Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

"H γρίπη δεν σηκώνει εφησυχασμό" - Οδηγίες για ασθενείς και υγιείς


Eπαγρύπνηση όλων για τη γρίπη συνιστά το υπουργείο Υγείας. Η επικράτηση της γρίπης τύπου Α, που είναι σοβαρή, και η επάνοδος του πανδημικού στελέχους Η1Ν1 δεν σηκώνουν εφησυχασμό, καθώς την τελευταία εβδομάδα υπερδιπλασιάστηκαν οι νεκροί από επιπλοκές, φτάνοντας τους 39.
Τα παραπάνω μεταξύ άλλων τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, γιατρός Γιάννης Μπασκόζος, και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.
Φέτος, η χώρα μας είναι ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στην Ευρώπη μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αλλά και ανάμεσα στις χώρες με την υψηλότερη θνητότητα μαζί με την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η συντριπτική πλειονότητα (98,8%) των κρουσμάτων γρίπης στην Ευρώπη φέτος είναι τύπου Α και από αυτά το 80% Η1Ν1.
Εμβολιαστική κάλυψη
Ωστόσο, συγκριτικά με την ίδια εβδομάδα της περιόδου 2015-2016, οπότε επικρατούσε πάλι το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α, φέτος (2018-2019) μετράμε λιγότερους θανάτους -39 σε σύγκριση με 62. Ανάμεσα στα θύματα της γρίπης είναι και δύο παιδιά. Μέχρι στιγμής, έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 9 παιδιά, που ήταν όλα ανεμβολίαστα.
Στις ΜΕΘ, επίσης, έχουν νοσηλευτεί μέχρι στιγμής 165 συνάνθρωποί μας, ηλικίας από κάτω του έτους μέχρι ενενήντα ετών, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Η μέση ηλικία των θυμάτων της γρίπης -εξήγησε- είναι τα 68 χρόνια, ενώ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ τα 62 έτη.
Το 75% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και το 84% των θυμάτων άνηκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, στην οποία συστήνεται ο εμβολιασμός. Από όσους μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, σημείωσε, μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένο.
Οσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κάθε φέτος και καλύτερα, ωστόσο παραμένει χαμηλή, τόνισε η Παρασκευή Τσώνου, παθολόγος- λοιμωξιολόγος υπεύθυνη του Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνολικά έχουν εμβολιαστεί 1,6 εκατ. πολίτες.
Τα πρωτεία κρατούν τα άτομα άνω των 60 ετών που έσπευσαν να εμβολιαστούν σε ποσοστό 31%. Οπως εξήγησε, στα άτομα αυτά πιθανώς περιλαμβάνονται και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιες πνευμονοπάθειες κ.λπ. Συνεπείς είναι και οι γονείς που έχουν παιδιά με άσθμα.
Στον αντίποδα, οι έγκυες, οι λεχωίδες και οι θηλάζουσες δεν ακολούθησαν τις συστάσεις της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Ο εμβολιασμός στην περίπτωση αυτή προστατεύει τη μητέρα, αλλά και το βρέφος, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Προσοχή και απομόνωση
Οσον αφορά τα παιδιά, επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου, από αυτά που θα νοσήσουν, τα μισά θα έχουν τη γρίπη. Μπορεί τα παιδιά να περνούν τη γρίπη πιο ελαφρά, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή και οπωσδήποτε απομόνωση, ξεκούραση και ανάρρωση, τόνισε και πρόσθεσε «και οι εκπαιδευτικοί, όταν διαπιστώνουν ότι ένα παιδί νοσεί, οφείλουν να επικοινωνούν με τους γονείς ή τους κηδεμόνες, προκειμένου οι τελευταίοι να παραλάβουν άμεσα το παιδί τους από το σχολείο, να επισκεφτούν τον γιατρό και να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης της υγείας».
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, είναι τα άτομα 60 ετών και άνω, τα βρέφη έξι μηνών και κάτω, έγκυες, λεχωίδες και θηλάζουσες, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη μέχρι και έξι μηνών και οι φροντιστές ατόμων με υποκείμενο νόσημα, τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα), παχύσαρκα άτομα, οι εργαζόμενοι στην υγεία και οι ασθενείς με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.
Οδηγίες για ασθενείς και υγιείς
◼ Εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ακόμη και τώρα, καθώς ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
◼ Αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
◼ Κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
◼ Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό.
◼ Καλός αερισμός των αιθουσών.
◼ Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, παραμένουν στο σπίτι. Αν εμφανίσουν τα συμπτώματα στο σχολείο, ειδοποιούνται αμέσως οι γονείς ή οι κηδεμόνες και παραλαμβάνονται.
◼ Αμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και έγκαιρης χορήγησης αντιιικών, σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, α) σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και β) σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.
◼ Πλήρης ανάρρωση των ασθενών πριν από την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου