Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Απόφαση Συνέλευσης Φοιτητών του Τμήματος ΦΠΨ-Πρόγραμμα Ψυχολογίας



Απόφαση Συνέλευσης Φοιτητών του Τμήματος ΦΠΨ-Πρόγραμμα Ψυχολογίας

 8/3/2012

 Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η πολιτική λιτότητας της αυταρχικής μνημονιακής συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) πλήττει, σε σύμπνοια με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές επιταγές, την δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Στην επίθεση που εξαπολύουν, το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο επίκεντρο. Ήδη από φέτος περικόπηκαν οι φοιτητικές παροχές σε σίτιση-στέγαση, ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με τα δωρεάν βιβλία, τα οποία σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου καταργούνται από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Η εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι πλέον πραγματικότητα. Επιστέγασμα της κατεδάφισης του δημόσιου Πανεπιστημίου, το ‘’σχέδιο Αθηνά’’ συρρικνώνει χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο την δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, μειώνει τους εισακτέους κατά 25% συνολικά-αυξάνοντας έτσι τους ταξικούς φραγμούς για την ανώτατη εκπαίδευση, απολύει εργαζομένους (μέλη ΔΕΠ, Διοικητικό προσωπικό κλπ.) και διαλύει τα γνωστικά αντικείμενα και τα αντίστοιχα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα των σημερινών πτυχίων. 
         Πέρα από την εκπαίδευση, η ψυχική υγεία είναι ένας τομέας από τους πολλούς που βάλλονται από αυτήν την πολιτική. Κέντρα Ψυχικής Υγείας συνδεδεμένα με την ταλαιπωρημένη ιστορία της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» κλείνουν, ασθενείς και εργαζόμενοι πετάγονται κυριολεκτικά στο δρόμο. Το κλείσιμο δομών αποασυλοποίησης («Ψυχαργώς») από το 2008, οριοθετεί την έναρξη ξηλώματος των δημόσιων δομών ψ/υ. Συνακόλουθα, η πρόσφατη απειλητική κίνηση του Υπουργείου Υγείας, να τοποθετηθεί για ‘’αναγκαία’’ συρρίκνωση των δημόσιων ψυχιατρείων Αττικής (Δαφνί,Δρομοκαϊτειο) και των υποστηριζόμενων δομών τους (ΚΨΥ,ξενώνες κλπ) και η επίθεση που δέχονται οι δομές απεξάρτησης και επανένταξης (18 άνω,Οκανα,Κεθεα), δείχνουν ξεκάθαρα το όραμα της νεοφιλελεύθερης λογικής που εξυπηρετούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Σε μια περίοδο κρίσης, όπου οι αυτοκτονίες και τα ποσοστά κατάθλιψης αυξάνονται μέρα με τη μέρα, το Υπ. Υγείας επιλέγει να συρρικνώσει την δημόσια ψυχική πρόληψη και περίθαλψη, καθιστώντας την πολυτέλεια και εμπόρευμα  για τεράστιο μέρος του πληθυσμού που την έχει πραγματικά ανάγκη και μειώνοντας θέσεις εργασίας.
Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, πριν δύο μέρες ανακοινώθηκε σαν κεραυνός εν αιθρία η απορρόφηση του Προγράμματος Ψυχολογίας από το ΦΠΨ! Η κίνηση αυτή ανήκει στη συνολικότερη επίθεση ενάντια στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, που δεν προσφέρουν άμεσο κέρδος στις επιχειρήσεις και στην ''ανάπτυξη'' της οικονομίας. Έτσι, αφήνονται στον αέρα τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και απαξιώνονται τελείως τα ενιαία πτυχία που παίρνουμε με τα άλλα τμήματα Ψυχολογίας στην Ελλάδα.  Με λίγα λόγια μας γυρνούν 20 χρόνια πίσω όπου το ΦΠΨ ήταν ένα ενιαίο τμήμα. Τα επιχειρήματα που προέβαλε το Υπ. Παιδείας για τη συγχώνευση του Προγράμματος Ψυχολογίας είναι τελείως αβάσιμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι ότι:
 Tο Πρόγραμμα δέχεται  στην πραγματικότητα κάθε χρόνο 110 φοιτητές – όχι 270, όπως εμφανίζεται στο σχέδιο ''Αθηνά''
• Έχει 19 οργανικές θέσεις μελών ΔΕΠ και όχι μηδέν (0) και δεν επιβαρύνει τον οικονομικό προϋπολογισμό, διότι με την ίδια υποδομή και το ίδιο προσωπικό εξυπηρετεί και τα δύο προγράμματα σπουδών του ΦΠΨ.
• Το Φ.Π.Ψ. - Πρόγραμμα Ψυχολογίας με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 118 χορηγεί από το 1993 Πτυχίο αυτόνομο στην Επιστήμη της Ψυχολογίας, ισότιμο των Πτυχίων Ψυχολογίας που χορηγούν το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος. 
• Η απορρόφηση του Προγράμματος Ψυχολογίας από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.), θα σήμαινε μία πλήρη αλλαγή του προσανατολισμού των σπουδών του Προγράμματος Ψυχολογίας, και αυτό διότι ουδεμία σχέση έχει το πρόγραμμα σπουδών του ενός και του άλλου Τμήματος. Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας σκοπεύει στην κατάρτιση και εξειδίκευση εκκολαπτόμενων Ψυχολόγων ενώ το Τμήμα Φ.Π.Ψ. στοχεύει στην κατάρτιση Φιλολόγων της Ελληνικής Γλώσσας με συμπληρωματικές γνώσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη και την Ψυχολογία. Όπως συνάγεται, επομένως, από τα ανωτέρω, η πλήρης αλλαγής του πεδίου σπουδών του Προγράμματος Ψυχολογίας θίγει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του.
Το Πρόγραμμα Ψυχολογίας προάγει την έρευνα στην Ελλάδα, καθώς έχει συμβάλλει στη στάθμιση των περισσότερων ψυχομετρικών εργαλείων που χορηγούνται στον ελληνικό πληθυσμό. Επίσης, είναι αξιοσημείωτη η λειτουργία πολλαπλών δομών του Τομέα Ψυχολογίας, με πρωτοβουλία των καθηγητών και φοιτητών του Προγράμματος Ψυχολογίας : Ψυχομετρικό Εργαστήριο, Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας, Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας, Κέντρο Μελέτης Προσαρμογής Ομάδων Υψηλού Κινδύνου, Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών, Κέντρο Μελέτης Οικογένειας, Κέντρο Ανάπτυξης Δημιουργικότητας, Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας και Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης στην Επαγγελματική Συμβουλευτική. Είναι ανεπίτρεπτο για τον Πανεπιστημιακό χάρτη της Χώρας, στο Αρχαιότερο Πανεπιστήμιο που εστιάζει στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, να μη λειτουργεί αυτόνομο Τμήμα Ψυχολογίας.
 Με βάση τα παραπάνω σημεία καταλήγουμε στην ανάγκη διατήρησης του Προγράμματος Ψυχολογίας και όχι στην απορρόφησή του από το Τμήμα Φ.Π.Ψ. με εντελώς διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο. Το προτεινόμενο Σχέδιο «Αθηνά» φαίνεται να υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών και των δύο Τμημάτων.

Απαιτούμε:

• να μην περάσει το σχέδιο '' Αθηνά '' στο σύνολό του
• να μην απορροφηθεί το Πρόγραμμα Ψυχολογίας από το ΦΠΨ
• τη δημιουργία αυτόνομου τμήματος Ψυχολογίας που θα υπάγεται στο ΕΚΠΑ και στη Φιλοσοφική Σχολή
• επιστημονικά κατοχυρωμένα πτυχία σε ενιαίο γνωστικό αντικείμενο
• Δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία
εργασία με αξιοπρέπεια

Αποφασίζουμε:

• τη δημιουργία ανοιχτών ομάδων εργασίας ( Μ.Μ.Ε, νομικής υποστήριξης, μοιρασμάτων, σύνταξης του κειμένου της απόφασης)
• μοιράσματα της απόφασης της συνέλευσης στην κοινωνία
• συντονισμό με τους καθηγητές
• συντονισμό με την κοινότητα της ψυχικής υγείας
• στήριξη της Γενικής Συνέλευσης της Τρίτης 12/3 και μεταφορά των αποφάσεών μας σε αυτήν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου