Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ


«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία αναδεικνύει το χρέος, που έχουμε όλοι, κάθε μέρα του χρόνου, απέναντι σε συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Χρέος που γίνεται ακόμη πιο βαρύ στις δύσκολες μέρες που έφερε η οικονομική κρίση στον τόπο μας» σημειώνει στο μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Πολιτεία και πολίτες υποχρεούμαστε να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στα Άτομα με Αναπηρία, τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, την προσβασιμότητά τους παντού. Ιδίως μάλιστα στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Εργασία.
Τώρα που η οικονομία μας σταθεροποιείται, αποτελεί χρέος και προτεραιότητά μας να αποκαταστήσουμε με ταχείς ρυθμούς και τις αδικίες που προκάλεσε η κρίση. Στόχος μας είναι να μπει τέλος σε κάθε αποκλεισμό και να διασφαλιστεί η πιο πλατιά κοινωνική συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και η ενεργός συμμετοχή τους σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στην ίδια κατεύθυνση» καταλήγει το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Την ανάγκη να διασφαλιστεί με συνέπεια η ισότιμη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή, επισημαίνει ο Συνήγορος του Παιδιού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Τονίζει δε, ότι η πραγμάτωση των δικαιωμάτων τους, χωρίς διάκριση, προϋποθέτει την παροχή ποιοτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, επαρκούς εξειδικευμένου και κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις διαφορετικές αναπηρίες.
Όπως σημειώνεται από την ανεξάρτητη Αρχή, ο Συνήγορος πραγματοποίησε επίσκεψη χθες στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο Αιγάλεω, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα συγκεκριμένα Κέντρα Ειδικής Εκπαίδευσης.
Μάλιστα, η ανεξάρτητη Αρχή εκφράζει τον ιδιαίτερο προβληματισμό της για την ανεπάρκεια των διαθέσιμων πιστώσεων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και ιδίως για τη μη σύσταση και τη μη πλήρωση οργανικών θέσεων με μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, η Αρχή διαπίστωσε προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών και τη στελέχωση των Κέντρων, ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται σε σχέση με την υλοποίηση των ειδικών εκπαιδευτικών μέτρων προς διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης γενικά στα σχολεία.

Εκδήλωση, παρουσία του υπ. Εθνικής Άμυνας

Με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) ειδική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ). Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ (Ι) Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς. Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία Αναπήρων Πολέμου, καθώς και ΑΜΕΑ τέκνα ή γονείς του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

nerit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου