Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η... ακτινογραφία της «Αθηνάς»



Η... ακτινογραφία της «Αθηνάς»

ΤΑ «ΣΥΝ» ΚΑΙ ΤΑ «ΠΛΗΝ» ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ  ΑΝΟΙΞΕΙ 
                                             ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ                                                                      
                                                                                                              
 της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ


Το υπουργείο μειώνει δραστικά τους εισακτέους από όλα τα τμήματα των ανθρωπιστικών σπουδών του πρώτου πεδίου. Οχι όμως από τα Θεολογικά.

Φτιάχτηκε για να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» του πρώτου σχεδίου, αλλά τελικά άνοιξε πολύ περισσότερα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Με το «Αθηνά 2» που ανακοινώθηκε προχθές, το υπουργείο Παιδείας πέτυχε και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα: 

1 Να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των μαζικών μετακινήσεων περίπου 10.000 φοιτητών, εισάγοντας μεταβατικό στάδιο για 28 τμήματα των ΤΕΙ που σβήνουν οριστικά από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
2 Να ηρεμήσει τα πνεύματα στο εξαγριωμένο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αφού πήρε πίσω τις αρχικές -άδικες πράγματι- μετακινήσεις τμημάτων του, προς τις Σέρρες και τη Φλώρινα.
3 Να επαναφέρει στο ΤΕΙ Πάτρας το φοιτητικό δυναμικό του, που το είχε εξοστρακίσει χωρίς λόγο, στο χωρίς υποδομές και επομένως απροετοίμαστο να δεχθεί φοιτητές, ΤΕΙ Μεσολογγίου. Ωστόσο δεν απέφυγε νέα προβλήματα.
4Να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε όλη τη χώρα, από τη Σάμο μέχρι την Κρήτη, είτε γιατί καταργεί μικρά αποδυναμωμένα τμήματα των ΤΕΙ είτε γιατί τα συγχωνεύει με απώτερο στόχο να τα καταργήσει στο μέλλον.
5 Να απαξιώσει τμήματα μετατρέποντάς τα σε κατευθύνσεις άλλων τμημάτων. Η επιλογή αυτή προκρίθηκε για τμήματα που έχουν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και φοιτητές. Εφτιαξε μάλιστα σε προγενέστερο χρόνο τροπολογία, για να έχει την ευχέρεια να τα μετατρέπει, να τα συγχωνεύει, να τα καταργεί. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται η σημαντική μεταβολή που επέφερε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
6 Να προκαλέσει πολλά «γιατί» σε σχέση με την επιλογή του κ. Αρβανιτόπουλου να διατηρήσει τις θεολογικές σχολές στο «καστ» των προνομιούχων τμημάτων που δεν πειράχτηκαν καθόλου. Από φόβο μήπως για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας;

Στα αρνητικά του σχεδίου προσμετρώνται:

1 Και οι 4 θεολογικές σχολές διατηρούν στο ακέραιο τόσο την αυτονομία τους όσο και τους 1.000 και πάλι εισακτέους, παρά το γεγονός ότι οι διορισμοί των θεολόγων φέτος ήταν μηδενικοί και πέρσι μόλις 35. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο μειώνει δραστικά τους εισακτέους από όλα τα τμήματα των ανθρωπιστικών σπουδών του πρώτου πεδίου. Οχι όμως από τα θεολογικά.

2 Το μαχαίρι που μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το «Αθηνά» εξαφάνισε το αυτόνομο τμήμα «Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Πρόγραμμα Ψυχολογίας)» και το έκανε κατεύθυνσης, απορροφώντας το από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
Ο λόγος; Επειδή το Πρόγραμμα Ψυχολογίας δεν είχε κανένα μόνιμο διδάσκοντα (μέλος ΔΕΠ) ενώ το άλλο τμήμα έχει 51 μέλη ΔΕΠ. Τι εμπλοκή θα προκαλέσει αυτό; Το πτυχίο του τμήματος Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας δεν δίνει επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου. Δίνει επαγγελματικά δικαιώματα καθηγητών και συγκεκριμένα φιλολόγων.
Οσοι όμως ενδιαφέρονται να γίνουν φιλόλογοι, έχουν να επιλέξουν από τις φιλολογικές σχολές. Πολύ περισσότερο μάλιστα που τα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, δεν συμπίπτουν με τα μαθήματα στα οποια διαγωνίζονται στο ΑΣΕΠ, οι υποψήφιοι καθηγητές φιλολογίας. Οσοι ενδιαφέρονται για την Ψυχολογία, θα στραφούν τώρα στο αντίστοιχο τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου.

3 Η συνένωση όλων των ξενόγλωσσων φιλολογιών, Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπό την ομπρέλα του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας. Είχαν ήδη σηκώσει μαύρες σημαίες, φοιτητές και καθηγητές στη Φιλοσοφική Σχολή εδώ και ένα μήνα, καθώς αυτή η συνένωση προβλεπόταν από το αρχικό σχέδιο του «Αθηνά». Τα αιτήματά τους δεν εισακούστηκαν τελικά.

4 Η συνένωση των παντελώς αναντιστοίχων τμημάτων Φυσικοθεραπείας και Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας. Το μοναδικό στη χώρα μας τμήμα Εργοθεραπείας απορροφάται ουσιαστικά από το τμήμα Φυσικοθεραπείας και γίνεται κατεύθυνση, ενώ από πουθενά δεν προκύπτει σχετική επιστημονική και ακαδημαϊκή τεκμηρίωση γι' αυτό.

Ερωτηματικά

* Συνολικά, με το σχέδιο «Αθηνά», από τα 481 τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που υπήρχαν μέχρι πέρσι στο μηχανογραφικό, παραμένουν τα 384 ενώ 97 συγχωνεύονται και απορροφώνται από άλλα. Εντύπωση προκαλεί η κατάργηση των τμημάτων Αυτοματισμού στα ΤΕΙ και η ένταξή τους σε άλλα. Καταργείται η ονομασία Διοίκηση Επιχειρήσεων. Καταργείται το τμήμα Προσχολικής Αγωγής. Σπάει σε τρία διαφορετικά τμήματα το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Χαλκίδας και μοιράζεται σε τρεις πόλεις: Χαλκίδα, Αμφισσα και Θήβα.

* Η κατάργηση του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Αρτα, προοιωνίζεται ότι τα μουσικά σχολεία έχουν πάρει το δρόμο της «εξαφάνισης», αφού από το τμήμα αυτό διοχετεύονταν μαθητές παραδοσιακής μουσικής, που είναι μάθημα υποχρεωτικό στα μουσικά σχολεία.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, το τελικό σχέδιο του «Αθηνά» μπήκε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκαλώντας τριγμούς και στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε ενστάσεις και επιφυλάξεις, ενώ άφησε αιχμές για διαβουλεύσεις που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες.

Η ΔΗΜΑΡ μίλησε για σχέδιο που δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική και δημιουργεί πολλά προβλήματα στα ιδρύματα και στους σπουδαστές. Ασκησε επίσης κριτική στον υπουργό, γιατί δεν λειτούργησαν θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας και αγνόησε την πρόταση του τομέα Παιδείας και έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τα 28 τμήματα που καταργούνται, παραμένουν ανοικτά για πέντε χρόνια, μέχρι το 2018, σε λανθάνουσα ουσιαστικά λειτουργία. Δεν θα δέχονται πλέον εισακτέους και δεν θα περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων. Θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τη χρονιά 2017-18, προκειμένου να αποφοιτήσουν οι φοιτητές που ήδη φοιτούν σ' αυτά. Τα πτυχία των αποφοίτων των 28 τμημάτων δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές.

(Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου