Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ


"Δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας το υπερβάλλον των 15 ημερών διάστημα αναρρωτικής άδειας, σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα, περί χρονικού διαστήματος αξίωσης καταβολής μισθού σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας, και του αριθμ. 1470/22.08.2008 γνωμοδοτικού εγγράφου του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., περί αδειών εκπ/κών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Στον περιορισμό του εν λόγω εδαφίου δεν εμπίπτουν οι άδειες κύησης ή λοχείας".
Το παραπάνω αναφέρεται στις συμβάσεις που υπογράφουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους καθώς αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία για αναρρωτική άδεια μέχρι και 15 ημερών ενώ σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι μέρες αυτές τότε δεν αναγνωρίζονται.
Όσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες και τις άδειες μητρότητας σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας ισχύουν τα ακόλουθα:

Αναρρωτικές άδειες και άδειες μητρότητας

(άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα και άρθρο 11 του Ν.2874/2000, εγκύκλιος αρ.79/14-7-1999 ΙΚΑ, έγγραφο αρ.πρωτ. Π06/40/29-04-2013 ΙΚΑ)

Για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ισχύουν τα εξής:

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασής τους δικαιούνται δεκαπέντε (15) ημέρες αναρρωτική άδεια με αποδοχές, εφόσον έχουν συμπληρώσει δεκαήμερη παροχή εργασίας. Αρμόδια όργανα να βεβαιώσουν την ανικανότητα για εργασία όταν η καταβολή του ημερομισθίου βαραίνει κυρίως τον ασφαλιστικό φορέα (δηλαδή αναρρωτική άδεια από 4 ημέρες και πάνω τη φορά) είναι:
- Ο θεραπευτής γιατρός της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (Ιατρεία πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι συμβεβλημένοι γιατροί με τον πρώην ΟΠΑΔ) ειδικότητας αντίστοιχης με την πάθηση του ασφαλισμένου, ο οποίος δύναται να βεβαιώνει ανικανότητα μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, είτε συνεχείς, είτε διακεκομμένες.
- Για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από νοσοκομείο, το οποίο λειτουργεί με την μορφή  Ν.Π.Δ.Δ., η βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών μπορεί να γίνει από τον, κατά τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, υπεύθυνο του οικείου Τμήματος, ενώ για τους ασφαλισμένους που εξέρχονται από άλλα θεραπευτήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, μπορεί να βεβαιωθεί ανικανότητα για εργασία από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό του ΕΟΠΥΥ.
- Η πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), για βεβαίωση ανικανότητας πέραν των δεκαπέντε (15) ημερών, στην οποία θα πρέπει να παραπέμπεται ο ασφαλισμένος εντός πέντε (5) ημερών το αργότερο, από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης από τον θεραπευτή γιατρό.
Δηλαδή, σε όλες τις περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών που υπερβαίνουν τις 3 ημέρες τη φορά, για την καταβολή του αντιμισθίου στον εκπαιδευτικό είναι απαραίτητη η προσκόμιση του αδειολογίου των Υγειονομικών δομών (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ). Σε αντίθετη περίπτωση ο εκπαιδευτικός θα παραπέμπεται στην Α/θμια Υγειονομική Επιτροπή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) για τη βεβαίωση της ανικανότητας για εργασία.
Για αναρρωτικές άδειες χρονικού διαστήματος μικρότερου των τριών (3) ημερών τη φορά,  αρκεί η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από γιατρό συμβεβλημένο με το ΕΟΠΥΥ (είτε ανήκει στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε στον πρώην ΟΠΑΔ)
Στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς η συνολική διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται σε 119 ημερολογιακές ημέρες συνολικά, δηλαδή οκτώ (8) εβδομάδες πριν από την πιθανή ημέρα τοκετού και εννέα (9) εβδομάδες μετά. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός πραγματοποιείται πριν από την ημερομηνία που αρχικά είχε πιθανολογηθεί, οι ημέρες μεταφέρονται, ώστε ο συνολικός χρόνος για τη μητρότητα να μην υπολείπεται των 119 ημερών (αρθ. 9  του Ν. 2224/94  ΦΕΚ 112 τ΄Α, όπως συμπληρώθηκε με το αρ. 11 του Ν. 2874/2000 ΦΕΚ 286  τ΄ Α) . Η εξάμηνη (6μηνη) άδεια προστασίας της μητρότητας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 142 του Ν.3655/2008 αφορά σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και δεν εφαρμόζεται στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ο μισθωτός (αναπληρωτής) που στερείται βιβλιαρίου ασθενείας, δικαιούται αναρρωτικής άδειας  μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών, υπό τις προϋποθέσεις και τα οριζόμενα στο άρθρο 18 του Π.Δ. 410/1988, αντί δε της βεβαίωσης «ιατρού του οικείου ασφαλιστικού οργανισμού» είναι δυνατόν, προς απόδειξη του είδους και της διάρκειας της ασθένειας, να υποβληθεί στην Υπηρεσία βεβαίωση ιατρού δημοσίου νοσοκομείου.

Καλόγηρος Βασίλειος
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου