Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

«Υπερασπιζόμαστε την ίδια τη ζωή μας»




Η ατμόσφαιρα στη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά θύμιζε παλιές καλές αγωνιστικές μέρες. Υπήρξαν διαφωνίες και αντεγκλήσεις, αλλά το 90% των καθηγητών ψήφισε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Tου Κώστα Ζαφειρόπουλου


Πώς θα μπλοκαριστούν οι απολύσεις καθηγητών; Θα φτάσουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες μέχρι το τέλος αυτή τη φορά; Υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για απεργία διαρκείας; Ποιοι είναι οι στόχοι της διαφαινόμενης απεργίας; Πώς το πλαίσιο πάλης θα βάλει και άλλους κλάδους στο παιχνίδι; Πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή γονιών και μαθητών; Με αυτά τα ερωτήματα, σε έντονο αγωνιστικό κλίμα και με κεντρικό σύνθημα «Κανένας μαθητής έξω από τα σχολεία, κανένας καθηγητής στην ανεργία» πραγματοποιήθηκε χτες στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του συγκροτήματος Τζαβέλλα η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά. Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.
  
Οξυμένα πνεύματα
Γύρω στη μία το μεσημέρι οι φωνές από τις ομιλίες και τις διενέξεις έφταναν σχεδόν μέχρι το Μικρολίμανο. Τα πνεύματα ήταν από νωρίς οξυμένα, βλέμματα νευρικά, καθηγητές στα όριά τους. Στις διαπιστώσεις λίγο-πολύ υπήρχε ομοθυμία. Στις 16 τοποθετήσεις συνδικαλιστών, εκπαιδευτικών και απολυμένων, κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η οργάνωση του τρόπου δράσης το προσεχές διάστημα. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ μίλησαν συνολικά 55 δευτερόλεπτα, χωρίς καν αποδοκιμασίες.
«Οταν δεν θα τους βγουν οι αριθμοί, τα χτυπήματα θα συνεχιστούν. Ο στόχος είναι η επιβολή μιας νέας τάξης πραγμάτων, όπου η εργασία θα αμείβεται με ψίχουλα, όπως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, και η αξία της ανθρώπινης ζωής θα είναι ανύπαρκτη», είπε στην ομιλία της η Βάσω Χρυσοστομίδου, καθηγήτρια σε διαθεσιμότητα ύστερα από 17 χρόνια στην εκπαίδευση, και συμπλήρωσε: «Οποιοι πέρασαν τη διαδικασία απολύεσαι-βγαίνει non paper-έχεις μεταπτυχιακό, διδακτορικό, αναπηρία, έχεις τα κέρατά σου, ξέρουν ότι ο στόχος δεν είναι να απολυθούμε, στόχος είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος της σκέψης με όπλο το φόβο. Η εκμηδένιση της ανθρώπινης οντότητας. Εδώ δεν υπερασπιζόμαστε τα λεφτά μας, μας τα έχουνε πάρει. Δεν υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας, μας την έχουν πάρει. Υπερασπιζόμαστε την ίδια τη ζωή μας. Γιατί θα μας πεθάνουν. Και εμείς καθόμαστε εδώ ακόμα και τους κοιτάμε». Τα χειροκροτήματα σταμάτησαν έπειτα από δύο λεπτά. Ο κόσμος συζητούσε για τη συνάδελφό τους που δεν άντεξε και πέθανε από καρδιακή προσβολή και για τον 19χρονο Θανάση που πέθανε για 1,20 ευρώ.
 «Δεν έχουμε 2.500 απολυμένους αλλά 12.500, αυτοί οι 10.000 αναπληρωτές είναι σήμερα έξω από το σχολείο», υπενθύμισε ο Δημήτρης Μητρόπουλος από την Αγωνιστική Παρέμβαση Πειραιά και υπογράμμισε: «Σήμερα είμαστε 75.000 καθηγητές, το 2015 θέλουν να είμαστε 65.000. Για να δούμε το μέσο πάλης, πρέπει να καθορίσουμε τον στόχο. Στόχος δεν είναι να εκφράσουμε το “Φτάνει πια!”, ούτε μια κλαδική σύγκρουση, αλλά μια κεντρική πολιτική σύγκρουση».

 Μπροστά από το κάρο το άλογο
 Κεντρική διαφωνία ήταν αν η απεργία της επόμενης εβδομάδας θα ήταν 48ωρη (πρόταση ΠΑΜΕ) ή πενθήμερη (κοινό πλαίσιο της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής και των ΣΥΝΕΚ). «Θα πρέπει να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο και όχι ανάποδα. Δεν κρίνεται μια παράταξη από πόσες μέρες προτείνει απεργία. Τον Μάη η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ πρότειναν πενθήμερες απεργίες. Ηταν πιστεύετε στ’ αλήθεια υπέρ των γενικών απεργιών;» επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Σάββας Σάββας. Συνοψίζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ, εξήγησε: «Προτείνουμε κατάργηση της κατάρτισης, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση. Ούτε η 48ωρη που προτείνουμε είναι η συνταγή επιτυχίας, αλλά η ιστορία του κινήματος δείχνει ότι αυτή η πολιτική εκτίμηση είναι η καλύτερη». Oι έντονες αποδοκιμασίες προϊδέασαν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
 «Πρώτος στόχος είναι να μπλοκαριστούν οι απολύσεις» τόνισε ο Πάνος Χουντής από τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών (συμμετέχουν στην Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής), συνεχίζοντας: «Κανείς δεν είπε ότι η συνταγή επιτυχίας είναι η πενθήμερη απεργία και μόνο.
  
Το μέλλον των μαθητών
 »Κάποιοι μάς λένε: “Αν αύριο η συμμετοχή είναι 10%, θα αναλάβετε εσείς το φιάσκο;” Το φιάσκο είναι το τίποτα. Ξέρουμε πώς λειτουργούν οι 48ωρες απεργίες. Αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΜΕ, η σημερινή σας παρέμβαση είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του κλάδου». «Και το Μάη τι έγινε;» πετάχτηκε ένας «παλιός» από το ακροατήριο. Η αίθουσα πήρε φωτιά. «Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε να απολογηθούμε για το Μάη. Τη Δευτέρα 9/9 καλούμε μαζικά τον κόσμο στη συνέλευση προέδρων, να μην ξαναγίνει του Μάη», απάντησε ο Π. Χουντής.
 «Εγώ είμαι απολυμένος και δεν ανέχομαι το παιδί μου να έχει άλλο μέλλον από το παιδί του Αρβανιτόπουλου. Τους όρους και τις προϋποθέσεις τις φτιάχνουμε κάθε μέρα», ξέσπασε κάποιος από το ακροατήριο. Την ώρα που ένας διευθυντής σχολείου προτείνει το άνοιγμα των σχολείων μία φορά την βδομάδα το απόγευμα για ενημέρωση γονιών-μαθητών, μια ομιλήτρια κάνει λόγο για «4 ώρες μάθημα και 11-2 καθημερινές συζητήσεις στα σχολεία, για καταλήψεις δρόμων και πλατειών».
  
Συνολική ανατροπή
 «Αν ψηφίσουμε πενθήμερη απεργία, θα πρέπει να την υπερασπιστούμε με κάθε θυσία. Δεν μπορούμε να τα ψηφίζουμε και να μην τα κάνουμε» ανεβάζει τους τόνους η Ρίτα Νικολαΐδου από το ΠΑΜΕ. «Η συμμετοχή στην απεργία θα είναι ξεμάτωμα. Οποιος σκέφτεται ότι θα χάσει ένα μηνιάτικο, ας το πει σε αυτούς που είναι σε διαθεσιμότητα. Είμαι σίγουρος ότι έχουμε μαζί μας αυτή τη φορά γονείς και καθηγητές. Στόχος είναι η συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής και τελικά της κυβέρνησης» εξήγησε ο Μπάμπης Λόντος από τις Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις.
 «Μπαίνουμε στη διαδικασία των προστριβών ανάμεσα στις ειδικότητες. Για να καλύψω εγώ τις ώρες δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνεις εσύ» προβληματίζεται ένας συνομιλητής μας. «Πρέπει να ξεσηκώσουμε τα παιδιά» διακόπτει μια δυνατή φωνή από το μικρόφωνο. Δίπλα μας, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο καθηγητής μονολογεί: «Θα βάλουμε άραγε τα παιδιά μπροστά επειδή εμείς δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις διεκδικήσεις μας;» Σαν να το άκουσε ο ομιλητής και συνέχισε: «Δε θέλουμε να τρέχουμε πίσω από τα παιδιά. Στην απεργία πρέπει τα παιδιά να μας δουν όλους εδώ. Αν η κυβέρνηση ήθελε καλύτερο σχολείο, ας ρωτούσε εμάς και όχι την τρόικα».
 Με συντριπτική πλειοψηφία (90%-10%) αποφασίζεται πενθήμερη απεργία την άλλη εβδομάδα, συγκρότηση απεργιακής επιτροπής που να λογοδοτεί στη Συνέλευση, συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της επόμενης Τρίτης και συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 12 το μεσημέρι, έπειτα από τον αγιασμό της Τετάρτης.
  
k.zafeiropoulos@efsyn.gr 
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου