστε το μέλλον τους;
Απ: Έδωσα μια συγκεκριμένη απάντηση. Όταν ένας νέος υπογράφει μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, υπογράφει σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όταν λήγει η σύμβαση δεν απολύεται. Λήγει η σύμβαση.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τακτικοί και καλύπτουν κάθε χρόνο πάγιες κυβερνητικές ανάγκες. Εκεί που έχουμε ανάγκες θα υπάρξει προτεραιότητα. Ναι στον εξορθολογισμό του συστήματος. Όταν μιλάμε για εποχικούς υπαλλήλους στην δασική υπηρεσία, δεν χρειάζεται να τους προσλαμβάνει το κράτος όλο το χρόνο. Είναι δυνατόν οι προσλήψεις να γίνονται Ιούλιο; Προφανώς και το κράτος πρέπει να έχει πρόνοια και πρόσληψη
Οι απολύσεις στο Δημόσιο
Ερ: Ποια θα είναι η πολιτική σας για τον Δημόσιο Τομέα;
Απ: Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνουμε μία πρόσληψη για κάθε απόλυση. Έχω θέσει πλαίσιο προσλήψεων ανά συνταξιοδοτήσεις. Τα σχέδιά μου είναι πολύ πιο φιλόδοξα. Κι επειδή το έχω διαχειριστεί, έχω άποψη για το πώς η δημόσια Διοίκηση μπορεί να λειτουργεί καλύτερα. Όταν πήγα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πολλούς θα τους ζήλευαν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι καταρτισμένοι, πατριώτες και περήφανοι για την δουλειά τους.




Η ανακοίνωση του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Κώστας Γαβρόγλου: Από την ακραία νεοφιλελεύθερη εμμονή του κ. Μητσοτάκη δεν γλίτωσε ούτε η Εκπαίδευση

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, αναφερόμενος στα σχετικά με την Εκπαίδευση σημεία της ομιλίας του Προέδρου της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, δήλωσε:
«Από την ακραία νεοφιλελεύθερη εμμονή του κ. Μητσοτάκη δεν γλίτωσε ούτε η Εκπαίδευση.
Για αυτά ακριβώς μας πίεζε το ΔΝΤ: Όλα στους ιδιώτες, με συνακόλουθο αποτέλεσμα οι λίγοι που έχουν οικονομική άνεση να αποκτούν δικαίωμα στη μόρφωση, και οι πολλοί που δεν την έχουν… έχασαν.
Επανέλαβε τη συνήθη κορώνα περί ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Μόνο που τώρα άλλαξε τα επιχειρήματά του: έως τώρα πρότεινε την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Τώρα, μάλλον μετά τις εξαγγελίες αναβάθμισης του Λυκείου και τις δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, βρήκε άλλο επιχείρημα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων: για να έρχονται ξένοι φοιτητές.
Αγνοεί, όμως, ο κ. Μητσοτάκης ότι με τα ξενόγλωσσα Τμήματα που ιδρύουμε και τις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων φοιτητών είναι πια μία πραγματικότητα.
Επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης με έμφαση το «Αξιολόγηση Παντού» επαναφέροντας στην εκπαιδευτική κοινότητα συνειρμούς της διαθεσιμότητας των 2.500 εκπαιδευτικών, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμπράκτως απάλλαξε την εκπαιδευτική κοινότητα από τις παραμέτρους ανασφάλειας καταργώντας το ΠΔ152 που χρησιμοποιήθηκε με μανία ενάντια στους εκπαιδευτικούς.
Ακούσαμε, όμως, και άλλα πολλά. Ανάμεσα τους ότι οι «Έλληνες δεν ζητούν διορισμούς». Ας παύσει προς στιγμήν να είναι ερμηνευτής των αισθημάτων του λαού μας, και ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης με την ίδια σαφήνεια που τον χαρακτήρισε στις υπόλοιπες δεσμεύσεις του: θεωρεί ή όχι ότι χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση; Ναι ή όχι;. Ο Πρωθυπουργός από το ίδιο βήμα -της ΔΕΘ- ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια αδιοριστίας ξεκινούν οι διαδικασίες για τον μόνιμο διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση. Έχει πρόβλημα με αυτό ο κ. Μητσοτάκης;
Αναμένω, βέβαια, με ενδιαφέρον τη θέση της εκπαιδευτικής κοινότητας (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) επί των συγκεκριμένων εξαγγελιών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου