Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Ενίσχυση στη χρηματοδότηση και στις διοικητικές δομές των Πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο Υπουργός Κ. Γαβρόγλου στη Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.




 Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας

Ενίσχυση στη χρηματοδότηση και στις διοικητικές δομές των Πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο Υπουργός Κ. Γαβρόγλου στη Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.

Με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, ολοκληρώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης η 90η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων. 

Συγκεκριμένα‚ ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις ότι πρόκειται να προκηρυχθούν 500 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, ενώ θα υπάρξει ρύθμιση για την προκήρυξη των θέσεων που κενώνονται για οποιοδήποτε λόγο. Επίσης, θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για την προκήρυξη από 1/9/2019  των θέσεων που προκύπτουν λόγω αφυπηρέτησης.

Ιεραρχώντας κατά την ομιλία του τις μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο Υπουργός ανέφερε: «Δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις: Πρώτον, πώς θα εδραιωθεί η νέα αρχιτεκτονική της Ανωτάτης Εκπαίδευσης και αυτό έχει περισσότερο σχέση με δομές εξουσίας και συσχετισμούς μέσα στα Πανεπιστήμια, και δεύτερον, οι θέσεις και η χρηματοδότηση που θα δοθούν. Έχουμε βρει κονδύλι για την χρηματοδότηση όλων των Πανεπιστημίων και για την ενίσχυση των δομών τους».

«Το πολιτικό μας σχέδιο είναι να αφουγκραστούμε τι λένε τα Ιδρύματα για το μέλλον τους» είπε ο κ. Γαβρόγλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «πρέπει ως πανεπιστημιακή κοινότητα να είμαστε περήφανοι για την νέα πραγματικότητα στα Πανεπιστήμια».

Αναφερόμενος στη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσα από τις Ομάδες Εργασίας που σύστησε η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Καταφέραμε με εντυπωσιακές συναινέσεις να νομοθετήσουμε τα νέα τμήματα και να αναβαθμίσουμε τμήματα των ΤΕΙ, ενώ καταφέραμε να φέρουμε νέα πανεπιστημιακά προγράμματα και διετή προγράμματα σπουδών. Το δια ταύτα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων. Συμφωνούμε σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο. Κι αυτό είναι ένας θρίαμβος του διαλόγου ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει». Επισήμανε, τέλος, ότι ο διάλογος είναι ανοιχτός για όλες τις προτάσεις, όμως δεν μπορεί ο δημόσιος διάλογος να γίνεται με όρους καταστροφολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου