Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Κλειστά σχολεία μετά τον αγιασμό - ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - Τα αποτελέσματα της Γ.Σ των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε

 

Η Ολομέλεια των προέδρων ΕΛΜΕ επικύρωσε την απόφαση των τοπικών ενώσεων και αποφάσισε να προχωρήσει σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 16 του μήνα.
Από τις 85 ΕΛΜΕ οι 72 τάχθηκαν υπέρ των πενθήμερων απεργιών, κάτι που έγινε χθες δεκτό από την Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που δεν είχε ιδιαίτερες εντάσεις, αφού οι διαφωνίες αφορούσαν κυρίως τη διάρκεια της απεργίας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος επιμένει ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει ομαλά και πως δεν έχει τεθεί θέμα επιστράτευσης των καθηγητών, όπως έγινε τον Μάιο, καθώς τότε υπήρχαν λόγοι δημόσιου συμφέροντος (σ.σ.: οι πανελλαδικές εξετάσεις) και γι' αυτό ο πρωθυπουργός είχε δώσει το «πράσινο φως».

Πηγές πάντως του υπουργείου Παιδείας εκφράζουν την άποψη ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή -τουλάχιστον στην περίπτωση που αποφασιστεί απεργία και για δεύτερη εβδομάδα-, καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν εξαντληθεί οικονομικά, αλλά και γιατί δεν συμφωνούν με τις κινήσεις των συνδικαλιστών.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα της επιστράτευσης, εφόσον παραταθεί για πολύ η απεργιακή κινητοποίηση και κριθεί ότι αυτό θα είναι σε βάρος των μαθητών και της ελληνικής οικογένειας. Χθες οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ έστειλαν ανοικτή επιστολή σε γονείς και μαθητές ζητώντας τη συμπαράστασή τους.

«Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, σου ζητάμε να σταθείς στο πλάι μας, να προσθέσεις την αποφασιστικότητά σου στη δική μας. Αποφασίσαμε να ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου.

Οι καθηγητές καλούν σε συστράτευση τους γονείς στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς», τονίζουν μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές στην επιστολή τους.

Πάντως ο υφυπουργός Παιδείας, Σ. Κεδίκογλου, υποσχέθηκε στους δασκάλους ότι θα πραγματοποιηθεί και β' φάση αποσπάσεων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά απέφυγε να δεσμευτεί για το πότε θα γίνει αυτό. Ωστόσο, το μόνο που είπε είναι ότι θα γίνουν, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα -νομικά, επιστημονικά και συνδικαλιστικά-, για να προασπίσουν το δικαίωμα των αποφοίτων των ξενόγλωσσων φιλολογιών της Φιλοσοφικής Σχολής να διδάσκουν μαθήματα τα οποία έχουν διδαχθεί, προειδοποιούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο οι επιστημονικές ενώσεις εκπαιδευτικών γαλλικής, αγγλικής, και γερμανικής γλώσσας και ζητούν: να διορθωθεί άμεσα η υπουργική απόφαση, ώστε οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών να διδάσκουν σε α' ανάθεση το μάθημα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και σε β' ανάθεση το μάθημα της Ιστορίας, τα οποία δικαίως δίδασκαν μέχρι σήμερα έχοντες την απαραίτητη επιστημονική επάρκεια.
Το δικαίωμα αυτό τους είχε δοθεί και το διατηρούσαν έως σήμερα με γνωμοδοτήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες των καθ' ύλην αρμόδιων επιστημονικών οργάνων.
 
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΕΙ Λίστα έως 20 Σεπτεμβρίου
Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Παιδείας θα έχει έτοιμο τον κατάλογο με τα 1.632 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ οι οποίοι θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, αλλά ήδη τα ΑΕΙ βρίσκονται επί ποδός... πολέμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ηδη τα μεγάλα ΑΕΙ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ΕΜΠ), τα οποία θα έχουν και τη μεγαλύτερη απώλεια σε διοικητικό προσωπικό, έχουν αποφασίσει να βάλουν λουκέτο, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας έχουν εξαγγείλει απεργίες σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας για τις 10 και 11 αλλά και 12 και 13 του μήνα, ενώ από τις 16 και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα κάνουν πενθήμερη απεργία. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του από σήμερα έως το τέλος της εβδομάδας, ύστερα από σχετική απόφαση της Συγκλήτου.
Με ομόφωνη απόφαση ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Αθήνας αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ως αντίδραση στα μέτρα κινητικότητας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων απειλεί ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις αποφάσεις της για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας.
 
Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Κατέθεσε 51 τροπολογίες
Πλήθος τροπολογιών (συνολικά 51) στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο λύκειο κατέθεσε χτες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.
Μεταξύ άλλων αυξάνεται το ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών ΑΕΙ κατά δύο ώρες εφόσον τα τμήματα το κρίνουν σκόπιμο, επίσης δίνεται η δυνατότητα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια να αυξήσουν -σε εξαιρετικές περιπτώσεις- τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα κατά 10%.
Ακόμη οι εκπαιδευτικοί των τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, θα διατεθούν για παροχή έργου στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ εντός της ίδιας διεύθυνσης στην οποία έχουν μεταταχθεί για το έτος 2013-14. Τέλος προβλέπονται πολλές βελτιώσεις στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων στο λύκειο.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ethnos.gr

 Δείτε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Γ.Σ των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου